Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El president de Cataluña Quim Torra confirma que los exconsellers huidos Toni Comín y Clara Ponsatí, abandonan Esquerra e irán como números 2 y 3 con Carles Puigdemont en las elecciones europeas. En Radio 4 de Radio Nacional Torra dice que es un intento todavía de presionar a los republicanos para acudir a esos comicios conjuntamente.Insiste en su reto a la oposición para que presente una moción de censura y reitera que no va a convocar elecciiones.

A quatre dies per l'inici de la campanya electoral per les eleccions generals del 28 d'abril i aquest matí un nou sondeig vaticina la victòria d'Esquerra Republicana a Catalunya, seguida del PSC i de Els Comuns. Segons l'enquesta de GESOP, VOX podria aconseguir 2 diputats a Catalunya. Aquest diumenge el president i candidat socialista, Pedro Sánchez, ha recuperat el lema "no es no" per tancar la porta a un referendum d'auto-determinació a Catalunya, el president Quim Torra li ha respost que "sí es sí" a Twitter. 

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut unes 300 persones han sortit als carrers de Barcelona aquest diumenge, convocades per la Marea Blanca de Catalunya, per dir prou a les retallades i la precarització de la sanitat pública. Les treballadores de la llar i les cures també s'han manifestat a la capital catalana en defensa dels seus drets laborals. Reivindiquen la importància de la seva tasca i reclamen unes condicions de treball dignes.

L'ajuntament d'Ulldecona convoca un ple extraordinari i cinc minuts de silenci a la una del migdia per condemnar un pressumpte un pressumpte crim masclista al municipi on s'ha localitzat el cos sense vida d'una jove de 26 anys desapareguda a Vinaròs.

I el Barça der handbol es proclama campió de la Copa del Rei.

El president Quim Torra diu que continuarà governant amb l'ambició republicana intacta tot i que el ple del Parlament li ha demanat aquest dijous que avanci les eleccions o se sotmeti a una qüestió de confiança. La no participació de la CUP en la votació ha estat clau perquè tirés endavant la moció del PSC. Però fins i tot els anticapitalistes veuen necessari un avançament electoral. Junts per Catalunya no reconeix la moció, perquè diu, els diputats suspesos pel jutge Llarena no han pogut votar.


Al Tribunal Suprem el comissari dels Mossos d'Esquadra Joan Carles Molinero, ha ratificat que la policia catalana va avisar al govern de Puigdemont de la situació que es podia donar l'1 d'octubre i que l'executiu es va mostrar determinat a seguir endavant amb el referèndum.

Parlarem també de l'amiant. TMB i l'Ajuntament de Barcelona analitzaran l'aire més de 200 punts de la xarxa de metro per descartar la presència d'amiant a l'ambient i ampliaran el control sanitari a 329 treballadors jubilats.

En plana cultural comença a la capital catalana Còmic Barcelona, la versió renovada del Saló del Còmic.
 

El Parlament ha instado al presidente de la Generalitat, Quim Torra, a convocar elecciones o a someterse a una cuestión de confianza. La cámara ha aprobado una moción del PSC que no es vinculante y que ha salido adelante por un solo voto. La oposición en bloque ha mostrado su rechazo a Torra con el voto conjunto de Ciudadanos, los Comunes y el PP; y con la complicidad de la CUP, que ha abandonado el hemiciclo en el momento de la votación. Por su parte, Torra ha dejado claro que no se va a someter a una moción de confianza ni va a convocar elecciones y ha retado a la oposición a presentar una moción de censura con un candidato alternativo.

El Parlament acaba de reprobar la gestión de Quim Torra al frente de la Generalitat. Le insta a convocar elecciones o a someterse a una moción de confianza. La iniciativa ha salido adelante por un solo voto, para lo cual ha sido clave el papel de la CUP, que ha decidido no votar. Los hasta ahora aliados de Torra, son muy críticos porque no ven avances hacia la independencia.

Informa Álex Cabrera.

El ple del Parlament debat avui una moció del PSC que insta al president Quim Torra a sotmetre's a una qüestió de confiança o bé a convocar eleccions. El president ja ha descartat aquesta possibilitat.  Al Suprem la vuitena setmana del judici del procés. Es tancarà amb la declaració del comissari dels Mossos Joan Carles Molinero i el testimoni de més d'una vintena d'agents de la Guàrdia Civil. En la sessió anterior el comissari dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, ha insistit en què la cúpula dels Mossos va alertar dels riscos d'una escalada de violència l'1 d'octubre i en què l'ex president Carles Puigdemont va respondre que en un escenari de violència declararia de forma inmediata la independència de Catalunya. Mentrestant les defenses de Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull han demanat la llibertat provisional dels seus clients perquè puguin fer campanya electoral. Es preveu que la defensa d'Oriol Junqueras i Raul Romeva faci avui el mateix pas.

¿Convocará elecciones Quim Torra? De momento el president de la Generalitat de Cataluña ya ha rechazado la idea pero la oposición mantiene la presión y le exige que se someta a una cuestión de confianza. Este jueves está previsto que se vote la iniciativa a propuesta del PSC. De momento cuenta con el respaldo de los comunes y del PP. Falta saber si Ciutadans y la CUP también se suman para que salga adelante.

El president de la Generalitat Quim Torra se sotmet aquest dimecres al control del Parlament, després de què el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi admès a tràmit la querella de la Fiscalia per pressumpta desobediència a la Junta Electoral Central per no haver retirat els llaços grocs quan li va demanar. En l'ordre del dia del ple també hi ha una moció del PSC perquè Torra convoqui eleccions o se sotmeti a una qüestió de confiança després d'haver perdut la seva majoria i no haver pogut aprovar els pressupostos. Precisament el govern ha donat llum verda aquest dimarts a una petició de crèdit per fer front a l'augment de les nòmines dels treballadors públics i al retorn de part de l'extra de 2013.

D'altra banda el Parlament demana al Constitucional que desestimi el recurs d'ampara a l'ex president Carles Puigemont per no haver-li permés mantenir el seu vot delegat.

Al Tribunal Suprem continua el judici del procés avui amb la declaració del comissari dels Mossos d'Esquadra, Ferran López. Aquest dimarts un comandament de la Policia Nacional ha acusat als Mossos d'haver fet seguiments a agents de la Policia i la Guàrdia Civil. 

L'atur a Catalunya baixa de 900 persones el més de març, el descens més tímid des de 2012.  El Doctor Music Festival confirma el seu trasllat a Montmeló. En clau esportiva cap dels equips catalans de primera divisió ha aconseguit guanyar els partits jugats corresponents a la trentena jornada de lliga.

El president Quim Torra es querella contra la Junta Electoral Central per prevaricació i la fiscalia contra el president Quim Torra per desobediència. La qüestió dels llaços grocs arriba així als tribunals. La Junta ha obligat en les últimes hores a retirar el que hi havia a la delegació de la Generalitat a Londres, i ha acordat permetre l'actual pancarta que penja del balcó del  Palauque reivindica la llibertat d'opinió i d'expressió...

Atents a tots aquests moviments quan una altre Tribunal, el de Comptes, podria validar avui l'informe de fiscalització sobre l'acció exterior de la Generalitat de Catalunya entre 2011 i 2017. Si d'aquesta revisió de dades s'observés algun indici de responsabilitat comptable es podria incorporar a la investigació ja està oberta sobre un pressumpte desviament de recursos econòmics pel referendum il.legal de l'1 d'octubre.

En el judici del procés, Helena Catt, una de les expertes internacionals que van ser a Catalunya aquell dia ha reconegut pagaments del Diplocat.

Parlem del judici pel cas Maristes que ha quedat vist per sentència, dels plans de SEAT pel futur de la planta de Martorell, de la indignació al Pallars Sobirà davant la marxa del Doctor Music Festival i del Barça femení de futbol que s'ha classificat per segona vegada a la seva història per les semifinals de la Lliga de Campions.

Meritxell Budó i Mariàngela Vilallonga prenen avui  prendan avui possessió del càrrec de conselleres de Presidència i Cultura respectivament. Substitueixen Elsa Artadi i Laura Borràs, atesa la inclosa d'aquestes dues en les diferents candidatures electorals de Junts per Catalunya. L'acte de pressa de possessió tindrà lloc a les 9 del matí al Palau de la Generalitat. És la primera remodelació del govern de Quim Torra.

Al Tribunal Suprem es repren el judici del procés amb la declaració de dos tinents de la Guàrdia Civil responsables de la comitiva judicial i de la seguretat durant l’escorcoll al Departament d’Economia el 20 de setembre de 2017. Mentre l'ex president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tornat a Neumünster quan es compleix un any de la seva detenció a Alemanya on va passar 12 dies al centre penitenciari d'aquesta localitat.

I a l'Audiència de Barcelona comença avui a jutjar-se el cas dels Maristes de Sants - Les Corts. Un ex professor d'educació física seu al banc dels acusats per pressumptes abusos sexuals a menors.

El presidente de la Generalitat, Quim Torra, ha vuelto a desafiar a la Junta Electoral Central (JEC) este viernes. Después de haber retirado los símbolos independentistas, ha colocado una nueva pancarta en la fachada de la Generalitat, sin lazos ni alusiones a los políticos encarcelados por el procés, en la que solo reza un mensaje por la libertad de expresión. La vieja pancarta, con un lazo blanco, se ha trasladado ahora a otro edificio de la plaza de San Jaume.