Enlaces accesibilidad
Mobilitat

Els conductors d'autobús exigeixen millores laborals

  • Molts conductors cerquen feina en altres sectors
  • El sindicat SATI desmenteix la manca de conductors a les illes

Por
Autobusos a l'Aeroport de Palma.
Autobusos a l'Aeroport de Palma.

Els conductors d'autobús no volen fer feina a les Balears per les males condicions laborals. És el que manifesten des del Sindicat Autònom de Transport (SATI). Fa mesos que els empresaris del sector manifesten la seva preocupació entorn a omplir les plantilles, però des del sindicat desmenteixen que el problema sigui la manca de treballadors, sinó l'empitjorament de les condicions laborals els darrers anys.

Els professionals no volen tornar després de la pandèmia

Abans del 2020, els empresaris tenien més demanda que oferta, però dos anys després la situació ha canviat. El sector es segmenta en dos grups diferents: el transport discrecional que fa referència als conductors d'autobús escolar, d'excursions o xàrters d'aeroport i el transport regular de viatgers. Des del sindicat exposen les dificultats pròpies de cada grup.

"Ara que les empreses necessiten conductors i diuen que pagaran el que toca, la gent no vol tornar perquè és una feina molt dura"

Molta oferta i poca demanda

La patronal sosté que la demanda de feina en el transport discrecional ha descendit perquè els treballadors fa anys que denuncien l'empitjorament de les condicions a les empreses. Durant els dos anys de pandèmia, en el qual el sector estava aturat, molts professionals s'han especialitzat en una altra feina. Els que abans eren conductors afirmen que han renunciat a la feina quan l'empresa s'ha posat en contacte amb ells.

"Quan arriba la primera nòmina, els conductors nous decideixen deixar la feina"

En el transport regular de viatgers, com és el TIB, la situació és similar. En temporada alta es necessiten més professionals però les jornades sense descans i sous moderats, segons SATI, no els hi compensa. El sindicat explica que el Govern han contractat nous conductors joves, però que després de rebre el seu primer sou, demanen els quinze dies a l'empresa i ja no tornen a fer feina. Els conductors exigeixen a les empreses una millora urgent de les condicions laborals, així les plantilles estaran cobertes aquesta temporada d'estiu.