Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

L'obra literària de Valerià Pujol torna al primer pla enguany que es compleixen 30 anys de la seva mort i 70 del seu naixement. A Can Valerià, la que fou la seva casa a Premià de Dalt, s'ha donat el tret de sortida a una commemoració que no només recorda el seu llegat artístic i cultural sinó també polític com a activista durant els temps de la Transició.

La mare de les noies de Terrassa assassinades al Pakistan presumptament per membres de la seva pròpia família ha arribat aquest diumenge a l'aeroport del Prat. La mare, Azra Bibi, ha atès breument als periodistes que l'esperaven i, a les preguntes sobre el cas, ha respost que no en sabia res. Només ha volgut agrair la tasca feta pels agents de policia pakistanesos que han intervingut en el cas i a les autoritats catalanes i espanyoles que li han facilitat el retorn.

La mare i el germà petit de les dues noies pakistaneses veïnes de Terrassa assassinades per negar-se a un matrimoni forçós ja són a Catalunya. El cònsul del seu país els ha rebut a l'aeroport del Prat i se'ls ha facilitat allotjament. La policia investiga per esbrinar la implicació de la resta de familiars en el doble crim.

L'ocupació hotelera a ciutats com Barcelona comença a assemblar-se a la d'abans de la pandèmia. Venen més turistes però també els catalans viatgem més. Les agències ja registren un grau de reserves per aquest estiu proper o superior al de 2019.

Els veïns d'Aiguafreda majors de 16 anys voten per decidir si el municipi continua formant part del Vallès Oriental o bé s'integra a la comarca d'Osona. La consulta no és vinculant i cal una participació mínima del 33% per considerar-la representativa.

El Reial Madrid en té prou amb un gol de Vinicius per guanyar la catorzena Copa d'Europa, la cinquena en 8 temporades. El Barça femení tanca la temporada amb un nou títol, el de la Copa de la Reina després de superar l'Sporting de Huelva per 6 a 1.

Unió de Pagesos ha presentat un manifest per exigir més serveis al món rural i garantir l'equilibri territorial. En un acte a Pinós, al Solsonès, han fet públic el comunicat 'Per viure dignament als pobles', on posen al punt de mira les necessitats especialment en l'atenció a la gent gran, als joves i relacionades amb la igualtat de gènere. Entre els punts que reclamen hi ha la necessitat de garantir atenció domiciliària a la gent gran al món rural, que no es tanquin escoles i que es promoguin escoles bressol públiques.

El Priorat és una de les tres comarques amb menys població de Catalunya i de les més envellides. Hi ha una manca evident d'infraestructures perquè per sota del llindar de 10.000 persones les localitats hi ha serveis i subvencions que queden fora del seu abast. Per contrarrestar-ho, s'ha desenvolupat una indústria que gira al voltant del sector del vitivinícola, amb feines ben qualificades

  • Les dones viuen de mitjana sis anys més que els homes però amb menys qualitat de vida
  • La mortalitat per infart entre les dones és el doble que la dels homes per un biaix de gènere
  • La investigació i la recerca de tractaments es fa sovint pensant només en el cos masculí

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort entre les dones a Europa. En el cas dels infarts, la mortalitat en dones és el doble que en els homes. Sovint això passa per un retard en el diagnòstic, que històricament s'ha basat en paràmetres masculins. Tant les tècniques de diagnosi i terapèutiques com la recerca de fàrmacs per prevenir i combatre malalties gairebé mai estan pensades tenint en compte les característiques i les necessitats específiques del cos de la dona. Davant d'això, cada cop són més els epecialistes que reivindiquen una perspectiva de gènere a l'hora d'abordar temes de salut.

Els jocs de taula viuen un bon moment, amb un increment de prop del 20% de la facturació en els dos darrers anys, coincidint amb la pandèmia de la covid-19, segons l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguines. El sector ha conquerit, d'una banda, nous públics, i de l'altra, ha fidelitzat molts clients. Amb l'increment de l'interès pels jocs de taula han sorgit també noves maneres de promoure'ls.

Ambient estival i alta afluència de banyistes en el considerat primer dia de la temporada alta de bany a les platges metropolitanes. La temporada comença amb tots els serveis actius, des dels socorristes fins a l'assistència per a persones amb mobilitat reduïda, i enguany ja sense les restriccions d'aforament que s'havien implantat durant els pitjors moments de la pandèmia. La noveta principal d'aquesta temporada és que ja no es pot fumar a les platges de Barcelona, tot i que les sancions no es començaran a aplicar fins al mes de juliol.

  • Les platges metropolitanes alerten que disposen d'un 15% menys de superfície de sorra disponible que l'any passat
  • Enguany ja no hi ha restriccions d'aforament però s'estrena la prohibició de fumar que se sancionarà al juliol
  • La temperatura alta de l'aigua del mar ha afavorit l'arribada prematura de meduses

Arrenca la temporada alta de bany a les platges de Barcelona amb força afluència de persones i amb tots els seus serveis actius, com ara socorristes o assistència per a persones amb mobilitat reduïda. Aquest any ja no hi ha restriccions d'aforament i no es permet fumar a les 10 platges de la capital catalana.

A un any just per les eleccions municipals, els partits comencen a formalitzar els seus candidats. A Barcelona, els republicans compten amb Ernest Maragall com a alcaldable. Volen donar la batalla a Ada Colau. El seu soci actual de legislatura, Jaume Collboni, ha carregat contra ella. I Junts demana ser fort als municipis per aplanar el camí a la independència.

El món rural es mobilitza per reivindicar el mateix accés als serveis públics que tenen els grans municipis i així evitar el despoblament. Al Priorat, una de les comarques amb menys població i més envellida de Catalunya, alguns joves que havien marxat ara hi tornen atrets per la indústria vitivinícola i de l'oli.

El madridisme frisa per guanyar la catorzena Copa d'Europa. L'únic obstacle és el Liverpool. D'altra banda, el Manresa mira d'allargar la sèrie de quarts de final de l'ACB de bàsket contra el Reial Madrid. Barça i Joventut poden sentenciar les seves eliminatòries diumenge a les Canàries.

Amb el debat sobre la conveniència de fer uns Jocs Olímpics el 2030 de rerefons, la localitat de Pinós ha acollit aquest dissabte una trobada de representants del món rural. S'han posat al damunt de la taula velles reivindicacions dels municipis i les comarques menys poblades, i que sovint se senten menystingudes per la Catalunya urbana i metropolitana. Però també s'han fet propostes en clau positiva per garantir un futur que ara per ara les més joves veuen molt negre.

S'ajorna a la tardor la consulta dels Jocs d'Hivern. Sánchez anuncia que el govern espanyol invertirà 800 MEUR en el PERTE d'economia social i de cures. Salut detecta 5 casos més de verola del mico i ja en són 9 a Catalunya.

  • 7 dels infectats tenen vinculació amb casos anteriors i els altres 2 continuen en investigació
  • Els símptomes són: febre, maldecap, dolors musculars i erupció a la pell
  • El ministeri de Sanitat rebrà vacunes que s'estan comprant conjuntament a Europa

No hi haurà consulta ciutadana per als Jocs Olímpics d'hivern el 24 de juliol, com estava previst. La Generalitat l'ajorna fins que no hi hagi un acord amb l'Aragó.

Es disparen les compravendes d'habitatge de segona mà per la manca d'obra nova. L'alça de l'euríbor, que per primera vegada en 6 anys està en positiu, preocupa els nous compradors.

La temporada de bany d’estiu de Barcelona comença amb el 15% de platges de l'àrea metropolitana amb problemes de sorra pels temporals.

Salut crida a la calma pels casos de verola del mico, perquè la majoria són lleus. De moment se n'han confirmat 4, però no descarta que n'apareguin més.

'De Scherazade a Yo, Carmen' de María Pagés i El Arbi El Harti es podrà veure al Liceu des del 27 de maig fins al 3 de juny. Si l'any 2014 la bailaora reivindicava l'empoderament de les dones amb una evocació quotidiana del personatge de la 'Carmen' de Bizet, la nova coreografia flamenca de Pagés parteix de l'actual "regressió general de la societat", i és una representació de la por al que pot venir. 

No hi haurà consulta ciutadana per als Jocs Olímpics d'hivern el 24 de juliol, com estava previst. La Generalitat l'ajorna fins que no hi hagi un acord amb l'Aragó.

Es disparen les compravendes d'habitatge de segona mà per la manca d'obra nova. L'alça de l'euríbor, que per primera vegada en 6 anys està en positiu, preocupa els nous compradors.

La temporada de bany d’estiu de Barcelona comença amb el 15% de platges de l'àrea metropolitana amb problemes de sorra pels temporals.

Salut crida a la calma pels casos de verola del mico, perquè la majoria són lleus. De moment se n'han confirmat 4, però no descarta que n'apareguin més.