Enlaces accesibilidad

El Govern presenta el projecte arquitectònic dels edificis del Parc Sanitari Nou Son Dureta

  • El pressupost global és de 178,4 millons d'euros
  • La demolició la farà l'empresa Melchor Mascaró

Por
El projecte preveu la construcció de dos edificis de nova planta i l'enderrocament de l'antic edifici semicircular
El projecte preveu la construcció de dos edificis de nova planta i l'enderrocament de l'antic edifici semicircular

El Govern ha presentat aquest dijous el projecte arquitectònic dels dos edificis per a pacients de mitjana i llarga estada del Parc Sanitari Nou Son Dureta. Aquestes construccions, dotades de tres mòduls cadascuna, acolliran els hospitals de mitjana estada (Àrea A) i de llarga estada (Àrea B). La superfície total del complex és de 82.822 m², dels quals 67.362 m² es destinen a superfície hospitalària i 15.460 m² a aparcaments (amb 542 places). Les zones enjardinades ocuparan 48.793 m².

Integració arquitectònica i paisagística

Inversió amb el present i amb el futur

El projecte ha estat presentat per la UTE Ghesa-Rafael de la Hoz-Maria Nicolau i assoleix una integració arquitectònica i paisatgística. El disseny integra aspectes mediambientals i socials: hi ha predomini de zones enjardinades sobre espais pavimentats i aplica estàndards d’accessibilitat i ergonomia. També preveu mesures de sostenibilitat i estalvi energètic.

Durant la presentació, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que el nou Son Dureta és "una inversió amb el present i amb el futur d’aquesta comunitat autònoma" en un espai en el qual «molts hi tenim records històrics, vivències i emocions» i que ara s’està convertint en el parc sociosanitari més gran de l’Estat.

En aquest sentit, Armengol ha remarcat que s’està fent una inversió puntera «per humanitzar el tracta al pacient amb malalties de llarga estada, amb un espai verd que connectarà la barriada amb el parc de Bellver, amb una residència que ja estam vent i traslladant aquí el servei de valoració de la dependència, per la qual cosa lligam serveis necessaris».

El pressupost global és de 178,4 M€.

Inversió decidida del Govern

Per part seva, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha destacat que és una «inversió decidida del Govern que forma part del Pla d’Infraestructures de 300 milions d’euros i que ens permet complir el compromís adquirit amb el nou Son Dureta malgrat la pandèmia». El Servei de Salut ha duit a terme l’adjudicació provisional de la construcció de l’Edifici B (que preveu tres mòduls) i l’adjudicació provisional de la demolició de les edificacions de la parcel·la on s’ubicarà l’Edifici A.

Es començarà per la construcció de l’Edifici B, on s’hi ubicaran els serveis principals (instal·lacions de climatització, cuines, tractament d’aigües…) que compartirà tot el complex sanitari. En relació amb l’Edifici B, el projecte de construcció s’ha adjudicat de manera provisional a l’UTE formada per les empreses FCC i Construye Capital, per valor de 61.597.000 €. L’adjudicació definitiva està prevista a principis de febrer, moment en el qual s’obre un període de quinze dies per presentar-hi recursos. Si no s’hi presenten, a principis de març es podria formalitzar el contracte per a l’inici de les obres. El termini de construcció previst és de trenta-sis mesos.

Melchor Mascaró s'encarregarà de la demolició

Amb relació a la demolició, s’ha adjudicat provisionalment a l’empresa Melchor Mascaró, per un valor de 3.526.000 €. Se’n preveu l’adjudicació definitiva a principis del mes de febrer i la consegüent obertura del termini de quinze dies per tal de presentar-hi recursos. Si no se n’hi presenten, es preveu formalitzar el contracte i iniciar la demolició a mitjan febrer. El termini previst per finalitzar-la és de catorze mesos.

Es continua d’aquesta manera amb el projecte de construcció del nou complex sociosanitari del nou Son Dureta, que va començar el de maig de 2022, amb l’inici de les obres de la residència.