Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Elizabeth Duval: "El desacord entre Sumar i Podemos és real"

Per
Cafè d'idees - Elizabeth Duval ens presenta 'Melancolía'

L'escriptora, filòsofa i activista, Elizabeth Duval nega que hi hagi una escenificació de la pugna entre Podemos i Sumar: "La desavinença i els conflictes són reals". I creu que la negociació entre Podemos i Sumar hi té a veure "una posada en escena política": "Espero que després del 28M la negociació real torni a ser possible".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Duval ha demanat a l'exsecretari general d'Unidas odemos, Pablo Iglesias, que deixi liderar la líder de Sumar, Yolanda Díaz, i recorda que va ser ell qui la va nomenar: "El foc amic és una constatació. Iglesias ha fet comentaris desafortunats que es remunten al 2021". Duval creu que Iglesias està "tacant" la seva imatge amb algunes "sortides de to": "Intento entendre bona part del procés de bunquerització. Em fa pena".

Creu que l'esquerra s'ha convertit en un 'Pepito grillo'

Duval destaca la capacitat comunicativa d'Isabel Díaz Ayuso que va aconseguir aglutinar l'anhel de llibertat que va provocar les restriccions de la pandèmia: "Que ens deixin en pau. Ayuso hi dona una resposta molt eficaç. La de prendre unes canyes".

La filòsofa considera que l'esquerra, en canvi, no ha sabut recuperar el concepte de llibertat i oferir una alternativa: "L'esquerra ha abandonat la idea de llibertat, i el que no pot fer l'esquerra és convertir-se en un 'Pepito grillo' malhumorat sinó que ha d'oferir una altra llibertat".

"Si hi ha retrocés en els drets trans, caldrà combatre'ls"

Elizabeth DuvalL'escriptora i activista creu que hi ha hagut un retrocés en les polítiques de gènere des del 2015 pel que fa als drets de les persones trans: "No fa tant que lleis trans autonòmiques eren aprovades amb partits de la dreta, Ciudadanos i també amb el PP".

MEDIA[5928918,a]

Duval considera que actualment hi ha una un agreujament del debat per part de Vox o del PP i si s'apliquessin les propostes que defensen acabarien provocant una contestació: "Significaria un retrocés en tractaments mèdics o l'accés a documents administratius, les seves vides es complicarien i s'ha de combatre".

"Diversos pensadors de l'esquerra tenen tendència a semblar tristos i melancòlics"

L'escriptora i activista ens presenta el llibre 'Melancolía', en el que fa una radiografia de les il·lusions d'un sector de l'esquerra política "que té tendència a mostrar que el món va cap a la catàstrofe". Duval considera que l'esquerra té un problema amb alguns pensadors que tenen una tendènia a semblar "pensadors tristos, melancòlics, malastrucs": "Tot i el canvi climàtic, més enllà de les dades, el seu ànim general sembla que prefereixi que anem cap allà".

Duval fa un paral·lelisme entre la melancolia "o ressaca" que ha generat el 15M i amb el 'Procés': "Es tracta d'una relació de pèrdua o dol respecte a una cosa que va ser objecte de desig".