Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 5 de maig de 2023 | El Govern reclamarà 1 milió d'euros a l'empresa organitzadora de les oposicions

  • Els Bombers incorporen dos helicòpters bombarders i tres avions de vigilància i atac per la campanya forestal
  • La Confederació hidrogràfica eleva a fase d'emergència la situació hídrica de l'Ebre
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades

L'actualitat d'aquest divendres passa pel Parlament, on la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat que el Govern reclamarà a l'empresa que va organitzar les oposicions del cap de setmana passat 1 milió d'euros pel caos ocasionat.

Detingut un home de 28 anys de Santa Perpètua de Mogoda per presumptes abusos sexuals a menors del club de futbol del municipi.

Continua l'avaria de la línia R2 Sud i el servei alternatiu amb autobús pels afectats. Els municipis catalans per on passa la línia com Cunit i Calafell també reclamen aquest servei per poder anar i tornar de Barcelona.

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre eleva a fase d'emergència la situació hídrica a les comarques de l'Ebre. Per la seva banda, PIMEC demana a la Generalitat ajudes econòmiques per salvar el teixit empresarial afectat per la sequera.

Mentrestant, aquest any la campanya forestal es preveu complicada i serà més llarga. Anirà de l'1 de juny al 30 de setembre. Pere Aragonès ha dit que s'hi destinaran més recursos que mai.

Notícies avui, a Catalunya: 5 de maig de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:32

    Els Mossos denuncien 3 joves pels cartells despectius sobre l'alzheimer de Maragall

     

    Els Mossos d'Esquadra han identificat i denunciat tres joves als quals vincula a l'enganxada de cartells despectius contra l'Alzheimer de Pasqual Maragall que van aparèixer a l'entorn de diferents seus d'ERC a Barcelona el 8 de març. Tots tres han quedat investigats per un delicte d'odi. Els cartells mostraven els germans Ernest i Pasqual Maragall amb un lema que deia 'Fora l'Alzheimer de Barcelona'. El mateix dia que van aparèixer, els Mossos van iniciar d'ofici la investigació pels fets que posteriorment van denunciar tant Ernest Maragall com la Fundació Pasqual Maragall. El cos policial afirma que la investigació ha finalitzat amb proves "concloents" que determinen la presumpta autoria dels tres joves.

  • 17:59

    Les llevadores alerten de la manca de relleu

     

    L'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya alerta que en els pròxims tres anys hi haurà un 47% de jubilacions que no tindran cap relleu. Les llevadores atenen les dones durant els embarassos i els parts, però també les ajuden a tenir una sexualitat sana, donant eines per evitar les malalties de transmissió sexual i donen suport al control de la fertilitat. Una atenció que comença des de la primera menstruació i fins a la menopausa. Entre els anys 1986 i 1996, no va haver-hi noves promocions de llevadores, el que implica que en els propers 3 anys es trobaran sense relleus. A més reclamen que la formació de Llevadores torni a ser una carrera professional com ho era fins a l'any 1953, quan va passar a formar parat la carrera d'infermeria com una especialitat.

  • 17:53

    El tramvia de Barcelona va registrar el seu rècord de viatgers el 27 d'abril amb 83.715 validacions

     

    El tramvia de Barcelona va registrar el dijous 27 d'abril el seu rècord màxim històric de viatges en un dia, amb 83.715 validacions en el conjunt de línies del Trambaix. Es tracta de 338 validacions més que l'anterior rècord, registrat el 29 de novembre de 2019. La xifra confirma la tendència a l'alça del Tram durant els darrers mesos, després que el març tanqués amb nivells màxims de viatgers, fins a més de dos milions en les línies T1, T2 i T3 (en concret, 2.025.644). La companyia assegura que entre gener i març ja s'han superat les dades prepandèmiques: el Trambaix ha registrat un 2,36% més de validacions que el 2019 i el Trambesòs un 0,29% més. En comparació amb el 2022 els viatges han pujat gairebé un 30%.

  • 16:58

    Mor una dona de 89 anys en un incendi a Sarrià-Sant Gervasi a Barcelona

     

    Una dona de 89 anys ha mort a primera hora d'aquest divendres a la tarda a causa de l'incendi que s'ha registrat en un 5è pis al número 187 del carrer de Balmes, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Segons ha explicat l'Ajuntament, els Bombers de Barcelona han rebut l'avís del foc a les tres de la tarda. Fins al lloc dels fets s'han desplaçat set dotacions, que han aconseguit extingir el foc. L'origen de les flames encara es desconeix. El consistori també informa que s'ha activat el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) per atendre els familiars de la víctima. El cos dels Mossos d'Esquadra s'ha fet càrrec de la investigació.

  • 16:54

    Els serveis alternatius d’autobusos de Renfe oferiran al voltant de 30.000 places setmanals

     

    Renfe ofereix un servei complementari d’autobusos durant les hores punta del matí entre Castelldefels i Barcelona (de 06.30 a 09.00); i des de Barcelona i fins a Gavà i Castelldefels (de 17.00 a 19.00), amb una freqüència de 30 minuts en ambdós casos. A més des de dilluns s’incorporarà aquest servei complementari a la relació Gavà – Barcelona al matí (de 06.30 a 09.00).

    Els equips de Rodalies continuen treballant a ampliar aquests serveis substitutoris. Per això, està contactant amb empreses del sector que puguin disposar de disponibilitat de vehicles i conductors.

  • 16:48

    Renfe implementa un nou horari per als serveis de Rodalies de l'R2 sud

     

    A partir de demà dissabte, els usuaris de l'R2 Sud de Rodalies podran consultar els nous horaris de la línia a través dels canals habituals dels horaris de pas per les seves estacions així com els temps de viatge fins a la seva destinació. Els horaris dels serveis Regionals estaran disponibles durant la pròxima setmana.

     

    Segons Renfe, aquesta reprogramació té l'objectiu de minimitzar, tenint en compte les limitacions de capacitat, l’afectació als viatgers de la línia R2 Sud. La companyia assegura que els nous horaris permeten oferir un servei amb informació real de temps de pas. El nou horari incorpora un increment del temps de viatge d’uns 13 minuts.

  • 16:18

    Pre-acord entre sindicats i patronal per apujar els salaris

     

    Sindicats i empresaris han assolit un preacord per augmentar els sous. UGT i CCOO han pactat aquest divendres amb les patronals CEOE i Cepyme augmentar els salaris un 4% aquest 2023, per incrementar-los després un 3% l'any 2024 i 2025. Aquest fet suposaria un augment del 10% entre 2023 i 2025. Hi haurà també una clàusula de revisió salarial que tindrà en compte l'evolució dels preus, una de les principals reivindicacions dels sindicats que podria suopsar un augment addicional de fins a l'1%. 

  • 12:09

    CaixaBank guanya un 21% més

     

    CaixaBank ha tingut uns guanys al primer trimestre de 855 milions d'euros, un 21% més, després de pagar 373 milions per l'impost a la banca. El conseller delegat, Gonzalo Gortazar, ha denunciat que Caixabank ha pagat en aquest període més impostos que beneficis ha obtingut. Sobre l'augment de tipus d'interès, Gortazar ha recordat que l'increment de l'interès no és responsabilitat de Caixabank.

  • 12:11

    Els Bombers de la Generalitat avancen la incorporació de mitjans aeris i personal per a l’extinció d’incendis forestals aquest estiu.

     
    Pere Aragonès, en la presentació dels mitjans aeris per fer front a una campanya forestal, ha advertit que enguany es preveu “molt difícil”. Els bombers tindran 35 mitjans aeris, deu dels quals són del govern espanyol. A més, la campanya forestal d’estiu s’avança quinze dies i començarà l'1 de juny.
     

  • 15:59

    L'OMS decreta la fi de l'emergència internacional per la covid-19 3 anys després dels primers casos

     

    L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decretat la fi de l'emergència internacional per la covid-19, més de tres anys després, concretament 1.221 dies, que es detectessin els primers casos a la ciutat de Wuhan, a la Xina. En un comunicat publicat aquest divendres, l'organització considera que la malaltia continua sent "un problema de salut", però afegeix que no constitueix "una emergència de salut pública i preocupació internacional". En aquest sentit, defensa que ara és moment d'una "transició" per tal d'impulsar mecanismes de gestió sanitaris centrats "en el llarg termini".

  • 11:54

    Pimec demana ajuts directes i suspendre els impostos de les activitats afectades per la sequera

     

    Pimec ha presentat un manifest conjunt sota el títol ‘Economia, aigua i futur’ que gira entorn la necessitat de donar continuïtat a l’activitat econòmica i la seva compatibilitat amb un ús sostenible de l’aigua. En una trobada amb diferents sectors afectats per la sequera i les restriccions al Dipòsit del Rei Martí de Barcelona, la patronal ha presentat diferents mesures per pal·liar la situació a curt termini, com per exemple l’establiment d’ajuts directes i crèdits per les empreses afectades per la sequera, o la suspensió d’impostos mentre duri la situació i no puguin desenvolupar la seva activitat. Pimec també ha proposat al Govern crear una Taula de l’Aigua que inclogui totes les administracions i actors econòmics.

  • 11:31

    Generalitat demanarà 1 milió d'euros a Cegos pel caos de les oposicions


    La consellera de Presidència, Laura Vilagrà ha anunciat al Parlament que el Govern demanarà una indemnització de, com a mínim, un milió d'euros a l'empresa encarregada de tasques logístiques en les oposicions d'interins. Reclamarà, concretament, els "danys causats fins al moment" als opositors i a l'administració catalana després del caos viscut dissabte passat. Vilagrà ha assegurat que el caos viscut el dissabte en les oposicions va ser “injustificable” i suposa una "ruptura total de les condicions contractuals" que l'empresa tenia amb la Generalitat.

  • 11:27

    Cunit, Cubelles i Calafell reclamen el Bus Express des del Penedès Marítim i millores urgents

     

    Els alcaldes de Cunit, Cubelles i Calafell han reclamat que "es tingui en compte" a les ciutadanies de tots tres municipis en la millora de les connexions amb Barcelona per la reducció del servei a l'R2. En un comunicat, els ajuntaments afirmen que l’avaria d’aquests dies a l’estació de tren de Gavà ha fet que "centenars de veïns i veïnes hagin vist alterades les seves rutines de transport i el seu dia a dia, també en l’àmbit laboral".

    L'alcalde de Cunit, Jaume Casañas, afirma que no són "un forat negre" i reclamen "un servei fiable de tren, alternatives i propostes de millora amb urgència. Entre els tres municipis som més de 50.000 habitants".

  • 11:10

    L'economia catalana creix un 3% interanual en el primer trimestre



    El Producte Interior Brut català va tancar el primer trimestre de l'any amb un creixement interanual del 3%, segons l'estimació avançada de l'Institut d'Estadística de Catalunya. En termes intertrimestrals, la taxa de variació és de l'1,2%, set dècimes superior a la mitjana d'Espanya (0,5%) i nou dècimes més que la de la Unió Europea (0,3%). Idescat ha atribuït la millora respecte al trimestre anterior -quan el PIB va créixer un 2,7%- a l'evolució positiva del sector industrial, que va créixer un 3,7% i "trenca la tendència negativa de 2022".

  • 10:40

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un entrenador de futbol d'un club de Santa Perpètua de Mogoda per diverses denúncies d'abús sexual a jugadores menors a la Unificació Club de Futbol (UCF) Santa Perpètua.

     

     

    El detingut està a la comissaria de Sabadell, pendent de passar a disposició judicial i ja va ser expulsat del club. La majoria de les noies tenien entre 14 i 16 anys, excepte una, la primera, que tenia 11 quan passen els fets.

     
  • 10:01

    Detingut un estafador per enviar 4.742 cartes amb segells falsificats a ciutadans de països europeus.

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut a València un home per enviar 4.742 cartes amb segells falsificats en què es feia passar per un advocat que buscava hereus d’una fortuna. A les cartes explicava que buscava familiars d’un empresari mort en un accident de trànsit l’any 2012, que havia deixat les víctimes com a hereus d’una fortuna d’11,8 MEUR. Instava les víctimes a pagar els honoraris per començar el procés de reclamació jurídica de l'herència. Els Mossos han fet difusió de l’estafa a l’Europol per localitzar possibles víctimes a altres països de la Unió Europea.

  • 09:16

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'eurodiputat d'En Comú Podem i vicepresident del Grup dels Verds al Parlament Europeu, Ernest Urtasun, creu que el 'Procés', avui dia, està "sobretot" a la taula de diàleg que "existeix" encara que no s’hagi reunit: "És una determinada dinàmica, els indults, el diàleg d'ambdós governs, a Europa s'ha vist com a extremadament positiva".

     
  • 9:47

    Expulsen un aspirant a agent de la Guàrdia Urbana acusat de fer tocaments a tres alumnes.

     

     

    L'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) ha expulsat un aspirant a agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona acusat de fer tocaments íntims a tres alumnes de l'escola de policia. L'acadèmia de policia ha comunicat a l'alumne que l'aparta de la formació de manera provisional i ho ha notificat a l'Ajuntament de Barcelona perquè finalitzi el pagament que rep. L'expulsió arriba després que una de les alumnes comuniqués els tocaments als seus instructors i l'escola comencés una investigació que va revelar dos casos més. L'ISPC està continuant amb la seva investigació per aclarir els fets ocorreguts. 

  • 9:00

    Mossos investiga un home 28 anys veí de Santa Perpètua per suposats abusos a 6 nenes.

     

     

    Es tractaria d'un entrenador de futbol del Club. Va ser detingut al gener per la primera denúncia d'uns fets de novembre de 2014. La denunciant té 19 anys, però els fets van passar quan tenia 14 anys. Va ser expulsar per la primera denúncia, es tracta de la germana d'un jugador. 

    El 17 d'abril d'aquest any posen una nova denúncia, aquest cop per fets que van ocórrer al desembre amb un modus operandi similar. Arran aquest segon cas comença a haver-hi més denúncies. Tenen constància més fets similars i s'esperen més denúncies. La majoria de les noies tenien entre 14 i 16 anys, excepte una, la primera, que tenia 11 quan passen els fets.

  • 8:35

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'assessor de l'associació de víctimes de terrorisme, Rober Manrique, explica que tanquen l'UAVAT per la falta de suport i recursos. Creu que el tancament de la UAVAT pot "fer pensar als polítics" que "han de complir la llei" i proposa una llei autonòmica d'atenció a víctimes o reobrir l'oficina d'atenció a víctimes.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 05 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    Govern i PP fan una lectura diferent de la reforma proposada per Brussel·les.

     

     

    Brussel·les proposa harmonitzar les penes per malversació a la Unió Europea. El pla presentat per la Comissió estableix una pena màxima de cinc anys de presó. Una notícia que aquí, Govern i Partit Popular interpreten de forma radicalment diferent. La proposta obligaria Espanya a reformar de nou el Codi Penal. Abans d'assistir a un acte de campanya a Barcelona, Pedro Sánchez ho ha valorat de forma positiva i assegura que Espanya va en la mateixa direcció. Per contra, la popular Cuca Gamarra creu que és un toc d'atenció al Govern i ha demanat a l'executiu que derogui la reforma aprovada. 

     
  • 8:15

    Continuen les afectacions a l'R2 Sud, mentre s'investiga la causa de l'avaria.

     

     

    Renfe reforça el servei de busos per pal·liar la disminució de freqüències. Els usuaris canvien rutines i modifiquen els trajectes per anar per carretera. Es treballa per solucionar l'avaria, però la causa continua generant debat. Adif manté la hipòtesi del llamp com a responsable de calcinar aquesta instal·lació. La Generalitat, per la seva banda, vol fer una auditoria pròpia, per aclarir-ne les causes.

     
  • 8:10

    Quatre persones detingudes per un tiroteig sense ferits al districte barceloní d'Horta Guinardó

     

    Els fets han tingut lloc cap a les 7 de la tarda. Dos ocupants d'un cotxe haurien encanonat un home que s'ha refugiat en un portal i hi ha hagut impactes de bala en un altre automòbil. Els Mossos han fet les dues primeres detencions poc després dels fets, i hores més tard han arrestat dos homes més. La policia manté una investigació oberta per incident amb arma de foc.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 5 de maig de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.