Enlaces accesibilidad
Pas enrere

Valtònyc haurà de tornar a ser jutjat a Gant

  • El Tribunal de Cassació de Bèlgica ordena repetir el judici per l’extradició del raper
  • La justícia belga estima part del recurs de la fiscalia i retorna la causa al Tribunal de Gant
  • Valtònyc serà jutjat per injúries a la corona i no per enaltiment de terrorisme i amenaces

Per
Imatge del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc a Brusel·les
Imatge del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc a Brusel·les

El Tribunal de Cassació de Bèlgica ordena reexaminar la causa del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc. Això suposa un dur revés per ell, ja que queda anul·lada la sentència que invalidava en segona instància la seva extradició a Espanya.

Bèlgica ordena repetir el judici per l'entrega de Valtònyc a Espanya | Nuria Alcalá

Els magistrats han estimat una part del recurs de la fiscalia i ordenen retornar la causa al Tribunal d'Apel·lacions de Gant perquè sigui revisada. Ara ho serà per un únic delicte, el d'injúries a la Corona. Amb aquesta sentència Valtònyc haurà de tornar a ser jutjat però per un tribunal diferent.

Descartada l'extradició per enaltiment de terrorisme

La defensa del cantant balear ja ha apuntat que el nou judici es limitarà al "punt particular" de les injúries en la Corona. En aquest sentit, el seu advocat Simon Bekaert, ha apuntat que la Cort de Cassació indica que no hi ha cabuda a una extradició per enaltiment del terrorisme, ni per amenaces.

En la mateixa línia, l'advocat Gonzalo Boyé, també l'equip jurídic del cantant, ha apuntat que en la seva decisió, l'alt tribunal "desestima el recurs pels delictes d'enaltiment del terrorisme i amenaces".

Un procés que fa 10 anys que dura

Amb aquesta decisió s'allarga el procés judicial sobre el seu lliurament a Espanya, que ja va ser rebutjada en primera instància el 2019 i de nou en segona el passat mes de desembre. El procés ja s’havia dilatat més d'un any per diferents consultes al Tribunal Europeu de Justícia i al Tribunal Constitucional belga.

La Fiscalia belga en representació d'Espanya va optar per esgotar la via judicial i acudir al Tribunal de Cassació, que s'ha limitat a estudiar qüestions formals del procés, sense entrar en el fons de la qüestió.

Valtònyc va ser detingut fa una dècada pel contingut de les lletres d'algunes de les seves cançons i condemnat el 2017 pels delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces.

En la seva sentència, l'Audiència Nacional va estimar que alguns dels temes compresos en els seus discos tenen un "indubtable contingut laudatori" de les organitzacions terroristes ETA i GRAPO, que justifiquen i inciten a la reiteració de les accions violentes.