Enlaces accesibilidad
Arxiu de TVE Catalunya

Marta Pessarrodona, literatura i feminisme, traduccions, poesia i entrevistes

  • L'escriptora i poeta Marta Pessarrodona acaba de fer 82 anys: en parlem amb documents de l'arxiu de RTVE Catalunya
  • Dramaturga i traductora, ha treballat a sèries sobre dones i obres de ficció, que podeu veure a RTVE Play, en obert i de franc

Per
Punts de vista - Entrevista a la poetessa Marta Pessarrodona

Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941) acaba de fer 82 anys i continua ben activa: no fa gaire va ser a TVE Catalunya per parlar de la reedició de 'Donasses' i explicar que en prepara una segona part. L'entrevista, que podeu veure sobre aquestes línies, és a l'espai Punts de Vista, presentat per Tània Sàrrias.

Ens hi explica anècdotes de dones destacades amb les quals va tenir amistat, comMercè Rodoreda i Mercè Vilaret. I de com va ser ella mateixa qui va aconseguir que el carrer on són els estudis de TVE Catalunya a Sant Cugat el Vallès, dugui el nom de la realitzadora. De Montserrat Roig diu que la troba molt a faltar, i que si fos viva li preguntaria per qüestions d'actualitat. Pessarrodona va participar al documental sobre l'escriptora barcelonina, L'hora violeta.

Una sèrie sobre pioneres als seus oficis

Va sobtar en el seu moment, era impensable que una dona fos professional segons a quines feines. Aquest va ser un encàrrec de Sergi Schaaff per a TVE, que va entusiasmar Marta Pessarrodona. La sèrie Retrat de dona ofereix reportatges sobre treballadores, dones fermes i lluitadores, que han obert camí al seu ofici i que van obrir una porta que mai més no s'ha tancat. Un dels capítols més impactants va ser el dedicat a la primera taxista, Mari Cruz Anoro.

Una altra professió poc seguida per dones a l'època va ser la de teòloga Maria Martinell. De metges ja n'hi havia moltes, però quan va començar la carrera a la Facultat de Medecina, la doctora i investigadora Pilar Corrons, era una de les dues úniques dones que estudiaven. Un dels capítols més estimats per Pessarrodona és el dedicat a la pionera de televisió, realitzadora i professora universitària, Mercè Vilaret.

La literatura anglesa: Pessarrodona ens descobreix les autores feministes

Gràcies al gran amor de per Anglaterra i al seu gran interès per divulgar la literatura d'excel·lents autores feministes, Pessarrodona va fer arribar a Catalunya les traduccions de Doris Lessing, Susan Sontag i d'Erica Jong. En francès, va publicar en català la filòsofa i novel·lista Simone de Beauvoir i també la dramaturga Marguerite Duras. Va documentar també uns dels primers treballs que arribaren a Catalunya sobre la gran Virgina Woolf i el grup de Bloomsbury. L'escriptora ho va explicar àmpliament a l'espai Terenci a la fresca.

Com a poeta, Marta Pessarrodona ha estudiat grans noms de les lletres catalanes. Va participar al programa La Metro per parlar-nos de Jacint Verdaguer, i dels anys que va passar a Vila·la Joana.

Recordem Jacint Verdaguer,  el català que té més carrers dedicats i el qui té més poemes musicats: alguns com el virolai "Rosa d'Abril", "L'emigrant" o "Lo noi de la mare" són tan populars que semblen part del folklore.

En una altre programa, el cultural Espai, Marta Pessarrodona ens recita la seva poesia, a casa seva, amb el llibre a la mà i el gosset assegut a tocar. Llegeix 'Confessió', on desgrana els orígens que podia haver tingut. I rebla: 'Si fos sincera escriuria un bolero i fins i tot més, un tango'. A continuació, el seus versos titulats 'Schöneberg', un món més acostat al cor, i també intens: 'No m'agrades, de primer. Potser et veig els meus defectes'.

Al portal de teatre en català de RTVE Play, hi trobareu l'obra de Marta Pessarrodona 'Històries'. La protagonista, interpretada per Guillermina Motta, descobreix que tot i la solitud que pateix, la vida continua. Amb Motta, actuen Marta Reniu, Feliu Formosa, Albert Socias, Maria Jesus Andany, Antoni Moreno i Rosa Morata. Aquesta peça la va realitzar Orestes Lara.

No podem deixar de recomenar-vos , per acabar, la producció de TVE Catalunya Poetes del segle XX, un monogràfic dirigit i presentat per Marta Pessarrodona, amb guió d'ella mateixa i d'Isidor Cònsul. Entre d'altres, tracta de Salvador Espriu, Joan Teixidor, Rosa Leveroni, Marià Villangómez, Joan Oliver, Alex Susanna, Josep Maria Llompart, Vicent Andrès Estellès, Francesc Parcerisas, Narcís Comadira, Ramon Pinyol, Maria Mercè Marçal o Gabriel Ferrater.