Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluis Trapero, està citat a declarar al Tribunal Suprem en qualitat de testimoni en el judici del procés. Trapero podria acollir-se al seu dret a no declarar perquè està sent investigat per rebel.lió a l'Audiència Nacional. De la sessió d'aquest dimecres destaca la petició del fiscal per a què s'investigui per fals testimoni un dels compareixents, el responsable de Difusió Institucional de la Generalitat, Jaume Mestre.

El president de la Generalitat, Quim Torra, manté el pols i rebutja retirar els llaços grocs i les banderes estelades dels edificis de la Generalitat com li havia demanat la Junta Electoral Central (JEC). En un escrit enviat a la JEC, Torra al.lega que suposaria coartar la llibertat d'expressió i assumir les tesis de Ciutadans, el grup que es va queixar de la presència d'aquests simbols als edificis públics de la Generalitat.

Parlem també de l'impost que grava els bens de luxe a noms d'empreses i que la Generalitat podria començar a aplicar abans de l'estiu, del primer cas d'asbestosi en un treballador en actiu del metro de Barcelona per suposadament haver inhalat fibres d'amiant a les instal.lacions del suburbà i de la classificació del Barça per quarts de final de la Lliga de Campions després de guanar l'Olympique de Lió per 5 a 1.

El govern apura el termini que la Junta Electoral Central li ha donat per retirar els llaços grocs i les estelades dels seus edificis sense concretar quina serà la seva resposta, la consellera de presidència Elsa Artadi, ha avançat que serà clarament combativa i considera ridícul el requeriment de la JEC. Mentre Ciutadans, que va presentar la queixa davant l'organ regulador dels processos electorals, urgeix al president Quim Torra a complir el que li demana la JEC. 

Parlem també de la decisió de Poble Lliure, una de les organitzacions que integren la CUP, de presentar-se a les eleccions generals del 28 d'abril tot i que el Consell Polític de la CUP decidís diumenge no concòrrer als comicis. La CUP avisa de què aquesta decisió de Poble Lliure afecta a les seves relacions i diu que tindrà conseqüències. 

Estem atents a una nova jornada del judici per l'1 d'octubre. Estan citats a declarar diferents ex càrrecs de la Generalitat per a la difusió exterior del procés i dos dels suposats observadors internacionals del referèndum. D'altra banda el Tribunal Suprem permet a Santiago Vidal reingressar en la carrera judicial. No podrà tornar directament a la seva antiga plaça de l'Audiència de Barcelona sino que haurà de participar en el primer concurs de places de la seva categoria que convoqui el Consell General del Poder Judicial.

Ya ha comenzado a correr el plazo de 48 horas dado por la Junta electoral central a la Generalitat para que retire lazos amarillos y esteladas de sus edificios y el Govern ya ha dicho que se va a resitir.

Es una información de Soraya Rodríguez desde RNE Barcelona.

La Junta Electoral Central ha donat 48 hores al president de la Generalitat, Quim Torra, per què ordeni retirar els llaços grocs i les banderes estelades dels edificis públics per tal de mantenir la neutralitat institucional de cara a les eleccions generals. La Junta aten d'aquesta manera una petició que havia fet Ciutadans.  

Al Tribunal Suprem continua el judici per l'1 d'octubre. Aquest dilluns han declarat dos comissaris dels Mossos, Manel Castellví i Emili Quevedo que han reiterat que van intentar persuadir al govern per què no celebressin el referendum.  

El govern ha canviat de centre els menors estrangers no acompanyats que s'estaven provisionalment en un equipament municipal de Castelldefels que dissabte al vespre va ser assaltat per un grup de 25 encaputxats. Aquest dilluns hi ha hagut tensió quan un centenar de joves han intentat boicotejar una concentració de rebuig a l'assalt.

El president d'Omnium Cultural, Jordi Cuixart i l'ex presidenta del Parlament, Carme Forcadell, tanquen avui  les declaracions dels acusats en el judici als processats per l'1 d'octubre. Demà és previst que comencin els testimonis, entre els quals l'ex president del govern de l'Estat, Mariano Rajoy. 

La tensió entre la Generalitat i les institucions de l'Estat s'ha posat de manifest aquest dilluns en la inauguració del Mobile World Congress, on el president Quim Torra ha evitat fotografiar-se amb el rei Felip VI i el president Pedro Sánchez. Pel que fa al MWC la tecnologia 5G és la gran protagonista.

Parlem també de les VTC, el Consell de Garanties Estaturàries considera que la pre-contractació amb un temps de 15 minuts vulnera el dret de llibertat d'empresa. L'Area Metropolitana de Barcelona es disposa a ampliar-ho fins a una hora. Parlarem dels pressupostos catalans que el govern defensarà demà al Parlament i d'una operació dels Mossos d'Esquadra contra el tràfic de drogues i delictes contra el patrimoni a Barcelona, Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Maresme.

Esta mañana reanuda el juicio del ‘procés’. Está previsto que en la vista de este martes se completen los interrogatorios a los acusados. Este martes, turno para Jordi Cuixart, presidente de Omnium y Carme Forcadell, expresidenta del Parlament. Ambos están investigados por rebelión. Por cierto, que en las últimas horas-ha trascendido que por primera vez la Guardia Civil vincula al actual president de la Generalitat, Quim Torra con el 1-O.

El rey Felipe VI y el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, han vuelto a ser plantados por la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, y el presidente de la Generalitat, Quim Torra, durante la inauguración del Mobile World Congress en Barcelona. Colau y Torra se negaron a recibir al rey el domingo y, aunque sí lo han saludado este lunes en privado, han rechazado posar en la foto de familia, una medida criticada por el PP y Ciudadanos, pero apoyada por ERC. 

El rey Felipe VI ha inaugurado el Mobile World Congress, la mayor cita de tecnología móvil del mundo, acompañado de Pedro Sánchez y del president de la Generalitat Quim Torra que, después, ha vuelto a protagonizar otro desplante al monarca.

Comença a Barcelona una nova edició del Mobile World Congress. La capital catalana rep més de 100.000 congressistes per un saló que es calcula que tindrà un impacte econòmic de prop de 500 milions d'euros i que té la tecnologia 5G i els mòbils plegables com a grans protatgonistes. El rei Felip Sisè, el president de l'Estat, Pedro Sánchez i el de la Generalitat, Quim Torra coincidiran en la inauguració del Congrés. El sopar de benvinguda, al MNAC, ha estat farcit de discursos amb marcat tó polític atesa la situació que es viu a Catalunya. Mentre centenars de persones convocades pels CDR s'han concentrat a la plaça Espanya per protestar contra la presència del Rei a Barcelona.

Una delegació de Ciutadans, encapçalada per Inés Arrimadas, s'ha concentrat davant de l'anomenada Casa de la República, l'actual lloc de residència de l'ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont a Waterloo, a Bèlgica. El viatge d'Arrimadas ha estat criticat tant des del govern espanyol com des de la Generalitat.

El bisbe de Solsona, Xavier Novell diu que començarà un procés de consultes per valorar si cal analitzar els arxius de la diòcesi des de l'any 1930 per detectar si es van cometre abusos a menors. En la seva carta dominical asseura que no té coneixement de cap expecient on s'acusi cap capellà de la diòcesi però recorda que fa 2 anys que va advertir que seria implacable amb aquests delictes i que no quedarien impunes mentre ell fos responsable. Tot plegat quan el Papa Francesc ha cos la cimera mundial contra la pederàstia dins l'Esglèsia.

El presidente de la Generalitat, Quim Torra, durante su intervención en los parlamentos previos al inicio de la cena de inauguración del Mobile World Congress de Barcelona, ha destacado ante el rey la "lucha constante" de Cataluña en defensa de los "derechos humanos universales". Torra ha iniciado su discurso con unas palabras de recuerdo al expresidente de la Generalitat Carles Puigdemont y los exconsejeros que "hoy no pueden estar" en esa cena, en alusión a la causa judicial del 1-O sobre los miembros del anterior Govern. Por su parte, la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicado los "valores republicanos" de "libertad, igualdad y fraternidad" ante el monarca.

Es repren al Tribunal Suprem el judici pel procés independentista. Obrirà la sessió l'ex conseller de Presidència Jordi Turull i a continuació declararà l'ex titular d'Exteriors, Raul Romeva. Mentre el president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit estat disposat a sacrificar la seva llibertat per defensar el dret d'auto-determinació. Ho ha dit en la comferència conjunta amb Carles Puigdemont que finalment ha tingut lloc en un hotel de Brussel.les després de què el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, vetés que pogués fer-se al Parlament Europeu. Amb polèmica afegida en no haver permés el Ministeri de l'Interior que Quim Torra viatjés amb escorta oficial. Recollirem també les paraules del president del govern de l'Estat, Pedro Sanchez, a Televisió Espanyola. Sánchez ha titllat d'inassumible el document que Torra li va entregar el 20 de desembre en la reunió que van mantenir a Barcelona i ha acusat als sobiranistes de tenir pànic a dialogar dins la Constitució. En clau esportiva, el Barça juga el partit d'anada de vuitens de final de la Lliga de Campions contra l'Olympique de Lió.