Enlaces accesibilidad
Divendres 30 d'agost a les 11:55 hores a La 2

Raül Balam, a 'Noms propis'

  • El xef, fill de la també cuinera Carme Ruscalleda, ha aconseguit dues estrelles Michelin amb el restaurant Moments de Barcelona
  • "Vaig arribar a la cuina com a càstig perquè era mal estudiant, i em va atraure molt. Crear i treballar amb les mans sempre m'ha agradat" 

Per
Raül Balam, a 'Noms propis'
Raül Balam, a 'Noms propis'

'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de TVE Catalunya amb convidats amb una filosofia de vida optimista i amb la capacitat de contagiar-la. S'emet a La 2 i està dirigit i presentat per Anna Cler, amb realització d'Esther Martínez i producció d'Amelia Tabernero. 

www.rtve.es/nomspropis

TVE Catalunya torna a emetre aquest estiu algunes de les entrevistes realitzades al programa 'Noms propis', dirigit i presentat per Anna Cler. Aquesta setmana, recuperem la conversa amb el xef Raül Balam. Repassem la seva trajectòria professional i també parlem de com va acceptar la seva homosexualitat i com va enfrontar-se a la dependència a les drogues.

Raül Balam, de 43 anys, és cuiner amb dues estrelles Michelin del restaurant Moments de Barcelona, i és fill de la també cuinera Carme Ruscalleda, de qui ha heretat la professió i una manera d'entendre com fer la seva feina. "Som molt diferents i alhora molt semblants. Perseguim el mateix, la felicitat del client. A mi m'agrada l'ordre, sóc exigent i busco tenir un bon ambient a la cuina. I tot això sempre li he vist a la mare. Amb el temps he entès moltes coses que ella em deia, però en el seu moment xocàvem moltíssim perquè els dos som temperamentals. Amb distància veig que potser jo mateix em vaig complicar una mica la vida. Però tornaria a fer el mateix per poder arribar a on sóc ara, un punt de felicitat plena".

Quan els seus pares tanquen el Sant Pau li ofereixen continuar amb el projecte però ell ho va rebutjar: "Allà mai hauria sigut en Raül Balam. Era el projecte d'una parella jove. Ells mereixien parir-lo i matar-lo. Em va fer molta pena quan va tancar perquè era com perdre un germanet. Ara el tenim a la memòria. Des que van tancar encara no hi he entrat. Em costa". La seva cuina és complexa i creativa, i segons relata Balam, els seus plats sorgeixen d'un particular procés de creació: "Quan començo un menú em compro una llibreta, dibuixo els plats i m'imagino com seran els gustos i un 75% de vegades, aquell dibuix acaba sent aquell plat al final, amb els gustos que m'havia imaginat".

Balam també ha explicat a 'Noms propis' com van ser els anys més foscos de la seva vida en què va arribar a passar per una depressió. "Pel que fa a la meva homosexualitat, qui em va ficar més traves vaig ser jo mateix. Quan ho vaig dir als pares, van reaccionar molt comprensivament i vaig tenir molt clar que si ells ho acceptaven, quin problema havia de tenir jo? D'altra banda, durant una època vaig portar una vida bastant desordenada i fosca. Jo tinc un problema d'addicció, els sistemes neuronals no em connecten i el meu plaer mai és suficient, i això és per a tota la vida. Per superar-ho, primer has d'acceptar que tens la malaltia i acceptar-te tal com ets".

RTVE

anterior siguiente