Enlaces accesibilidad
Sexualitat

Parelles interculturals, l'amor no té fronteres

  • Un de cada sis espanyols és fill d'una parella en la que un dels dos és d'origen estranger
  • La Màrcia, una brasilera de muntanya, i l'Armand, un català de Ponent, expliquen com es van enamorar malgrat tenir costums culturals molt diferents
  • Parlem dels xocs culturals en el sexe i l'amor al 'Sex Band', presentat per La Terremoto de Alcorcón, a RTVE Play Catalunya

Per

SexBand - Sexe sense fronteres

El sexe està íntimament lligat al lloc on naixem i a la cultura que ens envolta. No és el mateix la vida sexual d'una persona nascuda al Japó que la d'una nascuda a Mèxic. Les relacions entre persones de cultures, països, religions o nacionalitats diferents són més complexes. No només s’hauran d’enfrontar als problemes típics de qualsevol parella, sinó també als diferents valors culturals, creences, llengües i costums que cadascun posseeix i que poden ser font constant de malentesos.

A 'SexBand', la Terremoto de Alcorcón visita la Màrcia i l'Armand, una parella ben exòtica. Ella és brasilera i ell català. Van iniciar la seva relació al Brasil on es van conèixer i, més tard, van venir a viure a Catalunya.

Marcia i Armand a 'SexBand'

Marcia i Armand a 'SexBand'

"El més difícil que em vaig trobar aquí van ser els estereotips de la brasilera" confessa la Màrcia. Assegura que a Europa es té una percepció poc realista de les brasileres, a les que s'etiqueta de "dones molt sensuals o de sang calenta". A Espanya ha canviat fins i tot la seva forma de vestir i de maquillar-se per fugir del clixé, i intenta anar més discreta.

El llenguatge tampoc els ho va posar fàcil. Quan va conèixer als seus sogres va viure alguna situació compromesa, per exemple, quan va dir 'chingar' durant un dinar pensant que aquesta paraula significava el mateix que en portuguès que és 'fer broma'.

1 de cada 6 ciutadans espanyols és fill de mare o pare estranger

La globalització de la societat fa que les distàncies entre països cada cop siguin més curtes i fusiona en una sola cultura tradicions i creences diferents. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, s'han format més de 100.000 parelles mixtes en dos anys. El 84% dels matrimonis registrats l'any 2019 en els quals va intervenir una persona estrangera, l'altre cònjuge era espanyol. El resultat és que un de cada sis espanyols són fills de pare o mare d'origen estranger. Així, el 16,91% dels ciutadans espanyols s'han criat amb una mescla de cultures.

Ens trobem en un context en el qual les identitats locals es difuminen i estan cada vegada menys marcades. Això que provoca que sigui més difícil diferenciar procedències entre persones, trencaria d'una vegada per totes amb estereotips.