Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La vaga dels treballadors de terra d'Ibèria es manté per divendres i dissabte d'aquesta setmana, les parts han apropat posicions però no han desbloquejat el conflicte. Ibèria no ha precisat quants empleats del Prat podrien estabilitzar els seus contractes. 

En clau política, el govern inicia els tràmits per portar l'Estat als tribunals per reclamar els impagaments del finançament de 2019. Un primer pas en l'estratègia de confrontació democràtica per la que advoca Quim Torra. Sembla que tant a Junts per Catalunya com a Esquerra cala la idea de que confrontació i diàleg es poden combinar.

I entre altres qüestions els parlem també del cop policial que Mossos i Policia van donar ahir contra els carteristes al metro de Barcelona. Amb fins a un centenar d'agents desplegats per les principals estacions del suburbà i 43 persones identificades, totes reincidents.

En clau cultural mor als 87 anys el fotògraf i publicista barceloní, Leopoldo Pomés.
 

Després de tres setmanes de malson i incertesa els migrants de l'Open Arms ja han desembarcat a l'illa de Lampedusa. Un fiscal italià ha acabat amb la crisi després de pujar al vaixell de l'oneagé catalana Proactiva i veure in situ la situació de les persones rescatades. També ha ordenat incautar de forma provisional l'Open Arms. L'organització no governamental diu que assumeix aquest cost.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonés, explica al Parlament detalls sobre la retallada d'un 6% ordenada a principis de mes a la resta de departaments i empreses participades pel govern. Una retallada que el mateix Aragonés atribuïa en dies passats a l'asfíxia econòmica de l'Estat amb Catalunya. 

En el terreny més polític, el president de la Generalitat, Quim Torra, obre el curs polític amb una crida a rellançar l'independentisme sense lluites partidistes i cap a la confrontació democràtica amb l'Estat.

Parlem de les vagues previstes per finals d'agost i per setembre al transport aeri, i d'un avenç de l'Hospital Vall d'Hebron que ha descobert que un fàrmac oncològic elimina les cel.lules que reactiven el VIH. Encara no es fa servir per la seva alta toxicitat.

El sindicat CGT ha convocat aturades parcials convocades des les 12 del migdia a les 4 de la tarda i de les vuit del vespre a les 12 de la nit. En aquestes franges circularan el 40% dels trens de rodalies i el 78% dels d'alta velocitat. La resta del dia el servei ha de ser el normal.

Quim Torra i Ada Colau s'emplacen a parlar dels pressupostos de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona a partir de setembre. En la seva primera reunió institucional de què Colau va tornar a ser proclamada alcaldessa de la ciutat, aquesta ha demanat a Torra més Mossos a la capital catalana i lleialtat en matèria institucional. Precisament agents de la Brigada Mobil reforcen des d'anit la segurat a les zones d'oci, especialment el Port Olimpic on el passat cap de setmana una persona va morir com a conseqüència d'una baralla.

El darrer baròmetre del CIS apunta una victòria socialista a les generals a Catalunya si aquestes s'haguessin celebrat només uns dies abans de la investidura fallida de Pedro Sánchez. Mentre el govern català diu que és urgent que hi hagi executiu també a la Moncloa i obre la porta a donar suport a Sánchez si hi ha unitat a l'independentisme.
 

La Generalitat i les administracions de Barcelona es donen un any i mig per complir amb els límits europeus de contaminació. No descarten implantar un peatge urbà de congestió, però es decidirà quan s'analitzi el resultat de mesures previes com la zona de baixes emissions.

Els treballadors dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat han registrat la convocatòria de vaga indefinida a partir del 9 d'agost, mentre els empleats de terra d'Iberia donen a l'empresa una setmana per asseure's a negociar abans de pensar en noves convocatòries de vaga.

RENFE ha cancel.lat 700 combois per les aturades parcials convocades pel sindicat CGT el 31 de juliol. Serà el primer de 4 dies de vagues parcials que han fet coincidir amb dates clau d'agost i setembre.

Una trentena de manters tornaven anit a la zona del Port Vell de Barcelona un cop es va retirar l'operatiu conjunt de Mossos, Guardia Urbana i Policia que des d'ahir i sense data de finalització vol ocupar l'espai públic on habitualment se situen els venedors ambulants irregulars.

El president de la Generalitat Quim Torra diu que no pagarà les multes que li ha imposat la Junta Electoral Central per no haver-se mantingut en la neutralitat institucional durant la campanya de les generals.

La jutge envia a presó els quatre joves detinguts per suposadament haver violat una menor a Manresa el passat cap de setmana. Tres d'ells no han declarat. Mentre la jove ha explicat que es va negar a mantenir relacions en fins a quatre ocasions. Milers de persones s'han manifestat a Manresa en suport a la victima.

En clau política el president de la Generalitat, Quim Torra, advoca per votar no a la investidura de Pedro Sánchez si no assumeix un referèndum a Catalunya. Esquerra Republicana diu que no bloquejarà la investidura i demana al PSOE i a Unidas Podemos que tornin al diàleg. L'ANC diu que aprofitarà l'11 de setembre per exigir unitat a l'independentisme i criticar els partits pel risc de retornar a l'autonomisme.

Esquerra i Junts per Catalunya demanen al Congrés dels Diputats que investigui la relació entre l'imam de Ripoll i el CNI. Gairebé dos anys després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, tornen al centre de l'actualitat les suposades col·laboracions entre Abdelbaky Es Satty i el govern central.

Avui arrenca el SONAR+D abans de què demà comencin els concerts. El festival se celebrarà amb normalitat després de què el jutge hagi avalat que Fira Barcelona contracti terceres empreses per muntar els escenaris davant la vaga dels muntadors barcelonins.
 

El conseller d'interior, Miquel Buch, compareix aquest matí davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a investigat per pressumpta desobdiència i prevaricació per haver suposadament cedit locals per l'1 d'octubre quan era alcalde de Premià de Mar.

Mentre Esquerra i Junts per Catalunya continua marcant posicions davant una possible convocatòria electoral quan arribin les sentències del Tribunal Suprem. Esquerra considera que caldria consensuar la necessitat d'aquests comicis i Junts recorda que només el president Quim Torra té la potestat per convocar-los. 

Encara pendents de passar a disposició judicial els quatre detinguts com a pressumptes autors d'una agressió sexual en grup el passat cap de setmana a Manresa.

En clau econòmica la patronal Foment del Treball demana a l'Estat i a la Generalitat una inversió de 10.000 milions d'euros a Catalunya durant els propers 5 anys per poder acabar infraestructures que es consideren estratègiques.

El Festival Sonar està pendent de la decisió que prengui un jutge sobre el fet que Fira Barcelona hagi contractat terceres empreses per muntar les estructures aèries perquè els treballadors que s'hi encarregaven estan en vaga.
 

Pendents de passar a disposició judicial els quatre joves, d'entre 18 i 24 anys detinguts com a pressumptes autors d'una violació en grup a una menor, una noia de 17 anys, la matinada de diumenge a Manresa, al Bages. Els fets haurien tingut lloc en un pis, es creu que ocupat, dels centre històric de la ciutat.

De la política, el president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que no té cap intenció de convocar eleccions quan arribin les sentències del procés. L'ex diputat d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà, diu a Torra que abans de convocar eleccions li caldrà el consentiment del republicanisme.

Un estiu més s'ha celebrat el "Mulla't per l'Escleròsi". S'hi han sumat 650 piscines i s'han recaudat 300.000 euros que ara es destinaran a projectes per tractar de donar visibilitat a la malaltia.

En l'ambit "Angels a Amèrica" guanya el Premi Butaca a millor obra de teatre. El director, David Selvas, proposa rebutjar-lo després de la polèmica pel fet que un actor blanc va ser escollit per representar un personatge de raça negra.

I en clau esportiva, Antoine Griezmann, comença ja a excercitar-se amb el Barça.
 

El Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (TSJC) ha abierto juicio oral contra el presidente de Cataluña, Quim Torra, por un presunto delito de desobediencia o subsidiariamente un delito de denegación de auxilio a la autoridad competente por no retirar los lazos amarillos de los edificios de la Generalitat en los plazos que había ordenado la Junta Electoral Central (JEC) para evitar este tipo de simbología durante el desarrollo de la campaña electoral de las generales.

El Tribunal Superior de Justicia de Cataluña ha abierto juicio oral contra el presidente de Cataluña, Quim Torra, por un presunto delito de desobediencia o delito de denegación de auxilio a la autoridad competente por no retirar los lazos amarillos de los edificios públicos durante la campaña electoral.

El presidente de la Generalitat, Quim Torra, acusa de espionaje al ministro de Exteriores en funciones, Josep Borrell, y pide su dimisión. Es la respuesta a la confirmación de que ese departamento ha vigilado las actividades de tres delegaciones de la Generalitat en el exterior.

La fiscalia demana 1 any i 8 mesos d'inhabilitació per al president de la Generalitat, Quim Torra, per pressumpta desobediència en el cas dels llaços grocs. Mentre, la Guàrdia Civil s'ha adreçat a diferents departaments de la Generalitat per buscar documentació requerida per la titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona que investiga els preparatius de l'1 d'octubre. I el judici al major Trapero i a l'ex cúpula d'interior pels fets d'agost de 2017 començarà a l'Audiència Nacional el 20 de gener de 2020.

El govern assegura que no es veu afectat per les desavinences entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a compte dels pactes postmunicipals que uns i altres han signat amb el PSC. L'executiu afirma que està determinat a portar endavant la legislatura.

Al Parlament es debat si es crea una comissió d'investigació sobre abusos sexuals a menors en centres educatius o bé una comissió d'estudi sobre les mesures que s'apliquen en cas d'abús sexual a menors. En les pròximes hores ha de passar a disposició judicial un jove de 18 anys detingut a Palamós per pressumptament haver abusat d'un nadó de 13 mesos al que cuidava.

En clau esportiva,  Barça i Espanyol continuen presentant els seus reforços per la propera temporada.

El president del govern, Quim Torra, continua avui la seva ronda de contactes per buscar una resposta unitària a una eventual sentència condemnatòria al judici del procés. L'executiu ha renunciat a fer pressupostos per aquest 2019 i pensa ja en els de 2020. En les ultimes hores una nova veu s'ha afegit als que creuen que calen eleccions autonòmiques, és la de Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya.

De les últimes hores dos informes, un de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge diu que a Barcelona i la seva àrea les families dediquen un 43% del sou a pagar per les seves llars. Els experts apunten que no hauria de ser més del 30%. D'altra banda l'informe FOESSA de Càritas Catalunya diu que el 20% de la població catalana està en risc d'exclusió.

En plana esportiva dimiteix Jordi Mestre com a vicepresident del Barça.

De la cultura a Peralada on comença la trenta-tresena edició del seu festival d'estiu.

Després de cinc dies, l'incendi de Ribera d'Ebre ja està controlat. 6 mil hectàrees cremades i 52 persones evacuades. Aquest és el balanç d'un dels pitjors focs dels últims cinc anys. I els més perjudicats, sens dubte, han estat els veïns, que ja han pogut tornar a casa seva.