Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

L'excomissari Villarejo hauria orquestrat amb el cap de gabinet de l'exministre, Jorge Fernández Díaz, la publicació d'un informe fals contra dirigents independentistes. Les informacions pretenien desacreditar Artur Mas i Jordi Pujol en plena campanya electoral catalana, el 2012, vinculant-los amb pràctiques corruptes. Sánchez i Aragonès continuen encallats i sense posar data a la reunió promesa per abordar el Catalan Gate. Públicament, tots dos s'insten Ja a fer-ho, però s'acusen mútuament de NO haver-la fixat. La Generalitat exigeix responsabilitats polítiques i la desclassificació de documents abans del cara a cara. Centenars de taxistes protesten avui a Barcelona. Han tallat la Gran Via fins arribar al Parlament per demanar a la Generalitat que, a partir de l'octubre, limiti els VTC. La norma actual, que sí que els convenç... però que té data de caducitat... preveu que els VTC només facin trajectes interurbans. La calor extraordinària que tenim aquests dies de maig dispara la venda de ventiladors i avança compres i hàbits propis de l'estiu. Laia Palau anuncia que es retira del bàsquet professional.

L'excomissari José Manuel Villarejo i el ministeri d'Interior de Jorge Fernández Díaz haurien planificat la publicació d'informes falsos l’any 2012 sobre corrupció que afectaven Jordi Pujol i Artur Mas.

Segons ha desvelat una investigació de 'El País' i diari digital 'Fuentes Informadas', el cas per desacreditar els polítics independentistes conegut com ‘Operació Catalunya” es va produir en plena campanya per les eleccions catalanes.

Va ser la resposta de l'executiu estatal al pla de Mas per convocar una consulta participativa sobre el futur de Catalunya, després d'haver obtingut una negativa del govern Rajoy en plena crisi econòmica per dotar la Generalitat d'un pacte fiscal similar al de País Basc o Navarra.

La quota de presència femenina en posicions directives ha disminuït durant l'últim any. Ho conclou un estudi sobre bretxa salarial que també alerta de la necessitat de flexibilitzar el treball per conciliar vida laboral i familiar. L’informe fet pel grup ICSA i EADA assegura que la xifra d'executives en Espanya l'any passat era de 18,80% i ara ha caigut dos punts, molt per sota del 20% d'abans de la crisi de 2008. La davallada s'atribueix a les dificultats de conciliar vida familiar i laboral.

La polèmica pel cas Pegasus està pendent posar data a la reunió entre Aragonès i Sánchez. El president del Govern assegura que ho farà quan ho vulgui la part catalana. Al Congrés, avui la sessió de control ha estat marcada pels atacs entre PP i Sánchez per la relació amb l'independentisme.

El compromís de Sánchez ha arribat durant la sessió de Control en una resposta a la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, que l’ha instat a “recuperar la majoria de la investidura”. Ara bé, des de la mateixa Moncloa s'hauria matisat que no veuen possible celebrar aquesta reunió entre amb Aragonès abans de la compareixença del mateix president espanyol al Congrés sobre el cas Pegasus. Les mateixes fonts, citades per l'agència de notícies ACN, responsabilitzen els republicans que la trobada encara no tingui data.

Ara bé, el govern català insisteix en les tres condicions abans de tancar una data per la trobada: desclassificar els documents, assumir les responsabilitats i garanties que no es repetirà un cas d'espionatge com el Pegasus.

Amb la guerra d'Ucraïna, la figura de Putin ha suscitat molt d'interès. La societat tracta d'esbrinar que s'amaga darrere la personalitat del president de Rússia. El festival DocsBarcelona arrenca aquest dimecres amb el documental ‘Navalny’, dirigit per Daniel Roher i guanyador del Premi del Públic al Festival de Sundance.

El protagonista de la cinta, que és il·legal a Rússia, és Aleksei Navalny, el principal opositor de Putin, que el 2020 va ser enverinat en un viatge en avió de Sibèria a Moscou i que actualment està empresonat. “Putin utilitza l’assassinat i la violència per solucionar els seus problemes”, ha assegurat en roda de premsa el seu director.

Sergi Pàmies ens presenta una nova edició de La gran novel·la sobre Barcelona, un treball que ara publica amb Quaderns Crema. L'escriptor català explica que rellegint el llibre l'ha sorprès per la "vitalitat" i el "vigor": "Els autors envellim pitjor que els llibres". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa no intervenir en les lectures dels fills: "Vaig aplicar el criteri que havíem tingut a casa: Que hi haguessin molts llibres, però no adoctrinament". Afirma que els seus pares sempre van tenir una relació "d'immensa naturalitat" amb els seus llibres.

En l'apartat polític, reconeix que va ser crític amb els dirigents del Procés, però també amb els del "no Procés": "Em vaig guanyar l'etiqueta d'equidistant. No tinc consciència d'haver perdut res", recorda. Diu que va voler demostrar que "pots no ser independentista i ser demòcrata", tot i que "hi havia moments que costava". Diu que els líders independentistes a l'estranger "són exiliats des del moment que ells se'n consideren", però puntualitza que no es pot comparar amb els exiliats de la Guerra Civil: "No és la mateixa categoria". I diu que mai s'ha plantejat entrar a la política... però no ho descarta!

Tots els ferits en l’accident entre dos trens d’FGC, on ha mort una persona, reben l’alta mèdica. Els Mossos investiguen les causes del xoc mortal, mentre els operaris continuen retirant el tren accidentat.

El Consell de Ministres aprova l'avantprojecte de llei de l'avortament. Contempla les baixes laborals per regles doloroses i que les menors puguin avortar sense consentiment dels pares.

ERC pressiona a JuntsxCat per tirar endavant un mecanisme legal per poder fer front a la sentència del 25% de castellà.

Els ferits en l'accident de Ferrocarrils a Sant Boi ja han rebut l'alta mèdica. Els Mossos investiguen les causes del xoc mortal. Entre d'altres, si hi ha va haver o no excés de velocitat. 

El Consell de Ministres aprova la nova llei de l'avortament. Si supera el tràmit parlamentari que encara ha d'encetar-se, les menors de 16 i 17 anys podran interrompre l'embaràs sense permís dels pares. El text recull també les baixes per regles doloroses incapacitants, pagades per l'Estat des del primer dia.

Esquerra, el PSC i els comuns donen a Junts un ultimàtum de 24 hores per tancar el pacte lingüístic. Per la seva banda, la Generalitat ja ha recorregut la interlocutòria del TSJ que obliga a executar la sentència del 25% de castellà a les aules. 

S'ha activat el protocol per alta contaminació atmosfèrica de partícules en suspensió a l'àrea de Barcelona. Entitats ecologistes, veïnals i de defensa del transport públic engeguen una campanya que reclama un peatge urbà de 4 euros per conduir dins la Zona de Baixes Emissions.

Es descarta que la causa del xoc que va posar fi a la vida d'un maquinista fos un canvi d'agulles en les vies dels trens. Estem en directe a l'estació de Sant Boi, on es manté el pas alternatiu pels viatgers i al punt on van xocar els combois. Les primeres 24 hores d'investigació són les més importants pels Mossos que es dediquen a revisar el contingut de les caixes negres. Ferrocarrils de la Generalitat també ha obert la seva pròpia investigació. 

Mentrestant, el tall del tram de l'accident ha causat afectacions a la línia FGC Llobregat-Anoia. Hi ha un servei de bus entre Sant Boi i Molí Nou que han entomat centenars de passatgers el primer matí feiner després de l'accident. 

Tots els ferits en l'accident de Ferrocarrils a Sant Boi han rebut l'alta mèdica. Els Mossos investiguen les causes del xoc mortal. Entre d'altres, si hi ha va haver o no excés de velocitat. L'empresa descarta un canvi d'agulles i que hi hagués deficiències al tram de la via, on s'estaven fent treballs de manteniment.

El Consell de Ministres aprova la nova llei de l'avortament. Si supera el tràmit parlamentari que encara ha d'encetar-se, les menors de 16 i 17 anys podran interrompre l'embaràs sense permís dels pares. El text recull també les baixes per regles doloroses incapacitants, pagades per l'Estat des del primer dia.

Esquerra, el PSC i els comuns donen a Junts un ultimàtum de 24 hores per tancar el pacte lingüístic. De la seva banda, la Generalitat ja ha recorregut la interlocutòria del TSJ que obliga a executar la sentència del 25% de castellà a les aules. El Barça intensifica la feina als despatxos.