Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Teresa Jordà: "Si no plou en dos anys, potser s'hauran de fer talls d'aigua"

  • La consellera d'Acció Climàtica lamenta que els socialistes boquegessin el pacte per la sequera
  • Jordà demana a Laura Borràs que dimiteixi, però defensa que Junts mantingui la presidència del Parlament

Per
Cafè d'idees - Teresa Jordà: "Si no plou durant dos anys, s'hauran de fer talls d'aigua"

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, no preveu restriccions a l'aigua de boca en els pròxims mesos a causa de la sequera i afirma que "si no plou en dos anys, s'hauran de fer alguns talls d'aigua".

Jordà assegura que Catalunya està preparada per la sequera "més bé que l'any 2008" i afegeix que "aquesta serà la legislatura" que prepararà el país per a escenaris de sequeres més perllongades i freqüents: "Espero que amb la connivència de totes les formacions polítiques".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Jordà lamenta que els socialistes boquegessin el pacte per la sequera quan "hi havia acord en tot", excepte per les sancions que ja van entrar de facto en aplicació: "El PSC es va enrocar". I acusa la portaveu del PSC, Alícia Romero, de no dir la veritat quan va acusar, en declaracions al Cafè d'Idees d'aquest dijous, d'inacció el Govern i de no tenir voluntat d'acord.

Jordà reconeix que la negativa del PSC a la cimera de la sequera es deu al fet que no va entendre el règim sancionador pels ajuntaments: "Es va entendre molt malament i creu que també està relacionada amb el context electoral "no ajuda gens".

Les piscines seran "refugis climàtics"

La consellera d'Acció Climàtica recorda que els consistoris són els responsables de les xarxes d'aigua potable "en baixa", però reconeix que no els aplicaran sancions aquest estiu: "L'1 de juliol no ens posarem a sancionar els ajuntaments. Ara estem requerint als ajuntaments a fer els plans directors a què estan obligats des del 2021".

En aquest sentit, defensa que es modificarà el pla de sequera perquè hi hagi aigua a les piscines "Les concebem com refugis climàtics. Aquest no serà el problema". I demana fixar-se en els punts on hi ha pèrdues d'aigua o amb els qui no en fan un ús responsable.

La consellera considera que Laura Borràs hauria de dimitir

Amb relació a la resolució de la Junta Electoral Central que reclama retirar l'escó a Laura Borràs, la consellera del govern català posa en dubte que la Junta Electoral Central sigui competent per apartar Borràs i espera que la mesa presenti al·legacions. Jordà demana a Borràs que dimiteixi per preservar la institució.

Sobre el posicionament de Junts, Jordà considera que el partit hauria de mantenir la presidència del Parlament "malgrat haver marxat del Govern": "Esquerra està extremadament disposada que Junts continuï liderant la presidenta. L'ha d'assumir un independentista".

Jordà defensa les tales de boscos per prevenir incendis

La consellera d'Acció Climàtica diu que la campanya d'incendis d'enguany es presentarà aquest abril: "Potser l'hauríem de fer a principis d'any. Tenim el planeta malalt". Jordà diu que s'estan preparant i que compten amb grans professionals "reconeguts internacionalment", en referència als Bombers. Jordà defensa les tales de boscos "que alguns veuen com un sacrilegi" perquè el país té un 65 % de massa forestal: "No s'ha gestionat prou bé els boscos. Tenim normatives que no ens han permès actuar".