Enlaces accesibilidad

Manco producció d'oliva de Mallorca però de gran qualitat i suficient pel mercat illenc

  • Les freqüents onades de calor d'aquest estiu i al més primerenca del mes de maig, varen cremar la flor
  • L'arbre ha fet menys quantitat de fruit que ha estat més gros i amb més polpa

Por
Les empreses envasadores han hagut de fer front a una temporada atípica
Les empreses envasadores han hagut de fer front a una temporada atípica

No ha estat un any fàcil a fora vila i la campanya de l'oliva n'és un exemple més: les altes temperatures que començaren a la primavera han tengut conseqüències directes sobre l'anyada que ha estat més curta.

Ara tenim ja les dades, el balanç coincideix amb la Setmana de l'Olivera que organitza la DO Oli de Mallorca.

Fent balanç d'una anyada complicada

A la finca Aubocàsser de Manacor, ja han fet números. Hi hem anat i hem vist com les oliveres ja han estat descarregades del seu fruit i ara es preparen per passar l'hivern. Aquests dies, el tractor passa entre els arbres segant l'herba que es deixa damunt la terra perquè aquesta coberta vegetal la protegeixi de les temperatures més baixes de l'hivern que ja s'acosta.

Primer varen patir una malaltia que causen els fongs

Els arbres, diu Miquel Àngel Mas, l'encarregat de la finca, no han estat al 100%: "Primer varen patir una malaltia que causen els fongs, el repilo, i després les altíssimes temperatures d'aquests darrers mesos.

Cal recordar que el mes de maig ja teníem dies de molta calor i de nits també molt caloroses. Això va cremar la flor, que va caure a terra". Per això, hi ha hagut menys oliva a l'arbre. Això sí, la que ha arribat a fer-se ha estat més grossa, amb més polpa.

Menys oli però suficient per cobrir la demanda

La conseqüència directa ha estat que ha baixat fins a un 40% la collita, que ha estat molt més curta que altres anys. "Normalment, treim unes 180 tones d'oliva i enguany farem poc més de la meitat d'aquesta quantitat", diu Mas.

Ara que l'oliva ja ha estat premsada arriba el moment d'embotellar una passa que culminarà l'elaboració d'aquest producte que en un parell de setmanes estarà ja disponible per al consumidor. L'anyada més escassa no ha afectat, però, a la qualitat d'aquest oli d'oliva verge extra de la varietat arbequina que és imprescindible per fer un bon pa amb oli.