Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Primer paso para sentar en el banquillo a Quim Torra por negarse a quitar los lazos amarillos de los edificios institucionales. El Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (TSJC) ha procesado al presidente de la Generalitat por presunta desobediencia a la orden de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar los lazos amarillos y las 'esteladas' de los edificios públicos durante la campaña electoral.
También ha determinado que los hechos investigados pueden ser un presunto delito de desobediencia o, subsidiariamente, de denegación de auxilio a la autoridad competente, y abre el trámite para que las partes presenten petición de apertura de juicio oral a través de escrito de acusación o, en su caso, sobreseimiento.

Esta tarde han llegado a las cárceles catalanas los 9 líderes independentistas hombres y mujeres juzgados por el procés. Después de su ingreso, el president Quim Torra y el vicepresident Pere Aragonés, han acudido a visitar a los hombres a la cárcel de Lledoners en Barcelona.

Ada Colau podria optar de nou a ser investida alcaldessa. Si més no és el que vol la direcció del seu partit i el que votarà aquest vespre el plenari de Barcelona en Comú. El cap de files del PSC, Jaume Collboni, té l'aval del seu partit per pactar només amb Colau. De tancar un acord es quedarien amb 18 regidors a tres de la majoria absoluta però Manuel Valls, ja va dir que podrien comptar amb tres dels seus.

En clau de política catalana el president del govern Pedro Sánchez no rebrà Quim Torra com aquest li havia demanat. La vicepresidenta del govern Carmen Calvo, diu que és inaudit que demani una trobada per parlar del judici del procés. Sobre l'1 d'octubre, el diputat d'Esquerra i ex número 2 de Junqueras, Josep Maria Jové declara aquest matí com a investigat per la seva pressumpta relació amb l'organització de l'1 d'octubre.

David Gallego serà presentat avui com a nou entrenador de l'Espanyol.
 

El Rei Felip sisè repren aquest matí amb JxCat la ronda de contactes preceptiva abans de proposar un candidat a la presidència del govern. Laura Borràs anirà en substitució de Jordi Sánchez a qui el Suprem va denegar el permís per poder assistir al Palau de la Sarsuela. Borràs vol posar de manifest davant el monarca la situació dels líders independentistes en presó preventiva.

El president de la Generalitat Quim Torra ha demanat per carta al cap del govern en funcions, Pedro Sánchez una reunió urgent en plena recta final del judici del procés.

A Barcelona, ERC ha aturat les converses amb Barcelona en Comú, de cara a un pròxim govern municipal fins que Ada Colau aclareixi si vol pactar amb ells o amb els socialistes.

La cantant Shakira compareix davant un jutge d'Esplugues investigada per pressumpte frau fiscal. La Generalitat per cert anuncia que a partir d'aquest any publicarà la llista de grans deutors a Hisenda.

El judici del procés entra en la seva recta final on només queda que les parts presentin les seves conclusions finals. Avui serà el torn de les acusacions que pel general mantenen les peticions de penes pels acusats. El torn de les defenses serà la setmana vinent.

El Suprem rebutja que Jordi Sánchez assisteixi com a representant de Junts per Catalunya a la ronda de contactes amb el Rei preceptiva abans de proposar un candidat a la investidura del proxim president del govern central. En substitució hi anirà la número dos de JxCat, Laura Borràs, qui anuncia que vol fer palesa al monarca de la situació dels polítics independentistes presos.

El president de la Generalitat, Quim Torra, té previst valorar el seu primer any de mandat.

El Barça de Futbol Sala es classifica per la final de la lliga.

El govern reuneix de forma extraordinària per demanar a la fiscalia que es retirin els càrrecs contra els líders independentistes presos després de què el grup de treball de l'ONU contra les detencions arbitràries considerés que s'havia d'alliberar de forma inmediata Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

A Sitges segon dia de la reunió anual del Cercle d'Economia. El president Quim Torra ha demanat als empresaris que s'impliquin en la defensa d'un referendum a Catalunya. Aquests li han retret que el conflicte polític ho impregni tot i han reclamat més gestió del dia a dia. Mentre l'alcaldable d'Esquerra per Barcelona, Ernest Maragall, trasllada avui les negociacions per una investidura a la presó madrilenya de Soto del Real on es veurà amb l'ex conseller i cap de llista de Junts Per Catalunya, Quim Forn.

Els repartidors demanen a inspecció de treball que investigui d'ofici la mort d'un company de Glovo atropellat dissabte a Barcelona. Acusen la plataforma de fomentar la inseguretat laboral amb el seu model.

Es el Dia Mundial Sense Tabac. Els professionals sanitaris demanen més lleis per reduir el nombre de fumadors.
 

Los empresarios catalanes han advertido a Quim Torra de la pérdida de poder económico en Cataluña durante la inauguración de la XXXV reunión del Círculo de Economía. También se quejan de que "el conflicto político lo llena todo". El presidente de la Generalitat defiende la buena marcha de la economía en Cataluña y les ha pedido que se impliquen en la defensa de un referéndum.

La fiscalia manté els càrrecs i les peticions de penes pels líders del procés. En el judici que se segueix al Tribunal Suprem les parts han elevat a definitives les seves conclusions. Les acusacions mantenen els delictes de rebel.lió i sedició. El president de la Generalitat, Quim Torra, demanarà a la fiscalia formalment que retiri els càrrecs després del pronunciament del Grup de Treball de l'ONU contra les detencions arbitràries. En un document no vinculant sobre els casos de Junqueras, Sánchez y Cuixart, aquests experts apunten que se'ls ha empresonat per silenciar les seves proclames a favor de l'autodeterminació... Demana el seu alliberament immediat. El govern de l'Estat ha desautoritzat aquest document.

A Brussel.les el Parlament Europeu ha impedit a l'ex president Carles Puigdemont recollir una acreditació temporal com eurodiputat mentre no tingui l'acta que l'acredita com a tal. I a Barcelona ja s'han obert les converses entre ERC, Barcelona en Comú per una banda i ERC i Junts per Catalunya per l'altra per mirar de proclamar Ernest Maragall pròxim alcalde. Amb Manuel Valls pressionant perquè no sigui així l'escenari està més obert que mai.

Parlem de l'Espanyol que busca nou entrenador i del Primavera Sound que avui comença.
 

El presidente de la Generalitat, Quim Torra,  ha vuelto a pedir que se retiren las acusaciones y que se ponga en libertad a los líderes indepedentistas tras la publicación de un informe elaborado por un grupo de trabajo de Naciones Unidas que califica de arbitraria la prisión preventiva de tres de los líderes del 'procés', Oriol Junqueras, Jordi Sànchez y Jordi Cuixart. Fuentes del Gobierno español han cuestionado la imparcialidad de este informe y consideran especialmente grave que se haga público mientras está en marcha el juicio. 

Nuevas elecciones, y misma foto fija en Cataluña. En el tablero, dos bloques, independentista y constitucionalista y una bisagra, la de Podemos y sus confluencias. Esquerra se impone en votos, Junts per Cataluña en alcaldías y el PSC mantiene el cinturón Rojo de Barcelona, ahora haciendo de contrapeso a un ayuntamiento independentista. Para ello Esquerra pide recuperar la unidad con Junts per Cataluña:

Un pacto de izquierdas, es lo que le reclama Colau, con la mirada puesta también en el Congreso. Los socialistas, reforzados tras las elecciones generales, se erigen como cortavientos. Sin apenas representación municipal, PP y Ciutadans ven como su papel protagonista se reduce en Cataluña.
 

La vicepresidenta del Gobierno en funciones, Carmen Calvo, ha afirmado este jueves que el presidente de la Generalitat, Quim Torra, "con sus resultados electorales no está en condiciones de tumbar, como el ha dicho, a Miquel Iceta". Estas declaraciones llegan después de que el líder independentista sacara pecho porque la mayoría que él lidera en el Parlamento catalán haya bloqueado la designación del presidente del PSC como senador autonómico. "Seguramente va a ser la historia de una gran torpeza política", ha sentenciado Calvo. Desde el Congreso, el portavoz de ERC, Gabriel Rufián, ha manifestado que no cree que este escollo tenga que suponer un impedimento para la invesitudra de PEdro Sánchez como presidente del Gobierno. Por su parte, el PP sí ve el Gobierno socialista el peligro y le recomienda que busque apoyos en Ciudadanos.
 

El Parlament celebra avui ple extraordinari per cotar la designació del socialista, Miquel Iceta com a senador, el pas previ per què pugui ser nomenat president de la Cambra Alta. A hores d'ara la votació no té visos de prosperar pel bloqueig dels independentistes.

D'altra banda l'educació pública no universitària viu avui una jornada de vaga a Catalunya. Arriben a aquest dia després de què no hagin tingut resultat les últimes reunions amb el govern per intentar revertir les retallades que pateixen des de fa 9 anys.

Repassem també els últims missatges electorals.