Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ernest Urtasun: "No crec que la mesa de diàleg estigui amortitzada"

Per
Cafè d'idees - Ernest Urtasun: "No crec que la mesa de diàleg estigui amortitzada"

L'eurodiputat d'En Comú Podem i vicepresident del Grup dels Verds al Parlament Europeu, Ernest Urtasun, creu que el 'Procés', avui dia, està "sobretot" a la taula de diàleg que "existeix" encara que no s’hagi reunit: "És una determinada dinàmica, els indults, el diàleg d'ambdós governs, a Europa s'ha vist com a extremadament positiva".

Urtasun creu que el 'Procés' ha fet imaginar futuribles sense tocar de peus a terra: "Hem perdut una mica el món de vista". L'eurodiputat afirma que és inqüestionable que el president Pere Aragonès "toca més de peus a terra" que els seus predecessors.

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Urtasun considera que s'estan fent passos en la bona direcció i posa d'exemple la proposta per poder usar el català com a llengua de treball a la Unió Europea: "La petició que el català pugui ser llengua de treball és fruit del diàleg. A poc a poc es donen passes en bona direcció".

Amb relació a la decisió de la JEC de retirar l'escó a Laura Borràs, Urtasun ha justificat que el seu grup polític al parlament hagi votat en contra de recórrer-la perquè "és un cas de corrupció de manual" i reclama la dimissió de Borràs "per no posar la institució del Parlament en tensió constant".

NOTICIA [2443573,IMAGEN]

Urtasun: "El PP fa com Viktor Orbán, qüestionar el dret europeu"

L'eurodiputat acusa el Partit Popular d'haver qüestionat el paper de la Comissió Europea, arran del cas de Doñana, com a garant dels tractats i del dret europeu: "Ha començat a fer el que fan Hongria i Polònia, qüestionar el dret europeu i les sentències del tribunal de justícia". Urtasun diu que a Doñana s'està incomplint la normativa europea cal complir la sentència: "La Comissió té mandat pels tractats i per fer complir la llei europea".

A l'espera de la contraofensiva ucraïnesa

Urtasun creu que hi ha molts "moviments diplomàtics" com la reunió de la setmana passada entre Xi Jinping i Zelenski per buscar una solució negociada a la guerra a Ucraïna: "Estem a les portes de la contraofensiva ucraïnesa per recuperar territori i veurem si Zelenski està després en condicions per una taula de negociació".

L'eurodiputat creu que la presidència europea al Consell de la Unió Europea de Pedro Sánchez li facilitarà jugar un paper per desencallar el conflicte i diu que Espanya està en un nivell de prestigi dins d'Europa com mai: "Pedro Sánchez té un protagonisme que no havia vist mai a Europa, un puntal del procés d'integració europeu, un aliat".

Eleccions municipals: "Colau només farà governs de progrés"

Urtasun afirma que la candidata d'En Comú Podem, Ada Colau "està molt forta" i té un model de ciutat del segle XXI, al contrari que Xavier Trias o Jaume Collboni: "Hi pot haver crítiques, però em sorprèn Trias i Collboni defensin un model de ciutat dels anys 80 amb el cotxe, la contaminació o l'ampliació de l'aeroport".

Urtasun critica al candidat del PSC a qui acusa de no defensar el que ha fet aquesta legislatura i li preocupa que Collboni s'obri a pactar amb Junts: "Sempre ens havíem entès a les esquerres. Em té astorat. Colau només farà governs de progrés".

Ernest Urtasun confia en l'èxit de Sumar, el projecte liderat per Yolanda Díaz, a l'hora d'incorporar a Podemos. L'eurodiputat considera que s'està redefinint el seu espai polític i això genera tensions: "Nosaltres ho vam fer de forma exitosa a Catalunya tenim 'En Comú Podem' que es presenta de forma unitària, tenim una illa d'unitat".