Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Fa un any que Pere Aragonès és president de la Generalitat. Una legislatura amb forts alts i baixos en la relació amb Junts. En l'horitzó més immediat hi ha la resposta legal a la sentència del 25% del castellà a les aules, que continua dividint els partits.

Commoció pel brutal assassinat de dues germanes pakistaneses veïnes de Terrassa. Estaven en procés de separació dels marits amb qui les havien forçat a casar-se. Segons diverses informacions, els mateixos familiars les haurien torturat fins a matar-les.

El temps ha canviat de manera brusca. De les temperatures extremes dels darrers dies, a la refrescada i el paraigua d’aquest dimarts. Hi ha activada l'alerta per precipitacions intenses al centre i sud de Catalunya.

El Barça tanca la temporada a Austràlia amb un amistós que servirà de comiat per molts jugadors de l'actual plantilla.

El president del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat que el Govern "segueix determinat" a presentar una candidatura pels JJOO. "Farem els passos que calgui i estarem pendents de la proposta del COE", ha afirmat. El president aragonès, Javier Lambán, per la seva banda, reitera la seva manca de confiança cap al COE i assegura que les seves propostes no són tècniques sinó polítiques. I demana que intervingui el president Pedro Sànchez.

Els Mossos d'Esquadra investiguen l'assassinat al Pakistan de dues germanes, de 21 i 23 anys, que vivien a Terrassa des de feia 1 any. Arooj i Anisa haurien estat assassinades per la seva família després de ser torturades en voler desfer el matrimoni forçós amb els seus propis cosins.

Aquest dimarts s'ha citat a declarar a familiars, per determinar el seu grau de col·laboració en el viatge que les dues van fer. La Policia ja investiga els fets, per esclarir si les noies van ser obligades a viatjar o si les van convèncer a fer-ho. Tot apunta que van abandonar el domicili per la pressió d'un germà seu, presumpte autor principal del doble crim. El pare d'ambdues, vivia a Terrassa des de feia 5 anys i ja ha declarat que desconeixia perquè viatjaven al Pakistan.

Toni Comín assenyala als socialistes com a culpables que no hi hagi acord per la Llei de Política Lingüística i la llengua a l'escola. "La pregunta és si el PSC serà a l'acord", ha dit l'eurodiputat de Junts per Catalunya. Sosté que hi ha acord entre el Govern i els Comuns sobre la llengua a l'escola i diu que "està més a l'aire" la posició de la CUP i el PSC. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, critica l'aposta d'ERC per la taula de diàleg i la "ingenuïtat" del president Aragonès. "El camí que Aragonès proposa no porta a la independència. Ell ho sap", sosté el vicepresident del Consell per la República. L'exconseller de Salut de la Generalitat, defensa la vigència del "mandat" que va sortir de l'1 d'Octubre: "No té sentit un nou referèndum si no és pactat".

El rei emèrit marxa d'Espanya cap a Abu Dabi després de la seva visita polèmica d'aquest cap de setmana a Sanxenxo. D'altra banda, ERC, JxCat, PSC i els Comuns s'han reunit al Parlament per tractar d'aconseguir un acord per blindar el català a l'escola. Ara per ara, però, no s'ha formalitzat l'acord. Uns 300 directors d'escoles de Catalunya han signat un manifest conjunt per exigir a Educació més recursos per l'escola pública.

Esquerra, Junts, PSC i Comuns espremen les hores per aconseguir un acord per blindar el català a l'escola, on no constin percentatges, ni quotes. El dia 31 de maig s'acaba el termini fixat pel TSJC.

Un detingut a Vilanova i la Geltrú per difondre contingut gihadista a través d'Internet. En matèria antiterrorista, la Guàrdia Civil imparteix cursos a vigilants de seguretat privada. Els ensenyen a detectar possibles amenaces, ja que, en molts casos, són els primers a intervenir en cas d'atemptat.

Detingut un metge del Departament d'Interior per presumptes abusos sexuals a 3 Mosses d'Esquadra quan passava consulta el 2019.

Les altes temperatures d’aquests dies a Ponent han assecat ràpidament els camps de cereals que ja venien de patir, un hivern fred i sec, i també glaçades i calamarsades a mitjans de primavera. Aquest any es pot perdre la meitat de la collita a secà.

  • Ja s'han executat 540 milions d'euros dels 920 que s'han destinat des del ministeri de Transports
  • Serà una nova estació intermodal, on han de confluir diversos mitjans de transport
  • La ministra de Transports posa en relleu el "compromís del govern amb la millora de la xarxa de Rodalies"
  • Les altes temperatures a Ponent han assecat els camps de cereals abans d’hora
  • Les organitzacions agràries temen que es pugui perdre el 50% de la collita d'assecar
  • La reducció de la producció tensa encara més els preus marcats per la guerra d’Ucraïna

Les altes temperatures d’aquests dies a Ponent han assecat ràpidament els camps de cereals que ja venien de patir, un hivern fred i sec, i també glaçades i calamarsades a mitjans de primavera. Aquest any es pot perdre la meitat de la collita a seca, mentre els preus continuen enfilant-se.

El contrast entre el verd d'un ordi amb reg i el mateix cereal sense, fa evident la magnitud dels danys. A secà la calor extrema ha fet madurar i eixugar el gra abans d'hora. Santi Caudevilla, responsable de cereal d'Unió de Pagesos explica que "més de 5 dies a 33 o 34 graus fa que el gra es mori abans i no pot tenir una maduració correcta”.  “No s'emplena de manera correcta", afegeix. Per la seva banda, Vicenç Pasqual, responsable de cereal de JARC lamenta que els grans “tindran poc pes específic i hi haurà una disminució important de collita, del 50% com a mínims, depèn de les zones".

Setmana clau per fer front a la sentència del 25% a les aules. Continuen les negociacions frenètiques entre ERC, Junts, Comuns i PSC per fer una nova llei de política lingüística que estaria a punt d'entrar al Parlament. Els terminis són justos perquè abans del 31 de maig hi hagi nova llei.

Segons fonts dels negociadors, hi ha acord perquè primin els criteris pedagògics per sobre dels percentatges. El PSC, però, és el menys optimista dels 4 implicats i reivindica l'acord del 24 març que preveia modificar la llei de política lingüística. Això està lluny de la postura de Junts, que va deixar enrere aquesta reforma i està negociant una nova llei.

Des dels atemptats de Charlie Hebdo, fa set anys, Espanya té activada l'alerta antiterrorista en el nivell 4 de 5. Implica que el risc és alt. Mantenir durant tant de temps la sensació d'alerta no sempre és fàcil. La Guàrdia Civil imparteix formació als vigilants de seguretat, per ajudar-los a detectar possibles amenaces.

Joan Carles I i Felip Sisè dinen junts a la Zarzuela després de dos anys sense veure's. La ministra portaveu ha expressat el malestar del Govern per l'agenda pública de l'emèrit aquests darrers dies a Galícia. Creuen que hauria hagut de donar explicacions sobre les irregularitats i demanar perdó.

Comença una setmana decisiva en el pla polític per blindar la immersió lingüística. A Esquerra, Junts i els comuns hi ha cert optimisme per un acord. El PSC es mostra més fred. Insisteix a tornar al text del 24 de març.

Un detingut a Vilanova i la Geltrú per difondre contingut gihadista a través d'Internet. No es preveuen més detencions. En matèria antiterrorista, la Guàrdia Civil imparteix a vigilants de seguretat privada. Els ensenyen a detectar possibles amenaces, ja que, en molts casos, són els primers a intervenir en cas d'atemptat.

El Barça tanca la lliga amb una derrota al Camp Nou davant del Vila-real.

Des de primera hora del matí està en marxa un operatiu policial de la guàrdia civil aquí al barri del tacó de la capital del Garraf. Hi ha un home detingut per col·laborar en la difusió de propaganda jihadista a través d'Internet... ho feia des de casa seva... els agents l'estan escorcollant per trobar més proves i indicis i s'han endut caixes amb material per analitzar. Fonts policials diuen que no s'esperen més detencions. La causa la porta l'Audiència nacional en tractar-se d'un procediment per terrorisme