Enlaces accesibilidad
Infants vulnerables

Més de 240.000 menors viuen a Catalunya en situació de pobresa energètica

Per
El 17,2% dels infants viuen en llars que no tenen una temperatura adequada a l'hivern
El 17,2% dels infants viuen en llars que no tenen una temperatura adequada a l'hivern | SAVE THE CHILDREN

Un 17,2% dels nens i nenes a Catalunya viuen en situació de pobresa energètica. Això significa que més de 240.000 infants passen fred a casa perquè les seves famílies no disposen de calefacció o no poden fer front a les despeses d'electricitat i gas. Són les dades que es desprenen de la darrera Enquesta de Condicions de Vida de Save the Children.

Save The Children xifra en 240.000 els menors a Catalunya en situació de pobresa energètica

Utilitzar el forn per escalfar la casa

La Sanae viu a Barcelona amb el seu germà i la seva filla de 9 anys. 'El cap de setmana, quan utilitzo el forn, deixo les portes obertes perquè s’escalfi una mica la casa', explica. No té calefacció però sí una factura de llum pendent perquè ara mateix no pot assumir aquesta despesa. 'La meva filla és molt fredolica, es posa el pijama, un jersei a sota i una bata. Ens posem al llit i la vaig acariciant perquè s’escalfi i s’adormi', afegeix.

Més d'un 17% de nens i nenes de Catalunya viuen en situació de pobresa energètica | Anna Pujol

'En la nostra feina diària veiem com no paren de créixer casos com el de la Sanae, llars en situació de vulnerabilitat que no posen la calefacció perquè no poden pagar la factura o que la posen menys del que haurien per evitar pagar factures que no poden assumir”, assegura Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

Conseqüències en l'eduació

Diverses investigacions han demostrat que la pobresa energètica pot estar associada a l’absentisme escolar i a un pitjor rendiment a l’escola, juntament amb situacions d’estigma i aïllament. En una anàlisi que ha realitzat Save the Children sobre com afecta la pobresa energètica a les famílies amb fills i filles arreu d'Espanya, l’organització denuncia que el bo social no està arribant a totes les famílies que ho necessiten. A diferència de les llars constituïdes només per persones adultes, les famílies amb fills o filles a càrrec afronten més situacions d’endeutament ja que prioritzen el seu benestar