Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 14 d'abril de 2023 | El Parlament rep el burofax de la JEC sobre l'escó de Borràs

  • La JEC dóna 10 dies al Parlament per comunicar si retira l'escó a Laura Borràs
  • Desencallada la Llei de l'Habitatge amb el suport d'ERC i Bildu
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades

L'actualitat d'aquest divendres passa per la decisió de la Junta Electoral Central que dona 10 dies al Parlament perquè comuniqui si retira l'escó de Laura Borràs o presenti al·legacions al procediment que hi ha obert. El Parlament ja ha rebut la notificació.

Els preus del lloguer no podran pujar més d'un 3% a partir de 2024. És una de les mesures de la llei de l'habitatge desencallada pel govern central amb el suport d'ERC i Bildu.

Les campanyes d'incendis forestals s'avancen cada cop més per l'extrema sequera. A Barcelona, els Bombers l'han avançada un més. I la de la Generalitat començarà en 15 dies.

En les darreres hores hem conegut un nou cas d'agressió sexual en grup. 5 homes d'entre 20 i 27 anys han ingressat a presó per una violació a finals d'any en una nau industrial abandonada de Rubí.

Resum avui, a Catalunya: 14 d'abril de 2023

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/
RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:44

    L'Observatori contra l'Homofòbia registra gairebé un 20% més d'incidències per LGTBI-fòbia el 1r trimestre del 2023

     

    L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha registrat un 19,8% més d'incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya el primer trimestre de l'any en relació al 2022. De l'1 de gener al 31 de març del 2023 l'entitat ha recollit 85 incidències, per 71 l'any passat. El col·lectiu d'homes gai ha estat el més afectat, amb el 49,5% de les incidències. El col·lectiu trans, que integra homes trans, dones trans i persones no binàries, ha estat objecte del 23,2% de les incidències registrades. En tercer lloc apareixen les incidències de tipus generalista amb el 16,8%. Són les que pateix el col·lectiu LGTBI en general i no persones físiques concretes. També hi ha hagut un 7,4% d'incidències sobre dones lesbianes i un 1% a persones bisexuals.

  • 19:47

    Manifestació veïnal al Carmel per denunciar la massificació dels búnquers 

     

    Al voltant d'una cinquantena de persones s'han manifestat aquest divendres a la tarda per denunciar la massificació dels búnquers del Carmel. Han fet un recorregut pel barri i han carregat contra l'Ajuntament per la situació del barri. Demanen que es compleixi la normativa per evitar l'aglomeració de persones sobretot les nits de dijous a diumenge.

  • 19:15

    L'incendi d'un camió talla l'AP-7 a Vilafranca del Penedès en sentit Tarragona

     

    L'incendi d'un camió a l'AP-7 a Vilafranca del Penedès talla l'autopista en sentit Tarragona. 10 dotacions dels Bombers treballen a la zona afectada. 

  • 18:38

    Interior es compromet a reforçar la vigilància al Prat amb més agents a l'agost per controlar els taxistes il·legals

     

    El Departament d'Interior ha atès la demanda dels taxistes de Barcelona i s'ha compromès a reforçar els controls a l'aeroport del Prat per evitar la presència de taxistes il·legals. El reforç es començarà a aplicar a partir del mes d'agost coincidint amb l'entrada en servei d'una nova promoció d'agents, segons ha explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, al sindicat Élite Taxi.

     

    Amb tot, el col·lectiu manté per a la setmana que ve els quatre dies de protesta, amb manifestacions al vestíbul de l'aeroport i assemblees per decidir si les mobilitzacions s'han de traslladar al centre de Barcelona.

  • 17:15

    El Govern es queixa a Marlaska pels controls de la Guàrdia Civil a l'AP-7 a l'Ebre sense prou avís

     

     

    El Departament d'Interior ha enviat una carta de queixa formal al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, pels últims controls policials que la Guàrdia Civil ha fet a l'AP-7 a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). Segons la Generalitat, aquests controls es fan sense prou avís previ ni a Mossos d'Esquadra ni al Servei Català de Trànsit, i en punts on suposen un risc viari, ja que és un tram de dos carrils amb una alta densitat de trànsit. Els últims exemples han estat el Diumenge de Rams, que va provocar 8 quilòmetres de cues, el Diumenge de Pasqua, amb 4 quilòmetres, o aquest dijous, quan hi va haver un accident a la zona. La Guàrdia Civil diu que els controls són normals segons les seves competències.

  • 16:29

    El CAP Onze de Setembre assumeix la pediatria dels centres Primer de Maig i Balàfia de Lleida

     

    A partir del 24 d'abril, els usuaris de pediatria dels CAP de Balàfia i Primer de Maig, de Lleida, hauran d'adreçar-se al CAP Onze de Setembre. La unificació permetrà millorar l'atenció als usuaris, uns 12.000 nens i nenes de la ciutat de Lleida, i forma part d'un projecte que a llarg termini busca la concentració d'aquest servei a Cappont.

  • 15:40

    Una veïna de Mataró denuncia que la Policia Local l'ha menystingut per voler ser atesa en català

     

    Una veïna de Mataró denuncia que la Policia Local l'ha menystingut quan ha reclamat el seu dret a ser atesa en català. Els fets es remunten al 2021, quan va demanar ajuda després que en un establiment li exigissin que parlés en castellà i li van negar el full de reclamacions. Segons el seu relat, la policia no la va atendre i va suggerir-li que parlés en castellà. Posteriorment, a comissaria, explica que l'agent que la va atendre la va escridassar, en castellà, i va amenaçar de multar-la. Ara, després de diversos procediments, l'han multat amb 500 euros per desobediència i obstrucció dels serveis públics. 

  • 15:05

    La fiscalia s'oposa a paralitzar les obres de les 'superilles' de l'Eixample

     

    La fiscalia ha rebutjat aturar cautelarment les obres dels 'eixos verds' de l'Eixample de Barcelona, com havien demanat els autors de la querella contra l'alcaldessa, Ada Colau, i la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, per un suposat delicte urbanístic i malversació. Entre els que van presentar la querella destaca l'exarquitecte en cap de l'Ajuntament, Josep Antoni Acebillo. L'escrit de la fiscalia recorda que ja va investigar la tramitació de les obres i va descartar que fos delictiva. A més, considera que les obres ja estan molt avançades. 

  • 13:48

    Segona jornada de vaga a IQOXE

     

    Els treballadors d'IQOXE encaren aquest divendres la segona jornada de vaga per exigir la readmissió del president del comitè d'empresa, Fran Pizarro. Segons CCOO, des de les 6h només han accedit 8 treballadors a les instal·lacions de Tarragona. Des del sindicat han assegurat que són "les necessàries per garantir la seguretat" de les dues plantes. L'empresa ha emès un comunicat xifrant el seguiment de l'aturada en 11 treballadors. La companyia ha denunciat "coacció" per part dels sindicalistes amb un piquet informatiu a l'accés del recinte. Unes acusacions que han desmentit des de CCOO insistint que cap treballador s'ha presentat al seu lloc de feina.

  • 12:56

    Diverses entitats exigeixen que la Generalitat faci unes proves mèdiques a Pablo Hásel

     

    Diferents organitzacions s'han concentrat aquest matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar a la Generalitat que li faci unes proves mèdiques a Pablo Hásel.  Afirmen que arran de ''les condicions insalubres i el mal estat de les instal·lacions'' del centre penitenciari de Ponent, Pablo, va agafar un bacteri, del qual va ser tractat, però segueix amb forts problemes estomacals.

  • 12:39

    Els Bombers de Barcelona avancen la precampanya forestal davant l’estat de la vegetació i la climatologia

     

    Bombers de Barcelona activarà ja aquest cap de setmana la precampanya forestal per prevenir incendis al parc de Collserola. I ho fa dues setmanes abans del que venia sent habitual. Albert Batlle, tinent de seguretat de l'Ajuntament de la capital catalana. Unes tasques de prevenció d'incendis que comptaran amb 106 bombers de Barcelona i també amb drons. A més i com ja es va fer l'any passat es farà un simulacre d’incendi forestal. Els Bombers, a més, realitzaran dos recorreguts al dia per la zona de Collserola per prevenir incendis forestals.

  • 12:21

    Colau insisteix que cal limitar els creuers: "Només amb la taxa no es resol"

     

    L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, insisteix que cal limitar els creuers que arriben a la ciutat. En un acte a la Casa Seat, ha defensat que s'apliqui una taxa a aquest tipus de vaixells, però ha advertit que no és suficient. "Només amb la taxa no es resol". Colau s'ha mostrat "perplexa" pel fet que ERC estigui d'acord amb l'impost, però alhora el president del Port de Barcelona "diu que la impugnarà". A més, ha insistit que els visitants turístics generen a la ciutat molta més despesa en àmbits com la neteja o la seguretat i ha fet especial èmfasi en els creueristes que fan escala i col·lapsen la ciutat durant unes hores.

  • 11:50

    L'extrema sequera posa contra les cordes el sector agrícola

     

    La manca de pluges que ha portat a una sequera persistent ha posat contra les cordes el sector agrícola a Catalunya. Els pagesos, sobretot de les comarques de Lleida, creuen que els cultius d'estiu es veuran afectats per la falta d'aigua als embassaments. Així, reclamen a la Generalitat que es posi en marxa ja la maquinària dels ajuts per fer front a una "dramàtica" situació.

  • 11:00

    Els Mossos d'Esquadra investiguen la troballa del cos d'un home a Sabadell

     

    La dona amb la qual l'home mantenia una relació sentimental va trobar el cos sense vida a casa seva a Sabadell el passat 11 d'abril amb una ferida d'una arma blanca a la zona del pit. Els Mossos estan en espera de rebre els resultats de l'anàlisi forense.

  • 10:32

    El Govern arriba a un acord amb ERC i Bildu per a aprovar al Congrés la Llei d'Habitatge

     

    Després d'una llarga negociació, el Govern ha arribat a un acord amb ERC i Bildu per a l'aprovació al Congrés de la Llei d'Habitatge després d'una llarga negociació. Es tracta d'una de les normatives clau de la legislatura que van negociar PSOE i Unides Podem, que han aconseguit acostar postures amb aquestes forces del bloc d'investidura.

  • 10:20

    El Parlament rep per burofax la notificació oficial de la JEC sobre l'escó de Borràs

     

    El Parlament ha rebut aquest divendres a través d'un burofax la notificació oficial de la Junta Electoral Central (JEC) sobre la retirada de l'escó a la presidenta suspesa de la cambra i líder de Junts, Laura Borràs, després d'haver estat condemnada per prevaricació i falsedat documental, segons han explicat fonts parlamentàries a RTVE. Aquest dijous, la JEC va decidir donar 10 dies al Parlament perquè informi de les mesures que prengui per retirar l'acta a Borràs. Les mateixes fonts parlamentàries han explicat que, en rebre la notificació aquest divendres, el termini de 10 dies hàbils no comença a comptar fins dilluns, ja que és el següent dia hàbil a la recepció oficial de la resolució. 

  • 09:45

    Incendi sense ferits en una planta de compostatge de Botarell, al Baix Camp.

     

     

    19 dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen en un incendi a una planta de compostatge de Botarell (Baix Camp). L'avís d'incendi s'ha donat la matinada d'aquest divendres i afecta una pila de matèria orgànica compactada a l'exterior de la instal·lació. Es calcula que s'han cremat prop de 28.500 metres cúbics de matèria orgànica, tot i que no hi ha cap ferit. Els Bombers treballen ara a protegir els edificis i separar les parts no enceses per evitar que es propaguin.

    Font: ACN

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, no preveu restriccions a l'aigua de boca en els pròxims mesos a causa de la sequera i afirma que "si no plou en dos anys, s'hauran de fer alguns talls d'aigua".

     

    Jordà assegura que Catalunya està preparada per la sequera i afegeix que "aquesta serà la legislatura" que prepararà el país per a escenaris de sequeres més perllongades i freqüents: "Espero que amb la connivència de totes les formacions polítiques".

     
  • 9:09

    L'IPC creix un 3,1% interanual a Catalunya al març i puja un 0,5% intermensual

     

    L'Índex de Preus de Consum a Catalunya va pujar un 3,1% al març respecte a un any abans, 2,5 punts per sota de la taxa interanual registrada al febrer (5,6%), i la taxa intermensual puja en un 0,5%, segons dades fetes públics aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística. En el conjunt d'Espanya, l'IPC interanual es va situar en el 3,3%, més de dos punts i mig per sota de la registrada al febrer, i la taxa anual de la inflació subjacent va disminuir una dècima, fins al 7,5%. Els preus que més van pujar al març a Catalunya respecte al mateix mes d'un any abans van ser els d'aliments i begudes no alcohòliques (14,6%); begudes alcohòliques i tabac (8,5%); parament (7,8%), i hotels, cafès i restaurants (7,3%).

     

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    Una dotzena d’entitats ecologistes convoquen per al mes de maig una cimera per fer front a la situació de sequera.

     

     

    Ho fan després que l'organitzada per la Generalitat amb els grups parlamentaris acabés sense acord. Els impulsors consideren que la classe política NO ha estat a l'altura per trobar solucions i que s'ha fet un ús partidista de la problemàtica. Critiquen, a més, que no se'ls hagi tingut en compte per definir una estratègia conjunta. La trobada serà el 6 de maig a Girona i l'objectiu és presentar un document amb propostes concretes. 

  • 8:15

    La Junta Electoral Central (JEC) dona 10 dies al Parlament perquè comuniqui si retira l'escó de Laura Borràs o presenti al·legacions al procediment que hi ha obert.

     

     

    El Parlament, encara no ha rebut la notificació. Un cop la rebi començarà a córrer el termini. Com és habitual, dimarts es reunirà la mesa del Parlament. La JEC, que també ha donat 10 dies a Borràs per presentar al·legacions, recorda en la seva resolució que la llei preveu la retirada de l'escó de forma immediata tot i no haver-hi sentència ferma ni suport de la Cambra. I apunta que ja ho ha fet altres cops amb l'aval del Tribunal Suprem.

     
  • 8:05

    Presó per a cinc homes d'entre 20 i 25 anys per una violació grupal a Rubí.

     

     

    El Jutjat d'Instrucció número 7 de Rubí en funcions de guàrdia ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per a cinc homes d'entre 20 i 25 anys detinguts per una presumpta violació en grup el desembre passat. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la víctima també és major d'edat.

     
  • 08:00

    Bon dia! Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 14 d'abril de 2023

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir