Enlaces accesibilidad
Delta de l'Ebre

La platja del Trabucador: un punt fràgil en la lluita a contratemps al Delta de l'Ebre

  • La platja del Trabucador fa 6,5 quilòmetres i ja n'ha desaparegut el 35%, en 40 anys, com mostra el nostre arxiu
  • En els pròxims 50 anys, la meitat del Delta de l'Ebre podria desaparèixer anegada, baix l'aigua, per causes climàtiques

Per
La platja del Trabucador i la lluita al Delte de l'Ebre
EA la platja del Trabucador, els agricultors i veïns del Delta de l'Ebre demanen ajuda contra la desaparició de part del parc natural

La barra del Trabucador es troba en estat d'emergència pel poder invasiu del mar, davant la reserva natural de la Ràpita. Calculen que en els pròxims 50 anys podria desaparèixer baix l'aigua la meitat del Delta de l'Ebre. El territori s'enfonsa any rere any per falta de sediments que abans aportava el riu a la costa, i així es va perdent gairebé tot el paratge.

Aquesta reserva natural conté l'única colònia de cria de flamencs de Catalunya, i els canvis climatològics la posen en risc, com també a les espècies en perill d'extinció i a tots els valors naturals que donen vida al territori.

La colònia del Delta de l'Ebre és l'única cria de flamencs de Catalunya

La colònia del Delta de l'Ebre és l'única cria de flamencs de Catalunya RTVE Catalunya

El Delta de l'Ebre, a vista d'ocell

La platja del Trabucador, anys enrere, es trobava en una situació totalment diferent. Era un fantàstic espai natural totalment accessible, ple de biodiversitat i amb una gran extensió d'arena fina, on sempre s'ha unit la natura amb l'entreteniment.

Deu anys després d'aquestes primeres imatges aèries, l'equip de RTVE Catalunya va decidir visitar el Delta de l'Ebre amb un globus aerostàtic per conèixer la biodiversitat que caracteritza aquest meravellós paisatge. Aquestes terres han vist créixer un tipus de riquesa molt diversa i especial que amb el temps, s'ha anat reduint, explotant i finalment, desapareixent.

La fragilitat de la platja del Trabucador

L'any 2020, el Delta de l'Ebre va patir el temporal de Glòria, una tempesta que va posar-ne a prova la fragilitat. Es va superar el pitjor dels escenaris possibles. Va ser d'un impacte tan gran que va enfonsar 150 metres d'ample de la platja del Trabucador. Va destruir-ne el 35% de la superfície, és a dir, dos quilòmetres que van quedar totalment destrossats, i més de la meitat de l'istme trencat per diferents canals. Ho demostren les imatges següents, enregistrades pels Bombers de la Generalitat.

Arran d'aquest temporal, el Glòria, la meitat del delta està actualment a menys de mig metre d'alçada del nivell del mar. Així, a causa de factors climatològics i el seu mal estat, la Platja del Trabucador es troba en estat d'alarma. Tan inestable és la situació que s'hi ha limitat l'accés a la major part de la platja, com també a altres espais del delta, per protegir-los. Es necessiten mesures urgents per de posar fi a aquesta situació i, per això, els habitants demanen suport des de fa anys, i tenen l'esperança que algun dia els arribi una solució que doni resultats visibles i eficaços.

Agricultors i veïns sofreixen la regressió del terreny i l'avanç del mar de forma significativa. Jordi Margalef, pagés, va perdre una casa l'any 2002 per un temporal: ara és al mig del mar. Actualment, li preocupa una segona casa, que d'aquí a pocs anys, també serà engolida pel Mediterrani.

Què es pot fer per la platja del Trabucador?

Es preveu que durant els pròxims anys desapareixerà l'istme del Trabucador, deixant els Alfacs i el Fangar com illes, que a poc a poc, també s'aniran desintegrant. Aquest procés es pot veure accelerat per l'ascens del nivell del mar pel canvi climàtic. Tot plegat, unit a la subsidència, és a dir, la falta, de sediments. Abans, sorra i roques eren arrossegades pel riu Ebre al seu delta, i hi quedaven acumulades. Ara això ja no passa.

Envers aquest deteriorament, tan destructor, es proposen diferents accions per poder salvar a temps la situació: aportar terra on abans s'hi acumulava, fer baixar els sediments que queden atrapats als pantans, o moure la línia de costa, per tal de crear grans platges de protecció.

Cal actuar per un dels espais més castigats pels aiguats, la platja del Trabucador. La Plataforma de Defensa de l'Ebre (PDE) critica l'actuació duta a terme durant anys de les administracions per preservar l'ecosistema i les activitats que s'hi fan.

Si no es prenen mesures eficients, ens quedarem sense una de les imatges més icòniques de les Terres de l'Ebre, el Trabucador.