Enlaces accesibilidad
Premis Sant Jordi de Cinematografia

Antonio Banderas reconegut amb el Premi a la Trajectòria

  • L'actor ha treballat en nombroses pel·lícules tant a Espanya com a Hollywood de la mà dels millors directors i acompanyant actors reconeguts
  • Els premis es lliuraran el dimarts 26 d'abril al Teatre Lliure de Montjuïc

Per
Antonio Banderas va participar en el programa 'Las tres puertas' de TVE
Antonio Banderas

Els 66 Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia reconeixen Antonio Banderas amb el premi a la Trajectòria per la seva exitosa carrera cinematogràfica com a actor, productor i director de cinema. El guardó reconeix la seva prolífica carrera tant a Europa com als Estats Units.

Nascut a Màlaga el 1960, Antonio Banderas volia ser futbolista, però una lesió el va empènyer a provar sort amb un altre dels seus interessos: la interpretació. El destí va fer que, mentre feia d'acomodador en un teatre de Madrid conegués Pedro Almodóvar, que començava la seva carrera cinematogràfica i li va oferir alguns dels seus primers papers. La carrera de Banderas està innegablement lligada a la del director manxec, amb papers a 'Laberinto de pasiones' (1982), 'Matador' (1986), 'La ley del deseo' (1987), '¡Átame!' (1988) i 'Mujeres al borde de un ataque de nervios' (1989), que va ser nominada a l'Oscar.

La dècada dels vuitanta va ser molt prolífica per Banderas i va rodar amb els millors directors espanyols del moment títols tan reconeguts com 'La corte del faraón', de José Luis García Sánchez (1985) i 'Bajarse al moro', de Fernando Colomo (1988), entre altres.

El 1992, amb escasses nocions d'anglès, va debutar a Hollywood a 'Los reyes del mambo'. A partir d'aquest moment va encadenar papers a pel·lícules com 'Philadelphia' (1993), 'Entrevista amb el vampir' (1994) i 'La casa de los espíritus' (1995), acompanyant a la pantalla actrius i actors tan coneguts com Tom Hanks, Brad Pitt, Tom Cruise, Jeremy Irons, Mery Streep, Glenn Close, Winona Ryder i Vanessa Redgrave, entre altres.

El 1995, va protagonitzar la cinta de Fernando Trueba 'Two Much' juntament amb Daryl Hannah i Melanie Griffith, que es va convertir en la seva parella durant dues dècades.

La carrera de Banderas no sols s'ha centrat en la interpretació. Ha dirigit i produït diverses pel·lícules i ha posat veu a personatges d'animació. Actualment dirigeix el Teatre del Soho a Màlaga.

Antonio Banderas estuvo nominado el Oscar y ganó el premio a Mejor Actor en Cannes. RTVE

El treball d'Antonio Banderas ha estat reconegut en diverses ocasions, ha rebut nominacions als Globus d'or, als Goya i als Emmy, entre altres, així com la nominació a l'Oscar a la millor interpretació per 'Dolor y gloria' al 2020. Aquesta pel·lícula de Pedro Almodóvar li va valer el premi a millor actor protagonista al Festival de Cannes, un Goya, el Premi Feroz i el Fotogramas de Plata. També va obtenir el Premi Sant Jordi, un guardó que ja havia guanyat el 1987 per 'La ley del deseo'.

RTVE

anterior siguiente