Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

'La recepta perduda' es desplaça a Vilafranca del Penedès, on a les taules de Nadal i festa major no hi falta mai el gall rostit. Però no és un gall qualsevol ni es rosteix de qualsevol manera: estem parlant del gall del Penedès, un producte extraordinari reconegut amb una Indicació Geogràfica Protegida, que es cou en un recipient tradicional anomenat greixonera i s'acompanya o es farceix amb fruits secs.

Sílvia Abril ha après a cuinar-lo amb l'ajuda de la Mercè Olivella, que es dedicava a la moda, però per qui la cuina és un gaudi absolut. El gall l'obtindrà de l'Elisabeth Colomé, una de les quatre criadores de gall amb IGP del Penedès.

Perquè el plat sigui ben gustós, cal posar-hi una bona picada, on, a més del fetge de l'animal s'hi afegeix fruita seca local. Sílvia Abril l'ha anat a buscar a Fruits Secs Roset, la botiga que regenta la Laura Marbres, on torren la fruita cada dia. El brandi, que hidrata la carn i fa que quedi més melosa i tendra, l'ha trobat a la destil·leria Mascaró.

El gall negre del Penedès és una raça pròpia d’aviram de la zona, actualment reconeguda amb una IGP. Identificada com a raça a principis del segle passat, la varietat vilafranquina negra va estar amenaçada d'extinció fins que se'n va iniciar la recuperació a partir de 1980. Elisabeth Colomé, una de les quatre criadores d'aquest tipus d'animal dins de la IGP, ha explicat a 'La recepta perduda', programa presentat per Sílvia Abril, com es du a terme la seva cria, molt lligada al sistema tradicional d'una terra vitivinícola com és el Penedès: criança en llibertat i utilització del granet de raïm en la seva dieta.

El brandi és un destil·lat del vi que es produeix a moltes zones vinícoles, també alPenedès. Cellers com Mascaró produeixen el seu propi brandi a partir de vins elaboratsamb el raïm del Penedès i seguint el mètode del conyac francès.

A 'La recepta perduda', Montserrat Mascaró, la persona que es troba al capdavant de les caves i destil·leria Mascaró, ha explicat tot el procés necessari per elaborar aquest producte.

Sílvia Abril s'ha endinsat als assajos dels Castellers de Vilafranca del Penedès per descobrir com funciona una de les colles més importants i mítiques de Catalunya. Joana Cusiné, una aficionada als castells i mare del president de la colla ha estat l'encarregada d'acompanyar a l'actriu en aquest viatge on ha descobert les històries dels castellers Toni Bach i Carla Olivella.

  • Ganó el talent con un menú valiente y muy técnico dedicado a los que más quiere y donó los 75.000 euros a la Fundación Juegaterapia
  • Manu Baqueiro apostó por un menú arriesgado con sabores gallegos, diseñado con el corazón y dedicado a su familia
  • La ganadora de ‘MasterChef Celebrity 7’ será la protagonista de 'Lorenavidad', el próximo especial navideño de RTVE Play

El espacio culinario de RNE en Castilla y León, Entre pecho y espalda, presentado por Borja Rivas, charla hoy con una empresa pionera en la industria alimentaria de España. Cascajares, con sede en Dueñas (Palencia), ha revolucionado el segmento de platos preparados con sus aves rellenas. El capón, la pularda o el pavo de Acción de Gracias, que se ha abierto camino en Estados Unidos y Canadá. El presidente de Cascajares, Alfonso Jiménez, nos cuenta la historia de la compañía, sus líneas de trabajo y la subasta benéfica de capones con la que han cosechado cerca de un millón y medio de euros para asociaciones y oenegés en los últimos veinte años.

Resulta que la cebolla absorbe el azufre de la tierra de la que nace y al cortarla lo libera. Cuando este elemento entra en contacto con la humedad de nuestros ojos se convierte en… ¡ácido sulfúrico!. Nuestros ojos entonces empiezan a segregar lo que se llama “lágrimas reflejo” que no es otra cosa que la manera que tiene de protegernos de esta agresión. Pero cuanto más lloras, más ácido sulfúrico generas, y más lloras.

  • Entrevistamos a la crítica gastronómica Julie Andrieu con motivo de la presentación de su nuevo libro de cocina
  • Un compendio de 150 recetas universales, con 150 ideas para comer de forma diferente productos cotidianos
  • Te ofrecemos algunas recetas de su libro, paso a paso: escabeche de salmonetes, nubes de huevo y tartar de alcahofas
  • Mira el programa Las recetas de Julie en La2 y siempre disponible en RTVE Play | Buscador de recetas Cocina RTVE