Enlaces accesibilidad
27 octubre 1964

Primera emissió d'un programa en català

  • El 27 d’octubre de 1964 es va poder veure el primer programa en català: l'obra de teatre La ferida lluminosa.
  • Tot i passar gairebé desapercebuda, va significar l'inici d'una programació regular en català​ amb obres de teatre que s'emetien un cop al mes.
  • Tres anys més tard arribà el primer programa informatiu en català, el Mare Nostrum. Però no va ser fins el 1973, amb l'arribada del programa informatiu Giravolt que aquest va esdevenir un espai prou ben conegut de tothom.

Per
Historia de TVE - Primera emisión de un programa en catalán: "La ferida lluminosa"

El dimarts 27 d’octubre del 1964 a les 17.02 de la tarda es va poder veure el primer programa en català que va produir Televisió Espanyola a Barcelona. Es tractava de l’emissió de La ferida lluminosa, de Josep Maria de Segarra, amb actors com Paquita Ferrándiz, Jordi Serrat i Carme Contreras.

L’obra l’havia estrenat la Companyia Maragall dirigida per Esteve Polls el 1954 al Romea i havia sigut un èxit esclatant. Una dècada després, en canvi, la versió televisiva va passar desapercebuda per a la premsa de l'època, ni tan sols es va anunciar a la revista oficial de la cadena, Tele Radio. Només es va poder veure a Catalunya i a les Illes Balears, exceptuant les Pitiüses. Desgraciadament, no se'n conserva la gravació ja que els programes s'emetien en directe i no es registraven.

L'obra va ser realitzada a un plató dels estudis de Miramar (Barcelona) per Jaume Picas, ajudat per una joveníssima Mercé Vilaret.

30 anys després, part dels actors van tornar especialment als estudis -ja a Sant Cugat del Vallès- i van interpretar un fragment de l'obra. Eren Josep Castillo Escalona, Carme Contreras, Carles Lloret i Jordi Serrat.

La ferida lluminosa va ser l’inici d’una programació regular en català l’últim dimarts de cada mes, sota l’epígraf -en castellà- de Teatro catalán. Els títols que es van poder veure en aquella etapa eren Romeu, de cinc a nou, de Lluís Elías i Valentí Moragas, que va ser la segona que es va emetre; Els pastorets de Folch i Torres; Els milions de l'oncle, de Carles Soldevila; Mar i cel d'Àngel Guimerà​; El pati blau de Santiago Rusiñol; Bala Perduda, de Lluís Elías; La Ventafocs, de Josep María Folch i Torres​; El giravolt de maig de Carner i música de Toldrà; o La filla del mar, d'Àngel Guimerà; la majoria dirigides també pel realitzador Jaume Picas.

El primers informatius en català: Mare Nostrum i Giravolt

El 14 de març de 1967, gairebé tres anys més tard, una altra hora d'emissió es va afegir a la del teatre que ja era habitual; una hora que va servir per posar en marxa Mare Nostrum, el primer informatiu en català dedicat sobretot a la formació i l'entreteniment.. Aquest s'emetia mensualment, el segon dimarts de cada mes i tenia una hora de durada. Basat amb una idea de Federico Gallo, els seus reportatges mostraven el món de l'art, la cultura i la societat catalana als espectadors de Catalunya i Balears. Josep Maria Lladó en va ser el primer editor i Andreu Avel·lí Artís, el darrer.

Però el més mític dels Informatius en català d'aquells temps va ser Giravolt, que es va estrenar el dimarts 17 d'abril de 1973 convertint-se en el tercer programa mensual en català. S'emetia el tercer dimarts de cada mes. Així com Mare Nostrum s'ocupava més de temes culturals i d'entreteniment, Giravolt es tractava d'un magazín que es distingia pel tractament de temes polèmics i pel seu atreviment ideològic. Va ser el primer programa en català que va emetre en color, concretament uns especials dedicats a Lluís Llach i a Maria del Mar Bonet. Es va estrenar el 1973 i va estar conduït pel periodista Antoni Serra.

RTVE

anterior siguiente