Enlaces accesibilidad

Els teatres del Paral·lel: testimonis de la cultura i l'oci de Barcelona

  • Els teatres del Paral·lel han estat sempre en el centre de la vida nocturna i musical de Barcelona, acollint actuacions de celebritats internacionals com Tina Turner
  • Amb sales com El Molino, l'Apolo i el Teatre Victòria, l'avinguda del Paral·lel manté viva la seva tradició en l’actualitat

Por
De Carrer - Els teatres del Paral·lel de Barcelona
David Fernández a El Molino del Paral·lel de Barcelona

El Paral·lel, un passeig emblemàtic de Barcelona, ha estat testimoni de dècades d'activitat cultural i social. Des dels seus inicis a finals del segle XIX com a centre d'espectacles populars fins als anys 70 del segle passat, ha estat un punt de trobada per a vedets, cantants, sindicalistes i revolucionaris. David Fernández, presentador del programa ‘De Carrer’, es passeja per l'animada avinguda del Paral·lel per comprendre de primera mà per què és coneguda com la més animada de la ciutat.

Oci, cultura i moviments obrers

Inicialment, aquest indret estava lligat al moviment obrer i va ser urbanitzat com a part del projecte d'eixamplament de la ciutat de Barcelona, liderat per Ildefons Cerdà. Des de la seva inauguració el 8 d'octubre de 1894, el Paral·lel va esdevenir un centre d'oci amb una gran concentració de teatres, cabarets i altres sales d'espectacles.

Entre els locals més emblemàtics es trobaven el Gran Teatre Espanyol, l'Olympia, el Teatre Victòria i el Moulin Rouge, entre altres. Malgrat la castellanització dels noms dels locals durant el franquisme, l'avinguda va continuar sent un referent cultural i de diversió.

Els teatres, el motor del Paral·lel

El Paral·lel és definit pels habitants que millor coneixen la vida del carrer com l'epicentre de la vida nocturna i musical de Barcelona durant dècades. Com explica l'empresari d'oci Paco Pàmies, els teatres de l'avinguda van ser, durant generacions, la referència cultural més avantguardista i provocadora de Catalunya. Pocs sabien que en aquesta avinguda van actuar celebritats com Grace Jones o Tina Turner.

Espais escènics com el Teatre Espanyol, Studio 54 o la sala Apolo van representar un valor social i cultural sense precedents.

De Carrer - Sala Apolo de Barcelona

Interior de la mítica Sala Apolo de Barcelona

Des dels seus inicis, van acollir diverses activitats, incloent-hi un parc d'atraccions, pistes de patinatge i de ball, que van ser populars entre la VI flota de mariners dels Estats Units. Precisament, als anys 80, el Paral·lel va viure un ressorgiment amb la creació de Studio 54, la primera macrodiscoteca de Barcelona, que va transformar el Gran Teatre Espanyol en un temple de la música i la festa, recordant l'estil de la mítica sala de Nova York.

L’avinguda Paral·lel en l'actualitat

L'època daurada de l'avinguda es renova avui de la mà de teatres i programadors que s'esforcen per mantenir viu l'esperit vibrant, divertit i atrevit d'un lloc que continua brillant a la nit barcelonina. Així, el Paral·lel continua sent un punt de referència cultural i de diversió a la ciutat de Barcelona, mantenint viva la seva tradició d'activitat i entreteniment per a tots els gustos i èpoques. D'aquella època es conserva El Molino, un dels cafè-concert més reconeguts d'Europa, que ret homenatge al Moulin Rouge de París. A més, altres sales com l'Apolo, el Teatre Victòria, el Condal i el BARTS - actual Paral·lel 62 - mantenen viva la tradició espectacular del Paral·lel, assegurant que l'entreteniment estigui sempre a punt de començar.