Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 12 d'abril del 2023 | Aragonès es queda sol defensant un referèndum pactat a Catalunya

  • Els regants del Canal d'Urgell demanaran la declaració de Zona Catastròfica per la sequera
  • Pere Aragonès activa el Consell d'Experts de l'Acord de Claredat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pedro Sánchez i Pere Aragonès en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez i Pere Aragonès en una imatge d'arxiu

Els regants del Canal d'Urgell tanquen una mica més l'aixeta per estirar tot el possible la campanya de reg. Viuen la pitjor sequera dels darrers 70 anys i demanaran la Govern la declaració de Zona catastròfica. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest dimecres les obres de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable del Besòs, per conèixer de primera mà l’activitat d’aquesta estació estratègica que multiplicarà per 4 la regeneració de l'aigua d’un aqüífer del delta del riu d'aquí a finals d'any.

L'actualitat d'aquest dimecres també passa per l'anunci del president Aragonès de l'activació del consell d'experts de l'Acord de Claredat, encarrega un primer informe i reunirà els partits al juny. De moment, la Moncloa nega la possibilitat d'un referèndum d'autodeterminació, mentre que Pere Aragonès ha recordat que totes les negociacions comencen amb un no.

Protecció civil fa una nova prova del sistema d'alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils a Tarragona, Terres de l'Ebre i el Penedès. Tots els veïns d'aquestes àrees rebran un avís al mòbil que no s'aturarà fins que el desactivin. Els treballadors d'IQOXE fan vaga aquest dimecres per exigir la readmissió del president del comitè d'empresa acomiadat.

9 científiques catalanes marxen als Estats Units per fer una simulació de viatge a Mart. Els objectius són impulsar projectes de recerca i visibilitzar dones investigadores per a inspirar vocacions entre les nenes i les joves.

Arrenca la preinscripció de grau mitjà en FP per facilitar l'obtenció de places i lluitar contra l'abandonament escolar. Sanitat, Serveis socioculturals, Electricitat i electrònica, i Comerç i màrqueting són els estudis més sol·licitats.

Resum avui a Catalunya: 12 d'abril de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:43

    Veïns de Calonge i Platja d'Aro s'oposen a la platja per a gossos

     

    Veïns de les urbanitzacions Treumal de Calonge i Politur de Platja d'Aro, al Baix Empordà, s'oposen que la cala Belladona sigui platja per a gossos. S'han constituït en una plataforma i han entrat instàncies als dos ajuntaments reclamant-los que tirin enrere la decisió. La portaveu de l'entitat, Jelena Popovic, assegura que la nova platja per a gossos és "il·legal", perquè contravé les ordenances i s'ha fet "sense el procediment legalment establert" ni cap consulta prèvia. La regidora de Turisme de Platja d'Aro, Jenny Xufré, ha afirmat que els dos ajuntaments no estan fent "res il·legal" i ha subratllat que els ajuntaments van presentar el pla d'usos a Costes l'octubre passat i que, com a òrgan competent, ha avalat que sigui una platja 'pet friendly'. 

  • 17:57

    El Canal d'Urgell demanarà la Declaració de Zona Catastròfica i alerta que si no plou el reg es tancarà a finals de maig

     

     

    La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell demanaran la Declaració de Zona Catastròfica a la Generalitat. Així s'ha acordat en una junta celebrada aquest dimecres a la Casa de Canal de Mollerussa i es preveu donar el vistiplau en un ple de la comunitat el pròxim dia 20 d'abril. La situació de sequera és "absolutament excepcional i persistent" i per això, si no plou, s'haurà de tancar l'aigua del canal a finals de maig. El president dels regants, Amadeu Ros, ha demanat que no es planti cereal d'estiu perquè "no tenim aigua" per garantir-ne el seu creixement. Les reserves del sistema Oliana-Rialb es troben a 42 hectòmetres cúbics d'aigua i les aportacions són les més baixes dels darrers 70 anys.

  • 17:24

    La Generalitat exercirà d'acusació particular en el cas dels presumptes abusos sexuals a 5 agents dels Mossos

     

    La Generalitat exercirà d'acusació particular en el cas de presumptes abusos sexuals a cinc dones agents dels Mossos d'Esquadra per part d'un metge de la Conselleria d'Interior. Així ho ha explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, durant la seva compareixença aquest dimecres davant la Comissió d'Interior al Parlament al costat de la secretària general del departament, Tamara Garcia, i el director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer. Elena ha detallat que un dels casos va ser judicialitzat el desembre del 2022, en què la Generalitat ja va exercir d'acusació particular, i el metge va ser condemnat a 2 anys de presó i inhabilitació per una de les denúncies i a 5.000 euros d'indemnització.

  • 16:58

    Sindicats de Mossos d'Esquadra es concentren a Barcelona per reclamar millores salarials i laborals

     

    Els Mossos d'Esquadra s'han concetrat avui a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar una reducció de la jornada laboral, un augment de les retribucions i una compensació econòmica per a reclamar la disponibilitat i el treball en dies festius. El portaveu de SAP-FEPOL Toni Castejón ha afirmat que s'han signat acords que ''no s'han respectat''.

  • 15:21

    Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del Pla Ventcat a Catalunya.

     

    Es preveu un episodi amb fortes ratxes de vent que començaran aquesta tarda als extrems nord i sud del territori i que demà l'afectació serà generalitzada. El vent pot superar els 90 km per hora, a l'Alt Empordà i a les Terres de L'Ebre.

  • 14:56

    Arrenca la preinscripció de grau mitjà en els cursos de Formació Professional i en els cicles d'arts plàstiques i disseny.

     

    Un procés que s'avança aquest any per assegurar l'adjudicació de places abans del començament de les classes. Entre avui i dimarts vinent podrà presentar les sol·licituds en línia l'alumnat amb continuïtat d'escolarització que enguany inclou també el que prové dels centres de formació d'adults i de primer de batxillerat. Per a la resta de l'alumnat la preinscripció serà del 9 al 15 de maig. Unes dades triades amb la intenció de poder comunicar l'adjudicació de les places abans de l'agost.

  • 14:29

    Aragonès anuncia una inversió de 25 milions per a quadruplicar l'aigua potabilitzada del Besòs



    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat una inversió de 25 milions per a quadruplicar el volum d'aigua potabilitzada de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable del Besòs, que proveeix la xarxa de la ciutat de Barcelona i l'aigua metropolitana. Aragonès ha explicat que aquesta inversió permetrà aconseguir els 860 litres per segon d'aigua potabilitzada d'aquí a final d'any. Ara la planta potabilitza 200 per segon.

  • 14:27

    Aragonès sobre el Govern i l'acord de claredat: "Totes les negociacions comencen amb un 'no'"
     


    Ho ha dit aquest dimecres en una roda de premsa des de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable del Besòs després que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, hagi sostingut que és una proposta "molt poc útil i realista". El president ha mantingut que "ningú hauria de tenir por de parlar, a dialogar per a arribar a acords" i ha defensat no posar límits a la voluntat de la ciutadania de Catalunya.

  • 13:44

    El Canal d'Urgell demanarà la declaració de Zona Catastròfica

     

    La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell demanaran la Declaració de Zona Catastròfica a la Generalitat. Així s'ha acordat en una junta celebrada aquest dimecres a la Casa de Canal de Mollerussa i es preveu donar el vistiplau en un ple de la comunitat el pròxim dia 20 d'abril. Tancaran el reg a finals de maig si no arriben pluges al territori. 

  • 12:38

    El Govern sotmet a informació pública la connexió amb tramvia entre Tarragona i Reus 

     



    D'aquesta manera, s'inicia un procés en el qual administracions, entitats i particulars poden consultar els estudis informatius i d'impacte ambiental i presentar les seves propostes fins al 14 de juliol. L'estudi abasta una longitud de 34 quilòmetres i 33 estacions, de les quals vuit són intercanviadors: un amb l'Aeroport de Reus, dos amb les estacions d'autobusos de Reus i Tarragona, i els altres amb estacions de Rodalies de Catalunya i de llarga distància.

  • 12:21

    El president del Port de Barcelona assegura que "el problema de la contaminació no són els creuers"




    Lluís Salvadó defensa en una compareixença al Parlament que són les naus més modernes que arriben al Port de Barcelona i aposta per un "impost raonable" a les emissions dels grans vaixells. Ho ha dit aquest dimecres durant la seva compareixença davant la Comissió de Territori, on ha explicat que un altre tipus de vaixells com els petroliers i els vaixells de càrrega a granel són més antics i generen més emissions: "Els creuers són les embarcacions més modernes i més eficients ambientalment de les que arriben".

  • 12:16

    Campanya per formar floristes per la Rambla de Barcelona

     

     

    Les parades de flors de la Rambla són un símbol del patrimoni i la història de Barcelona. No obstant això, és l'activitat que està menys orientada al turisme. L'Associació Amics de la Rambla, juntament amb altres entitats de Barcelona, han impulsat una iniciativa que consisteix a buscar persones que vulguin ser floristes per formar-les.  D'aquesta manera s'incentiva el comerç de les flors i es lluita per la continuïtat de l'ofici en un període marcat pel tancament de 7 floristeries de La Rambla. 
     

  • 12:00

    Finalitza la prova del sistema d'alertes mòbils de Protecció Civil a Tarragona, Terres de l'Ebre i Penedès

     

    Ha durat una hora en total.

  • 12:00

    L'OCU adverteix que la meitat de les famílies no arriben a final de mes

     

    La meitat de les famílies catalanes tenen alguna dificultat per arribar a final de mes arran de l'encariment dels serveis bàsics de la llar i els aliments frescos.  Segons un informe de l'organització de consumidors OCU, a una de cada deu llars aquestes dificultats esdevenen greus problemes per cobrir les despeses familiars i accedir a productes com la carn o el peix o serveis de salut tan bàsics com el dentista.
     

  • 11:40

    Ecologistes demanen a ajuntaments del Baix Llobregat aprovar plans contra la sequera



    Les organitzacions Agulles-Ecologistes en Acció han demanat als ajuntaments del Baix Llobregat una "acció urgent i decidida" per a fer front a la situació actual de sequera i a fer-ho abans que acabi aquest estiu. Entre d'altres els insten a destinar recursos per a reduir fugides d'aigua i centrar-se en la prevenció. Recorden que dels 30 municipis de la comarca, els 15 que tenen més de 20.000 habitants,"estan obligats" a redactar aquests plans d'emergència, i que fins a l'actualitat només quatre d'ells els han presentat i han estat avaluats favorablement per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
     

  • 11:19

    Les llars espanyoles s'han empobrit lleugerament aquest 2022.

     

     

    La diferència entre els seus estalvis i deutes se situa en 1,9 bilions d'euros, això significa que la seva riquesa financera neta cau un 0,2%. Són dades del Banc d'Espanya, que apunta que els actius de les llars es mantenen en nivells similars el 2021, però cauen amb força en relació amb el PIB. Cau el deute tant de les famílies com de les empreses, respecte a l'any passat, tot i que continua tres punts per sobre del 2019. Les famílies continuen tenint la majoria de la seva riquesa en efectiu i dipòsits. 
     

  • 11:08

    La FCAC alerta d'una caiguda de la producció del 25% en taronges i del 14% en mandarines
     

     

    El portaveu de cítrics de la FCAC, Federico Tarazona, assenyalat que "una primavera plujosa seguida d'un estiu anormalment càlid i sec són factors meteorològics que han fet minvar sensiblement la collita". Aquesta caiguda de la collita al costat de l'increment de costos i la "forta competència de països tercers com Egipte i Turquia" provoquen un descens significatiu de la rendibilitat del cultiu i l'abandó de part de la superfície productiva. L'entitat ha avisat que produir aliments a la Unió Europea és "cada vegada més difícil per als pagesos i les cooperatives europees, que han de competir en desigualtat de condicions amb els països que produeixen amb normatives menys estrictes i costos molt més reduïts".
     

  • 10:52

    Campuzano i Verge tancaran la llista de Maragall a les municipals a Barcelona



    El conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, tancaran la llista de l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, a les eleccions municipals del 28 de maig. Ho han anunciat a través de les xarxes, on han assegurat que serà "un honor" tenir-los com a membres de la llista, concretament en els llocs 40 i 41."El més important són les persones, no els càrrecs", ha subratllat Maragall, que ha qualificat a aquests dos consellers de persones d'excel·lència.

  • 10:30

    Els Mossos investiguen la troballa d'un cadàver al Raval de Barcelona

     

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen des d'aquest dimecres al matí la troballa d'un cadàver al barri del Raval de Barcelona, concretament a la plaça Vázquez Montalbán de la ciutat. Les primeres informacions apunten que "no sembla una mort criminal", tot i que estan en espera dels resultats de l'autòpsia.
     

  • 10:50

    Protecció Civil activa un missatge de prova del sistema d'alerta

     

    Tots els telèfons mòbils de les Terres de l'Ebre, Tarragona i el Penedès rebran avui un missatge de prova del sistema d'alerta de Protecció Civil.

  • 10:10

    Ronda de contactes del Tercer Sector amb els grups municipals

     

     

    La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social enceten la ronda de reunions amb els caps de llista de les properes eleccions municipals a Barcelona. Un total de 20 propostes per treballar contra la pobresa, l'exclusió i les desigualtats. Entre d'altres, es demana als partits que els ajuntaments assegurin l'empadronament de totes les persones, un tràmit que els permet tenir accés a drets com l'educació o la salut. També, assegurar el reallotjament de les famílies que són desnonades o ampliar ell parc d'habitatges de lloguer assequible.
     

  • 9:47

    Detingut per donar un cop de puny a la seva parella i agredir un empleat de la discoteca Draco.

     

     

    La Guàrdia Urbana ha detingut un home a qui atribueix un delicte de violència de gènere i un de lesions per etzibar un cop de puny a la seva parella i colpejar un dels treballadors de la discoteca Draco del barri de Gràcia de Barcelona. Els fets haurien passat al voltant de les dues de la matinada d'aquest dimecres a l'interior del local, però hauria derivat a una sorollosa baralla al carrer, que alguns veïns van gravar. 

    Font: ACN

  • 9:49

    El grup de treball d'aigües dels Enginyers Industrials de Catalunya consideren que les iniciatives anunciades pel president Aragonès per abordar la sequera arriben tard, però van en "bona línia". 

    El seu president, Lluís Godé, ha posat en relleu la dificultat en la gestió de l'aigua al territori català pel fet que la Conca de l'Ebre no és competència de la Generalitat. I destaca que afectarà al preu de l'energia: "Qualsevol decisió val dir molts diners". 

     
  • 9:26

    Aquest dimecres a partir de les 11 sonaran les alertes mòbils de Protecció Civil a les Terres de l'Ebre, Tarragona i el Penedès.

     

     

    És la segona prova del nou sistema d'alertes de Protecció Civil basat en les alertes als telèfons mòbils en cas d'emergència. El nou mètode permetria avisar la població directament a través dels seus telèfons mòbils i poder informar dels passos a seguir. Un cop rebudes les notificacions, Protecció Civil ha preparat unes enquestes perquè la població valori aquest sistema. Per provar les alertes a tot el territori, es farà una prova a Girona Central el pròxim 27 d'abril i una a la zona de Barcelona el 31 de maig.

  • 9:15

    La portaveu de Ciudadanos, Patrícia Guasp, dona "llibertat absoluta als territoris" per arribar a pactes amb PSOE i PP després de les eleccions municipals del 28 de maig. 

     
  • 8:30

    Els treballadors d'IQOXE fan vaga aquest dimecres per exigir la readmissió del president del comitè d'empresa acomiadat.

     

    Segons CCOO, el seguiment és de gairebé el 100% i només han accedit a les instal·lacions de Tarragona vuit persones. Els sindicalistes només han deixat entrar aquests treballadors, muntant un piquet informatiu a l'entrada de la planta. El sindicat ha convocat dues jornades de vaga aquest dimecres i el pròxim divendres 14 d'abril per reclamar la readmissió del president del comitè d'empresa, Fran Pizarro, acomiadat fa tres setmanes per una discussió amb un company d'UGT.

     
  • 8:15

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 12 d'arbil d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:10

    700 milions d'euros dels pressupostos catalans es destinaran a combatre la sequera.

     

     

    El president de la Generalitat visita avui les obres de la nova Estació de Tractament d’Aigua Potable del Besòs. L'acceleració per posar en marxa aquesta infraestructura va ser una de les mesures anunciades per Pere Aragonès per combatre la sequera. El problema més greu, diu, que tenim com a país.
     

  • 8:05

    Aragonès es queda sol defensant un referèndum pactat a Catalunya. 

     


    Cap dels partits polítics, amb l'excepció d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ha donat suport a la proposta del president Aragonès sobre com hauria de ser un referèndum pactat a Catalunya. Junts reclama al president una negociació prèvia de les forces independentistes, la CUP exigeix seguir la via unilateral. Pel que fa als comuns consideren oportunista la proposta del president.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí les notícies més destacades d'aquest dimecres 12 d'abril de 2023