Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies més destacades del 28 de març de 2023 | Els Mossos detenen Clara Ponsatí poques hores després de tornar a Catalunya

  • Evacuats 111 passatgers de l'Avant Barcelona-Figueres a Sants per l'avaria a la catenària
  • Investiguen dues noves agressions grupals al centre Màgic de Badalona
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'eurodiputada Clara Ponsatí torna a Catalunya després de cinc anys a l'exili
L'eurodiputada Clara Ponsatí torna a Catalunya després de cinc anys a l'exili

L'actualitat d'aquest dimarts passa pel retorn de l'eurodiputada de JxCat, Clara Ponsatí a Catalunya, 5 anys després que decidís fugir d'Espanya. Ponsatí ha estat detinguda per un Mosso d'Esquadra de paisà quan passejava a la plaça de la Catedral de Barcelona.

Els Mossos investiguen dues agressions sexuals més en grup al centre comercial Màgic de Badalona. Segons ha pogut saber RTVE, una menor de 16 anys hauria estat intimidada i agredida per un grup de nois l'agost passat.

La circulació dels trens d'Alta Velocitat de la línia que va de Barcelona a Figueres ha quedat tallada en els dos sentits de la marxa a causa d'una avaria a la catenària a l'estació de Sants. S'han hagut d'evacuar 111 passatgers.

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre adverteix els regants que s'hauran de prendre mesures més extremes si continua sense ploure. En l'àmbit polític, el Govern demana responsabilitat als partit abans de la cimera de l'aigua prevista per divendres.

Els desnonaments de famílies amb fills han augmentat un 30% a Barcelona des de l’inici de la pandèmia. Segons un estudi de Save the Children, dues de cada 10 llars amb infants destinen gairebé la meitat dels seus ingressos a pagar l’habitatge.

Resum notícies a Catalunya: 28 de març de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:30

    Elena defensa que els Mossos han actuat per ordre del jutge "com és el seu deure legal": "Això ho sap tothom"

     

    El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra després que hagin detingut l'eurodiputada Clara Ponsatí. En una breu compareixença davant de la premsa, ha recordat que la policia catalana ha actuat "per ordres del jutjat com és el seu deure legal quan actua com a policia judicial". "I això ho sap tothom", ha afegit, tot i que lamenta s'ordeni la detenció de Ponsatí per un delicte que no comporta penes de presó.

  • 20:16

    Badalona reforça la seguretat al Centre Comercial Màgic per evitar noves agressions masclistes

     

     

    L'Ajuntament de Badalona ha anunciat que reforçarà la seguretat exterior i interior del Centre Comercial Màgic per evitar nous casos d'agressions masclistes a menors com els que han transcendit les darreres setmanes, com la violació en grup a una nena. El consistori s'ha reunit aquest dimarts amb l'Hospital Germans Trials i Pujol, la Guàrdia Urbana, els Mossos i el mateix centre comercial per abordar la situació. Les mesures de reforç passen pel patrullatge a peu d'agents de Mossos i Guàrdia Urbana.

  • 19:53

    Unes 200 persones es concentren a la Ciutat de la Justícia i tallen el lateral de la Gran Via

     

    Unes 200 persones es concentren a la Ciutat de la Justícia en contra de la detenció de l’exconsellera Clara Ponsatí. Alguns tallen el lateral de la Gran Via. Amb estelades i crits de ‘1 d’octubre, ni oblit ni perdó’, ‘Independència’, ‘Fora les forces d’ocupació’ i ‘Llibertat per a Clara Ponsatí’, els concentrats esperen la seva posada en llibertat després de la seva compareixença davant del jutjat de guàrdia. Polítics de JxCat i de la CUP s’han apropat també per donar suport a Ponsatí, com ara Jordi Turull, Albert Batet, Josep Rius, Eulàlia Reguant i Carles Riera.

  • 19:08

    Restablerta la circulació de l'alta velocitat entre Barcelona, Girona i Figueres després de 9 hores

     

    La circulació de la línia d’alta velocitat entre Barcelona, Girona i Figueres ha quedat restablerta a les 18.20 hores després de més de nou hores, segons ha informat Renfe. Tècnics d’Adif han reparat l’avaria que afectava les instal·lacions al túnel de Sants, on ha quedat atrapat un tren aquest matí, a les 09.20 hores. Els Bombers de Barcelona han hagut d’evacuar els 111 passatgers que hi viatjaven per una sortida d’emergència del túnel. El comboi aturat s’ha apartat a Can Tunis a les 14.30 hores.

  • 18:30

    Els Mossos d'Esquadra detenen Clara Ponsatí en ple carrer a Barcelona

     

    Clara Ponsatí torna a ser a Catalunya. Ho fa cinc anys i cinc mesos després que decidís fugir a Bèlgica després de la declaració unilateral d'independència del 2017. El Tribunal Suprem la manté processada per un delicte de desobediència, que no comporta pena de presó. Un extrem que la mateixa eurodiputada ha reconegut que ha estat clau per decidir-se a tornar. 

    Poques hores després del seu retorn, quan passejava per l'avinguda de la Catedral ha estat detinguda per un mosso d'esquadra que anava vestit de paisà. L'ha introduït en un vehicle amb el qual l'ha conduït a la Ciutat de la Justícia. 

  • 18:00

    Salut farà 50 actuacions a la xarxa sanitària de Barcelona, més de la meitat a l'atenció primària

     

    El Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona han presentat el nou Pacte de ciutat 2023-2030, que preveu una cinquantena d’actuacions a la xarxa sanitària de la ciutat. D’aquestes, més de la meitat s’adrecen a l’atenció primària. El pacte planifica la reserva de sòl municipal, la cessió d’espais i l’execució d’obres en infraestructures per millorar la qualitat dels serveis mitjançant la construcció de nous centres i l’ampliació i remodelació dels existents. Del total d’actuacions 23 seran equipaments nous, amb 14 centres d’atenció primària. 

  • 17:44

    Els Mossos investiguen 4 agressions sexuals al centre comercial Màgic de Badalona

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen 4 casos d'agressió sexual al centre comercial Màgic de Badalona. Segons ha pogut saber TVE, almenys un d'aquests casos també seria una agressió sexual en grup i la víctima menor d'edat. Ara, en té 17, però quan haurien passat els fets l'agost passat, en tenia 16. Segons va denunciar, la van intimidar i obligar a fer fel·lacions als lavabos del centre comercial. 

     

    L' Ajuntament de Badalona ha confirmat que reforçaran la seguretat a l'interior i a l'exterior del centre comercial amb patrulles de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra després d'aquests casos. També han confirmat que es personaran com a acusació popular en aquests fets. Aquesta tarda han mantingut una reunió amb els Mossos, responsables del centre comercial i professionals de l'Hospital Germans Trias i Pujol. 

  • 16:15

    L'eurodiputada Clara Ponsatí torna a Catalunya sense entregar-se a les autoritats

     

    L'eurodiputada Clara Ponsatí ha tornat avui de sorpresa a Catalunya travessant la frontera francoespanyola sense entregar-se a les autoritats després de 5 anys a l'exili. L'exconsellera d'Educació ha arribat a primera hora de la tarda a Barcelona. Actual membre del Parlament Europeu per Junts, Ponsatí té en vigor una ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. També té immunitat europarlamentària cautelar concedida pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

  • 14:55

    El 80% de les cures a persones amb esclerosi múltiple les dona la família

     

     

    Prop de 9.000 persones conviuen amb esclerosi múltiple a Catalunya. La majoria són diagnosticades entre els 20 i els 40 anys, i el 85% presenta una malaltia amb períodes d’exacerbació dels símptomes. En molts casos, la malaltia continua progressant i deriva en una esclerosi avançada. Un terç de les persones que pateixen aquesta malaltia necessita ajuda diària i el 80% de les cures les proporciona la família, segons la Fundació Esclerosi Múltiple. El perfil de persona cuidadora és el d’una dona, amb risc de sobrecàrrega i impacte en la seva salut física i emocional.

  • 13:40

    Els Mossos desmantellen un cultiu amb 852 plantes de marihuana a Calonge

     

    Els Mossos d'Esquadra desmantellen un cultiu amb 852 plantes de marihuana en una casa ocupada de Calonge i detenen dos homes, de 25 i 36 anys, com a responsables de la plantació per un delicte contra la salut pública, un d'ocupació i un de defraudació de fluid elèctric perquè tenien la llum punxada. Els agents van tenir coneixement al febrer de l'existència d'un cultiu en aquesta finca de l'urbanització Vescomptat de Cabanyes. La casa de quatre vents, d'una sola planta amb jardí, tenia una nau propera aïllada i independent així com amb una piscina abandonada plena d’aigua de la qual en sortia una mànega dirigida fins a la nau.

  • 13:33

    Els desnonaments amb menors es disparen un 30% des de la pandèmia a Barcelona

     

    Cada dia a Catalunya es produeixen més de 20 desnonaments. Una part d'ells, de famílies amb menors a càrrec. Arran de la pandèmia, la situació ha empitjorat. Així ho assegura l'informe de Save the Children, que alerta que els desnonaments de famílies amb fills s'ha disparat un 30% des del 2019 a Barcelona. Un problema social que s'ha de gestionar ampliant el parc públic d'habitatge, segons l'entitat.

  • 13:05

    Barcelona comença a construir 2.300 pisos dels 12.000 projectats en la Marina del Prat Vermell

     

    El barri de la Marina del Prat Vermell Barcelona està construint i té en projecte 2.322 habitatges dels 12.000 previstos dins del planejament urbanístic aprovat en 2019 i que preveu "la transformació progressiva d'un teixit industrial i de magatzems a un teixit mixt". La tinenta d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha concretat que 1.300 seran pisos protegits i altres 1.000 de lliure mercat, en promocions tant municipals com d'iniciativa privada.

    Tant els nous habitatges com els ja existents, podran connectar-se a la xarxa d'ecoenergies per a ser autosuficients i no dependre de l'oligopoli, segons la responsable d'Urbanisme.

  • 12:47

    Barcelona atorgarà la Medalla d'Or a la periodista d'RTVE Mària Sànchez a títol pòstum



    La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Barcelona ha acordat per unanimitat atorgar la Medalla d'Or al Mèrit Cívic a la periodista d'RTVE Mària Sànchez a títol pòstum. El consistori ha valorat els seus 35 anys de trajectòria professional, "bona part de la qual destinada a la informació local", i preveuen que el Ple el ratifiqui divendres que ve. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja ha informat de la decisió a la família de Sànchez, que va morir aquest març víctima d'un càncer als 59 anys.

  • 12:28

    La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre valora les mesures dels regants i esperarà al maig per prendre noves mesures

     

    Tècnics de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) han valorat les mesures adoptades pels regants per estalviar aigua davant la sequera i les escasses reserves. La seu de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha acollit la reunió de la junta d'explotació del Segre. A l'espera de l'evolució de la meteorologia a l'abril i al maig, es prendran noves mesures extraordinàries en cas que no plogui. El cap d'explotació de la CHE, Ramon Luquez, ha alertat que les reserves de neu tot just arriben als 100 hectòmetres, de les pitjors de la història. Luquez ha considerat que seria "lògic" utilitzar aigua del Noguera Pallaresa per harmonitzar el Segre però fent reajustaments de concessió entre els usuaris.

  • 12:18

    Un estudi del Clínic apunta que els futbolistes tenen un risc més alt de desenvolupar trastorns del son REM

     

    Un estudi del Clínic-IDIBAPS apunta que els futbolistes tenen un risc més alt de desenvolupar trastorns del son REM. Els cops repetits al cap són un dels factors que podrien explicar una major exposició d'aquests professionals a aquest tipus de trastorns si bé pot ser multifactorial. La relació també té a veure amb el desenvolupament posterior de malalties neurodegeneratives com el Parkinson o la demència, ja que els trastorns del son REM són precursors d'aquestes malalties.

  • 11:55

    Dos anys de presó i tres d'inhabilitació per navegar pel primer oficial del "MIDVOLGA 2" per la col·lisió en què van morir dos pescadors d'"El Fairell". 

     

     

    Aquest és l'acord al qual han arribat les parts en el judici que se celebrava aquest matí en el jutjat penal 16 de Barcelona. Un judici per l'accident d'un pesquer rus en el Port de Barcelona el març de 2017 i on la fiscalia demana 4 anys de presó i inhabilitació per dos delictes d'homicidi imprudent greu. Demà continua pericials.

     

     

     
  • 11:47

    La indústria catalana perd pistonada

     

    Crit d'alerta de la patronal CECOT sobre la desacceleració de la indústria catalana, que perd pistonada davant el creixement d'altres comunitats com Madrid, València, Andalusia i País Basc. El sector industrial encara no ha assolit la recuperació del nivell d'abans de la pandèmia i els dos últims anys ha patit l'increment més alt de la sèrie històrica superior al 20%.

  • 11:35

    Cancel·len novament la compareixença de la Comissió de Defensa del Congrés pel cas Pegasus per problemes en la traducció a l'Eurocambra. 

     

    La comissió d'investigació del Parlament Europeu sobre l'espionatge amb el programari Pegasus ha tornat a cancel·lar aquest dimarts la compareixença prevista de membres de la comissió de Defensa del Congrés dels Diputats per problemes tècnics amb la traducció de la intervenció telemàtica. Es tracta de la segona vegada que s'ha de posposar després que la missió d'eurodiputats a Espanya no pogués reunir-se la setmana passada amb la comissió, després d'esperar dues hores en les Corts, en coincidir la trobada amb el debat de la moció de censura protagonitzat per Ramón Tamames.

     

     

  • 11:31

    Continua tallada la circulació de la línia d’alta velocitat Barcelona - Figueres i s'ofereixen vies alternatives.  

     

     

    A les 09.20 hores s'origina una avaria que afecta la catenària a la sortida de Sants provoca la detenció del tren Avant Barcelona Sants 09.10 cap a Figueres.

    Els Bombers han evacuat els passatgers per una de les sortides d’emergència del túnel. Els viatgers afectats han continuat el seu desplaçament per carretera a les 11.20 hores.

    Aquesta incidència també talla la línia d’alta velocitat entre Sants i Sant Andreu Comtal i, per tant, afecta els serveis d’alta velocitat que connecten Sants amb Girona/Figueres Vilafant.  

    Els usuaris d'aquestes línies se’ls insta a agafar els trens de Rodalies al trajecte Barcelona – Girona – Figueres.

  • 11:16

    La grip continua a la baixa i la covid-19 es manté baix de manera estable a Catalunya

     

     

    Hi ha 328 pacients ingressats amb coronavirus, 6 menys, i 7 persones a l'UCI, com la setmana passada. Segons dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions (SiViC), actualitzades aquest dimarts, l'atenció primària ha diagnosticat 3.794 casos de grip entre el 20 i el 26 de març, pels 5.832 de la setmana anterior. 

  • 11:11

    Els Mossos detenen una cinquena persona implicada en l'homicidi d'un home a Valls la setmana passada

     

    Els Mossos d'Esquadra detenen una cinquena persona implicada en l'homicidi d'un home a Valls dimarts passat, que va ser trobat en uns baixos del carrer de l'Església. Els agents van arrestar aquest dilluns un home, de 36 anys, a Granollers, segons ha avançat el Diari de Tarragona. Divendres passat, el jutjat d'instrucció número 3 de Valls va ordenar presó provisional sense fiança per a dos homes i una dona. La titular del jutjat també va deixar una quarta persona, una altra dona, en llibertat provisional amb l'obligació de comparèixer cada setmana al jutjat.

  • 10:50

    La circulació de trens de l'AVE Girona-Figueres-Vilafant es troba tallada en els dos sentits per una avaria a la catenària de l'estació de Sants.

     

    Un comboi s'ha quedat atrapat i als 111 passatgers se'ls ha evacuat per un túnel d'emergència. Ara faran el viatge en autobús. A la resta d'afectats se'ls deriva a l'R11. És la segona incidència en la línia d'alta velocitat en menys de 24 hores. Aquesta nit un tren s'ha avariat a l'entrada de la mateixa estació.

  • 10:43

    El govern català estudia aquest dimarts a la reunió del consell executiu la situació de la sequera amb la vista posada en la cimera de partits que se celebrara aquest divendres.

     

    La reunió se celebra en mig de les crítiques a l'actuació del Govern per haver impulsat en solitari el decret de sequera que el parlament va convalidar la setmana passada, només amb els vots a favor d'Esquerra.

  • 10:34

    Evacuats 111 passatgers de l'Avant Barcelona Figueres a la sortida de Sants per l'avaria a la catenària

     

    La incidència s'ha produït cap a les 09.20 per una avaria que afecta el pantògraf/catenària a la sortida de Sants. Això ha provocat que s'aturés el tren Avant quan que es dirigia a Figueres. Els Bombers han decidit evacuar els 111 passatgers per una de les sortides d’emergència del túnel. Un cop evacuats els viatgers afectats continuaran el seu desplaçament per carretera. Aquesta incidència ha provocat la interrupció de la línia d’alta velocitat a la sortida de Sants costa Girona/Figueres Vilafant. La resta de serveis afectats s’encaminen en trens de Rodalies al trajecte Barcelona – Girona - Figureres.

  • 10:15

    Desarticulada una organització dedicada al tràfic de medicaments i la distribució de productes nutricionals alterats.

     

    Un total de 24 persones han estat detingudes, als qui se'ls ha intervingut més de vuit tones de productes nutricionals i prop de 400 quilograms de medicaments il·legals. Fabricaven i preparaven productes “naturals” contenint substàncies medicamentoses amb un producte que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va retirar del mercat en 2013 pel greu risc que la seva ingesta causa per a la salut.

  • 10:06

    El BCN Film Fest suma Susan Sarandon i François Ozon entre les estrelles convidades al festival

     

    L'actriu nord-americana Susan Sarandon, el director franés François Ozon i l'actor de Intocable, Omary Sy, són les darreres presències confirmades de cara al festival que se celebra del 20 al 28 d'abril. S'afegeix així al cineasta alemany Wim Wenders al que el certamen ret homenatge.

  • 9:58

    L'incendi de Castelló continua descontrolat, però s'espera que les condicions meteorològiques siguin avui més favorables.

     
  • 9:50

    Hector Gomez i Jose Manuel Miñones ja han jurat el seu càrrec davant el Rei Felip VI com a nous ministres d'Indústria i Sanitat respectivament. 
     

     

    Després s'ha fet el traspàs de les carteres a les seus del ministeri. A dos quarts de 12 serà el torn del seu primer Consell de Ministres on, a banda de l'ampliació de l'excepció ibèrica també s'aprova en segona lectura la llei de famílies. 

  • 9:03

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El president del Grup d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, creu que el Govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos estarà "en risc" si Sumar i Podemos no conflueixen: "Que hi hagi un govern de dretes o esquerres depèn d'aquesta unitat". 

     

     
  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 28 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Acord entre els lletrats de l’Administració de Justícia i el ministeri que lidera Pilar Llop per posar fi a la vaga de dos mesos.

  • 8:10

    Els Bombers de la Generalitat envien dos mitjans aeris a l'operatiu d'extinció de l'incendi que crema a Castelló fa cinc dies.

     

    Amb prop de 2.000 persones desallotjades, el foc està descontrolat i ja ha calcinat més de 4.000 hectàrees. A Catalunya, els Agents Rurals demanen mantenir la prudència perquè el risc d'incendi continua sent alt a 32 comarques. Mentrestant, al canal d'Urgell arrenca la campanya de rec més complicada dels darrers 15 anys. Comencen amb un 40 % de restriccions de cabal als cultius i malgrat que els pagesos han apostat per varietats que demanen menys aigua, necessiten que plogui a la primavera per salvar les collites.

  • 8:05

    La cimera de l'aigua de divendres marca l'agenda política catalana de la setmana.

     

     

    Una qüestió, la de la gestió de l'aigua, que torna a enfrontar Govern i oposició. Esquerra reitera el seu compromís a modificar el decret de sequera amb els acords que surtin de la cimera i demana als partits no fer electoralisme.

    Mentrestant, Salvador Illa veu la crisi com una oportunitat per donar un cop de timó, diu, a la política catalana. El portaveu de Junts, Josep Rius, qualifica d'erràtica la gestió de la consellera Jordà. I en els Comuns, Joan Mena insta al Govern a pensar a llarg termini. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix les últimes notícies a Catalunya d'aquest dimarts 28 de març!