Enlaces accesibilidad

Mercè Vilaret, pionera del mitjà televisiu, als 25 anys de la seva mort

  • Mercè Vilaret i Llop va ser una de les primeres realitzadores de televisió a Catalunya
  • Pionera de la professió, defensora aferrissada del model públic de televisió, establert per la BBC i que Vilaret coneixia molt bé per la seva vinculació amb Londres
  • Aquest diumenge 21 d'octubre farà 25 anys de la seva mort
  • Des de l'arxiu recuperem part de la seva obra

Per
Arxiu TVE Catalunya - Un segle per a les dones - Mercè Vilaret

Mercè Vilaret (Barcelona, 1943 - Sant Cugat del Vallès, 1993) va ser pionera en el seu ofici, la realització. I és clar, de TVE. Juntament amb Clara Ronay a Catalunya, i Pilar Miró i Josefina Molina a Espanya, va crear un nou llenguatge en el nou mitjà d'imatge i so. La televisió, de la creativitat i la professionalitat d'aquestes dones va entrar a les llars i s'hi ha quedat.

Al centre de TVE Catalunya a Sant Cugat, on va treballar fins al dia de la seva mort, Vilaret va deixar una profunda empremta. Com a realitzadora tenia una sensibilitat extrema en cadascuna de les seves obres i a més era de tota la vida una gran defensora del model de televisió pública. Mercè Vilaret comptava en la seva formació en un coneixement profund de la BBC, la mítica empresa en que tothom es mirava en els primers anys i encara ara.

Vilaret, a la primera emissió en català a la televisió

Havia estudiat Periodisme i tenia clar que la imatge en moviment era la millor manera d'explicar: volia treballar a la televisió. I va poder ser-hi la primera vegada que el català apareix a la tele! Va ser a la mítica representació de La ferida lluminosa, obra de Josep Maria de Sagarra que TVE va escollir per a l'estrena de les emissions des de Miramar.

D'aquesta vocació primerenca que hem vist en l'anterior vídeo, Vilaret en va parlar a Terenci Moix al programa Terenci a la Fresca En aquest espai el conegut escriptor feia entrevistes biogràfiques de llarga durada que, de fet, eren una conversa entre amics que descobria moments, sensacions, novetats i records de tots dos que il·lustraven l'espectador.

El 2010 el programa Memòries de la tele dedicà a Mercè Vilaret un homenatge: l'equip va parlar amb moltes persones del món del cinema i de la televisió que la van conèixer o que van treballar amb ella com Marina Rossell, Montserrat Carulla, Imma Colomer, Joan Font o Sergi Schaaff, entre d'altres.

Persones que la van conèixer parlen també al programa sobre la realitzadora que podem veure a la sèrie Un segle per a les dones, de TVE Catalunya. El podeu veure encapçalant aquesta notícia.

El teatre, la televisió com a entreteniment, i la petja Vilaret

Mercè Vilaret va fer moltíssims programes de televisió com a realitzadora. El teatre, els dramàtics, entraven a les cases a través de programes com Lletres catalanes, Novel·la... L'entreteniment, l'idioma recuperat, la literatura, els autors, els actors...

La realitzadora no deixava passar per alt cap detall, com bé saben els que van tenir la sort de tenir-la de professora a la UAB, i al seu cap tot se sumava en una dansa perfecta que feia gaudir l'espectador. Gaudiu d'algunes de les obres de teatre que va realitzar. Potser la més curiosa és "La nit catalana". La televisió filma com es fa i aquells que la fan. La va escriure Maria Aurèlia Capmany. I Mercè Vilaret en va pensar tot el moviment de càmeres, el so, la posada en escena dels actors i quan aquests havien d'actuar quan els tècnics eren ells mateixos o feien 'teatre'.... El producte final duia firma de les dues autores, Capmany i Vilaret.

D'altre obres de teatre realitzades per Vilaret en podeu veure El verí del teatre, de Rodolf Sirera.

Les grans produccions per a TVE

Destaca una emissió en directe que podria fer morir delsa nervis qualsevol realitzador experimentat: la visita del Sant Pare a Catalunya. Quan Joan Pau II aterra al Camp del Barça i a Montserrat, la pluja fa hores que fa la guitza, amb el problema que això representa per a tots els professionals que treballen a l'exterior.

Un altre especial que a més ella va dirigir va ser 'Aprendre. El plaer de la descoberta', especial 25 anys de LLuís Llach