Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies del 13 d'abril de 2023 | Carlos Prieto pren possessió com a nou delegat del Govern a Catalunya

  • La JEC no resol sobre l'escó de Borràs i dona deu dies a Vergès
  • 5 policies de Cornellà investigats per delictes de lesions amb agreujant de racisme
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Carlos Prieto, delegat del Govern a Catalunya - Noticies a Catalunya
El nou delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, saluda la ministra de Política Territorial

L'actualitat d'aquest dijous passa per la decisió de la Junta Electoral Central d'ajornar el pronunciament sobre la retirada de l'escó a Laura Borràs a l'espera de les al·legacions del Parlament sobre la seva resolució al respecte.

Encara en clau política, el nou delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha pres oficialment possessió del càrrec acompanyat de la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez.

Una dotzena d’entitats ecologistes convoquen una cimera per la sequera pel 6 de maig a Girona. Als pagesos del Baix Ter els retallen a la meitat l'aigua per regar. Això els obliga a deixar camps sense plantar i canviar el tipus de conreu. Els més perjudicats seran els productors d'arròs.

Viure a prop de parcs i jardins a la ciutat millora la qualitat de vida, però també encareix el preu de l'habitatge fins a un 13%.

Iridia denuncia un fort biaix racista en les actuacions policials. L'entitat pro drets humans assegura que el 33% de casos de violència institucional que atenen tenen un component xenòfob.

Resum de notícies a Catalunya del 13 d'abril de 2023

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/
RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    Els afiliats de Junts ratifiquen la llista de Trias amb un 76% de vots a favor
     



    Els afiliats de Junts han ratificat la llista que encapçala l'alcaldable de Junts per Barcelona, Xavier Trias, a les pròximes eleccions municipals amb un 76,1% de vots a favor i un 23,9% de vots en contra, informa el partit en un comunicat. Trias concorrerà a les eleccions amb la regidor de Junts a l'Ajuntament Neus Munté com a número dos, i en el tercer lloc el regidor Jordi Martí; en el número sis estarà l'exvicepresidenta del Govern i exdirigent d'Unió Joana Ortega, mentre que el número 7 serà el vicepresident de Junts Josep Rius.

  • 19:39

    Maria Dueñas, Premi Princesa de Girona de les Arts i les Lletres

     

     

    La violinista granadina de 20 anys, Maria Dueñas, qui fou Premi 'El ojo crítico' de Música clàssica 2020, ha estat proclamada avui Premi Princesa de Girona Arts i Lletres 2023. El jurat n'ha destacat la seva trajectòria amb el violí a una edat molt prematura, havent rebut distincions internacionals i convertint-se en "un model inspirador per als joves". Així s'ha comunicat aquest matí en un acte presidit per la Reina Letícia a Còrdova.
     

  • 19:27

    Avançament de la programació del GREC23

     

     

    El circ i el món coral protagonitzen el Grec 2023, que se celebrarà del 29 de juny al 30 de juliol a Barcelona. El festival s'inaugurarà amb dos espectacles de circ al teatre de Montjuïc i al Passeig de Gràcia i programarà 88 propostes escèniques amb noms com Sasha Waltz, Ivo van Hove, Robert Wilson i La Veronal.
     

  • 19:04

    Hisenda torna 74 milions d'euros de la renda de 2022 en el seu tercer dia de campanya.

     

    Aquest dijous han començat els reemborsaments als contribuents que ja l'hagin presentat, i que els ha sortit a retornar. Està previst que en aquesta campanya es presentin prop de 23 milions de declaracions, i de les quals s'estima que un 60% donaran dret a devolució. De moment, del total de declaracions presentades aquest dimecres més d'un milió i mig eren a retornar. El termini de presentació finalitzarà el 30 de juny, l'atenció telefònica començarà el 30 de maig i la presencial en ofcines l'1 de juny.
     

  • 19:12

    Llibertat vigilada pel detingut per la violació en grup a una menor al Màgic de Badalona

     

    El jutge de menors deixa en llibertat vigilada l’únic jove que estava tancat per la violació grupal a una menor d’11 anys als banys del centre comercial Màgic de Badalona. El jutge ha acceptat el recurs de la defensa i imposa allunyament de 500 metres i prohibició de comunicar-se amb la víctima.

  • 18:52

    Barcelona bat nou rècord de calor en un mes d'abril des de fa 110 anys



    L'Observatori Fabra de Barcelona va batre ahir un nou rècord de calor en un mes d'abril, amb 27,5 °C, superant tots els registres que guarda des de 1913. L'anterior rècord de calor màxima d'un mes d'abril en la capital catalana des de 1913 s'havia registrat el 21 d'abril de 1945, amb 27,2 °C, mentre que ahir es va superar aquesta xifra en tres dècimes més. La calor extrema d'ahir també ha deixat rècords de calor en un mes d'abril en altres estacions meteorològiques com la de Vinyols i els Arcs (Tarragona), que ahir va mesurar 29,3 °C, el rècord en més de 30 anys de registres, superant els 28,5 °C del 29 d'abril de 1997.

  • 18:23

    Estabilitzat el foc agrícola i forestal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

     

     

    Els Bombers han donat per estabilitzat cap a un quart de sis de la tarda d'aquest dijous el foc que crema des de poc abans de les quatre al marge de la carretera N-340, al seu pas per Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp). En concret, les flames se situen a l'altura del quilòmetre 1.127 de la carretera esmentada, i cremen un marge agrícola pròxim a una zona de massa forestal. Els Bombers han destinat dinou dotacions a l'incendi, de les quals setze són terrestres i les altres tres aèries. La vintena de dotacions continuen treballant per extingir un foc que ha obligat a tallar la carretera N-340.

  • 17:24

    Presenten al·legacions contra l'ordenança que regula els habitatges turístics a Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

     

    L'Associació d'Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre ha presentat al·legacions a l'ordenança municipal reguladora dels habitatges d'ús turístic de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant per intrusisme. També en prepara una altra contra la de Salou.

    Dues demandes que s'afegeixen a la que va presentar contra l'Ajuntament de Roda de Berà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

  • 17:06

    Presó preventiva i sense fiança per un home de 40 anys acusat d'intentar agredir sexualment un menor d'edat.

     

     

    Els fets van passar dimecres a Cerdanyola del Vallès. El menor, de 14 anys, venia butlletes pel viatge de fi de curs al carrer. L'acusat l'hauria convençut perquè l'acompanyés a casa seva a canvi de comprar-li una butlleta. Un cop al domicili hauria tancat amb clau i li hauria ofert diners a canvi de pràctiques sexuals. El menor, però va poder escapar per una finestra i denunciar els fets. L'acusat va reconèixer en seu judicial les acusacions, però ho va atribuir a un consum excessiu d'alcohol.
     

  • 16:35

    La JEC emplaça el Parlament a resoldre sobre l'escó de Laura Borràs

     

    La Junta Electoral Central posposa la decisió sobre si retira l'escó a la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs, tal com reclamen Vox, Cs i PPC. L'àrbitre electoral ha acordat finalment donar 10 dies a la presidenta en funcions de la Cambra i a Borràs perquè presentin al·legacions. Amb aquesta decisió la JEC no resol el recurs sobre la retirada de l'escó i trasllada la decisió a Alba Vergès que haurà d'explicar si li manté i el motiu.

  • 16:55

    Els Bombers treballen en un foc agrícola i forestal a l'N-340, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

     

    Els Bombers treballen des de poc abans de les quatre de la tarda en un foc agrícola i forestal que s'ha declarat al marge de la carretera N-340, al seu pas per Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp). En concret, les flames se situen a l'altura del quilòmetre 1.127 de la carretera esmentada, i cremen un marge agrícola pròxim a una zona de massa forestal. Els Bombers han destinat 19 dotacions a l'incendi, de les quals 16 són terrestres i les altres tres aèries.

  • 15:22

    La Junta Electoral Central aborda la retirada de l'escó a Laura Borràs

     

    La Junta Electoral Central estudia aquest dijous si retira l'escó a la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs, tal com reclamen Vox, Cs i PPC. Com en els casos de l'exdiputat de la CUP, Pau Juvillà, i de l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, la JEC podria actuar sense esperar que una sentència ferma. L'altra opció passa per traspassar el tema a la Junta Provincial Electoral, que està constituïda amb motiu de les eleccions del 28-M. Borràs, per cert, ja ha recorregut la sentència del TSJC. 

  • 14:47

    Darrer comiat al Juanito del 'Pinotxo' a la Boqueria 


    Els paradistes del mercat de la Boqueria de Barcelona i desenes de barcelonins han acomiadat aquest dijous a l'antic propietari del Pintoxo Bar, Juan Bayén, també conegut com a 'Juanito', mort aquest dimarts als 89 anys. Després de la cerimònia en el tanatori de Sancho d'Àvila, que s'ha celebrat a les 13.10 hores, el cotxe fúnebre de 'Juanito' s'ha desplaçat fins al mercat de la Boqueria, on en l'entrada li esperaven desenes de persones que han volgut acomiadar-li.
     

  • 14:24

    Detingut home per fer tocaments a una noia que feia esport per zona parc fluvial riu Llobregat. 

     

     

    Al cap d’uns dies la noia, d'uns 30 anys, el reconeix al centre de Sant Boi i truca a Mossos. Poc després el detenen i està a presó. Tenia antecedents per fets similars. 

     
  • 14:14

    L'arròs de Pals, sota mínims

     

    Als pagesos del Baix Ter els retallen a la meitat l'aigua per regar. Això els obliga a deixar camps sense plantar i canviar el tipus de conreu. Els més perjudicats seran els productors d'arròs.

  • 13:39

    Protecció Civil alerta que molts enviaments d'alertes a mòbils no arriben

     

    Els responsables de Protecció Civil han traslladat als seus homòlegs del Ministeri de l’Interior les “mancances greus” que han detectat en el sistema d’enviament massiu d’alertes als telèfons de la ciutadania. L’organisme, que depèn del Departament d’Interior, ha pres aquesta decisió després de comprovar que en la prova que s’ha fet aquest dijous al Camp de Tarragona, els usuaris d’una de les tres grans companyies telefòniques afirmen en un 90,7 % haver rebut el missatge, mentre que en el cas dels de les altres dues els percentatges baixen al 7,6 % i al 6,8 %, és a dir, percentatges de fracàs superiors al 90 %.

  • 13:27

    5 policies locals de Cornellà investigats per presumptes delictes de lesions amb agreujant de discriminació per racisme

     

    El jutjat d'instrucció 4 de Cornellà té obert, des del passat mes de novembre, un procediment derivat de la denúncia d'un particular contra 5 policies locals pels presumptes delictes de lesions, obstrucció a la justícia amb agreujant de discriminació per racisme. El jutjat ha pres ja declaració a tots les investigats així com al denunciant i a un testimoni, i es troba pendent de rebre informe forense així com de resoldre altres diligències.

    L'Imad, el denunciant, ha explicat la seva versió dels fets en la presentació d'un informe sobre violència institucional d'Irídia.

  • 12:29

    Janet Sanz acusa la Generalitat de 'treure pilotes fora' amb la limitació de creuers

     

    La tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha reiterat la petició de crear un espai de debat per a estudiar mesures que desincentivin l'arribada de creueristes a la capital catalana. Sanz ha respòs a una carta de la consellera de Presidència Laura Vilagrà on destacava la creació del Consell per a la Sostenibilitat dels Creuers per a ''millorar el desenvolupament sostenible de l'activitat creuerista'' al Port de Barcelona.  

  • 12:28

    Carlos Prieto pren possessió com a delegat del Govern a Catalunya: "La delegació del Govern mantindrà sempre una actitud dialogant amb la resta d'administracions públiques"

     

    Carlos Prieto ha pres avui possessió com a nou delegat del Govern a Catalunya, on ha tret pit de la "disposició del Govern a dialogar amb les administracions públiques". El que fins ara era el subdelegat des del 2019 ha dit que continuarà treballant per fer del Govern d'Espanya "encara més, si és possible, una administració propera, oberta i sensible" amb les necessitats dels catalans i catalanes. 

  • 12:08

    Protecció Civil desactiva l'Alerta del pla VENTCAT

     

    Protecció Civil ha desactivat l’alerta del pla Ventcat que havia activat ahir al migdia per previsió de fort vent a tot Catalunya. No s'han registrat incidents greus.

  • 11:34

    Docents interins denucien la ''ineficiència'' del concurs de mèrits i acusen d'opacitat a Educació per publicar les llistes

     

    La Plataforma d'Interines Docents de Catalunya (PINDOC) ha denunciat "l'opacitat" del departament d'Educació a l'hora de publicar les dades de les llistes del Concurs de Mèrits i la "ineficiència" del procés. Segons el col·lectiu i el sindicat CGT, prop de 2.200 persones amb més de deu anys d'antiguitat ha quedat fora de l'estabilització de places, i 6.200 professionals amb més de sis anys i mig d'experiència també.

     

    En aquest sentit, han apuntat que les bases del concurs són "molt restrictives" i han advertit que han estat "mal elaborades” des del principi. En paral·lel, han lamentat que Educació s'hagi negat a publicar la llista amb els candidats per ordre de puntuació i adjuntant l'antiguitat de cada treballador.

  • 11:00

    Entitats en defensa de l'aigua convoquen una cimera social per la sequera.

     

    Una dotzena d'entitats en defensa de l'aigua han convocat una cimera social per la sequera "davant el fracàs de la que va impulsar el Govern" el passat mes de març. Els organitzadors de la trobada han considerat que la classe política catalana "no ha estat a l'altura".

    Consideren "imprescindible" que el debat "no es limiti a les sancions" i han retret a les formacions polítiques que facin un "ús partidista" d'aquesta problemàtica. La cita se celebrarà el pròxim 6 de maig i l'objectiu és crear un document amb propostes contretes per afrontar la situació.

  • 11:23

    Almenys 441 migrants morts al Mediterrani durant el primer trimestre, la xifra més alta des del 2017

     

    L'Organització Internacional per a la Migració, però, veu altament probable que el recompte vertader sigui més elevat, ja que encara s'està investigant la desaparició de diversos vaixells. L'IOM atribueix l'elevada xifra a retards en els rescats dirigits pels diferents estats i als obstacles als quals s'han d'enfrontar els vaixells de recerca de les ONG. En aquest sentit, l'organització lamenta que el mal funcionament de les administracions "estigui costant vides humanes" i tem que les morts "s'acabin normalitzant".

  • 10:45

    Blasson i Axa compren l'hotel Sofia de Barcelona per 180 milions d'euros.

     

     

    L'establiment ubicat a l'avinguda Diagonal tornarà a obrir el 2024 amb la nova propietat. L'immoble compta amb categoria cinc estrelles i 500 habitacions. Blasson i Axa han creat una joint venture per gestionar l'hotel, que fins ara gestionava la companyia canadenca Brookfield. 

  • 10:15

    La cineasta Carla Simón anirà a la llista de Junts de les Planes d'Hostoles.

     

     

    La directora i guionista de cinema Carla Simón anirà de número 10 a la llista de Junts a les Planes d'Hostoles (Garrotxa) a les eleccions municipals del 28-M. Simón s'ha sumat al projecte que lidera Pablo Odell i ho farà com a independent. 

  • 09:04

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La portaveu parlamentària de PSC i Units per AvançarAlícia Romero, justifica que el Govern espanyol tanqui la porta a la proposta de referèndum acordat del president de la Generalitat, Pere Aragonès, perquè considera que "votar tampoc resol res i genera divisió".

    Romero afegeix que un referèndum no està previst a la Constitució i que no resol la relació entre Catalunya i Espanya. La portaveu del PSC descarta que els socialistes donin suport a un referèndum, encara que no es pregunti directament sobre la independència: "D'entrada, no ens ho plantegem. Hauríem de parlar-ne".

     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 13 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Aposta per regenerar més aigua del Besòs.

     

     

    La sequera castiga durament els pagesos mentre el govern treballa a contrarellotge per aplicar mesures per frenar l'onada de restriccions que s'hauran d'imposar si no plou les pròximes setmanes. Mentrestant, la Generalitat treballa per quadruplicar la capacitat de la planta de tractament de Sant Adrià en la seva aposta per augmentar l'ús d'aigua regenerada. Ara, potabilitza 200 litres d'aigua del Besòs per segon i esperen que, a finals d'any, siguin més de 800. La primera fase de les obres acabarà al juny i servirà per abastir Barcelona ciutat. 

     
  • 8:10

    El govern d'Espanya rebutja l'acord de claredat d'Aragonès. 

     

     

    La resposta de la Moncloa ha estat clara a la proposta d'acord de claredat de Pere Aragonès: Amb Pedro Sánchez no hi haurà referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Ho ha dit la ministra d'Hisenda i vicesecretària general del Partit Socialista. María Jesús Montero assegura que l'executiu català ja sap que no acceptaran la proposta perquè va en contra de la Constitució. Com a resposta, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reiterat que manté la mà estesa per negociar una solució democràtica al conflicte català.
     

     
  • 8:00

    La JEC podria decidir avui sobre l'escó de Laura Borràs. 

     

     

    Laura Borràs al·legarà fins a 12 vulneracions de drets al recurs al Suprem contra la sentència per la gestió a la Institució de les Lletres Catalanes. Tot, mentre continua el debat sobre el futur de la presidència del Parlament. Sobre aquest tema, la Junta electoral central determinarà avui si són ells els que decidiran la possible retirada de l'escó de Borràs. També ho poden traslladar a la Junta Provincial perquè sigui aquesta la que es pronunciï. Ciutadans exigeix a la mesa del Parlament que acati el que determina la JEC i la CUP li nega legitimitat.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 13 d’abril de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.