Enlaces accesibilidad
Premis Sant Jordi de Cinematografia

Carlos Saura, Premi RNE Sant Jordi de Cinematografia a la Trajectòria

  • Amb més de 50 anys de carrera, reconeix una tasca tan brillant com longeva
  • Els premis es lliuraran el dimarts 26 d'abril al Teatre Lliure de Montjuïc

Per
Carlos Saura, Premi a la Trajectòria als Premis Sant Jordi de cinematografia
Carlos Saura, Premi a la Trajectòria als Premis Sant Jordi de cinematografia

Els 66 Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia reconeixen amb el premi a la Trajectòria l'extensa carrera cinematogràfica del director Carlos Saura. El guardó és un homenatge a un dels directors espanyols més internacionals, que amb 90 anys continua en actiu.

Nascut a Osca el 1932, Carlos Saura es va interessar per la fotografia des de jove i va abandonar els estudis d'enginyeria industrial per anar a Madrid a estudiar direcció cinematogràfica. Després de dirigir un parell de curtmetratges es va donar a conèixer al 1965 per 'La caza', un film on tracta les ferides provocades per la guerra civil amb una gran escenografia, que li va valer el premi al millor director al Festival de Berlín.

Amb aquesta pel·lícula va començar la seva col·laboració amb el productor Elías Querejeta, i amb ella una època talentosa i plena d'èxits, amb cintes tan decisives per la història del cinema espanyol com ara 'Peppermint frappé', 'Cría cuervos' o 'La prima Angélica', que obté el premi especial de jurat del Festival de Cannes i suposa la seva consolidació internacional.

De la mà del ballarí i coreògraf Antonio Gades va realitzar els exitosos musicals 'Bodas de Sangre', 'Carmen' i 'El amor brujo', un gènere al qual aportà el seu segell característic i amb què va triomfar també internacionalment. El musical és un gènere que no ha abandonat mai, i el va portar al 2021 a dirigir 'El rey de todo el mundo', un homenatge al folklore mexicà.

La Habanera de

La Habanera de "Carmen", película de Carlos Saura Fundación Antonio Gades

Les pel·lícules de Carlos Saura han rebut nombrosos guardons durant la seva trajectòria, entre els quals destaquem l'Os d'or de Berlín a 'Deprisa, deprisa', el 1981; 13 Premis Goya a 'Ay, Carmela', el 1991, i els Premis Sant Jordi a 'La caza' (1967) i 'La prima Angélica' (1975).

Carlos Saura, que al gener va celebrar el seu norantè aniversari, també ha estat guardonat amb la Concha d'oro honorífica del Festival de Sant Sebastià, l'Espiga d'honor a la Seminci i diversos premis del jurat al Festival de Cannes, on és el director que més vegades hi ha competit. Recentment li han atorgat la Biznaga d'honor del Festival de Màlaga.

De nou, els Premis Sant Jordi li concedeixen una distinció, en aquest cas per una trajectòria tan brillant com longeva.

RTVE

anterior siguiente