Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies avui a Catalunya: 2 de febrer de 2023 | El Govern lliura els pressupostos al Parlament

  • Catalunya enceta l'any amb un repunt de 5.300 aturats i una caiguda de 37.600 afiliats
  • Més de 240.000 menors viuen a Catalunya en situació de pobresa energètica
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Aquest dijous s'ha aprovat el projecte dels pressupostos al Consell Executiu del Govern
Aquest dijous s'ha aprovat el projecte dels pressupostos al Consell Executiu del Govern

L'actualitat d'aquest dijous ha passat per l'aprovació de l'avantprojecte dels pressupostos de la Generalitat a la reunió extraordinària del Govern després de l'acord assolit amb el PSC. La despesa de la Generalitat s'eleva per sobre dels 41.000 milions. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha lliurat els comptes al Parlament perquè puguin ser aprovats definitivament el 10 de març.

L'atur ha pujat aquest mes de gener en 5.300 persones a Catalunya i s'han tornat a superar els 350.000 desocupats registrats al Servei d'Ocupació. La Generalitat i els sindicats consideren que les dades no són dolentes, ja que el nombre total de desocupats és el més baix en un gener des de 2008.

Més de 240.000 menors viuen a Catalunya en situació de pobresa energètica. Segons un informe de l'ONG 'Save the Children' el 17,2% viuen llars no poden mantenir una temperatura adequada a l'hivern.

Reunió de mediació entre els treballadors d'Amazon de Martorelles i els representants de l'empresa per intentar arribar a un acord sobre el tancament de la planta que permeti desconvocar la vaga que ha començat aquesta setmana. Els Mossos d'Esquadra han desmantellat una banda organitzada dedicada a robar bateries de les motos elèctriques de lloguer per hores a Barcelona.

RESUM DE NOTÍCIES AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:07

    El Govern reconeix que calen més recursos per l'atenció a la infància

     

    Incrementar el nombre de famílies d'acollida per a menors en situació de desprotecció i vulnerabilitat o desplegar més espais d'atenció als infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals, són alguns dels objectius del nou pla de millora del sistema d'atenció a la infància i adolescència presentat aquesta tarda.

    Un pla que contempla més d'una seixantena d'actuacions amb un pressupost superior als 97 milions d'euros fins al 2025. Des del Departament de Drets Socials reconeixen que cal més recursos per a la prevenció, la protecció i una més i millor intervenció en l'àmbit de la família. El conseller Carles Campuzano, ha reconegut que la manca d'inversió en infància afecta el benestar.

    El pla ha comptat amb la participació de més de 5.000 persones durant 3 anys 

  • 19:19

    La fiscalia de Lleida ha rebut un nova denúncia per abusos sexuals a l'Aula de Teatre

     

    La denunciant hauria decidit fer el pas després de veure el documental El Sostre Groc, d'Isabel Coixet, on diverses alumnes de l'Auma de Teatre de Lleida relaten els presumptes abusos als quals van ser sotmeses durant els anys 2001 i 2008 per part de dos professors. El abusos que s'expliquen al documental ja haurien prescrit, però aquest nou cas, juntament amb deu més que va denunciar la paeria a l'octubre de l'any passat, no. La Fiscalia de Lleida ha confirmat aquesta nova denúncia i l'adjunta, diu, a la resta de les diligències que es van iniciar la tardor passada.
     

  • 19:04

    Aragonès contesta per carta Jordi Turull demanant que Junts se sumi als pressupostos

     

    El president català ha demanat de nou a Junts que se sumi al pacte de pressupostos. En una carta dirigida al secretari general Jordi Turull, a la que ha tingut accés Ràdio 4, el president assegura que hi ha entesa en el 79% de les propostes dels ex-socis. Novament, els recorda que els comptes els va començar a elaborar l'exconseller d'economia, Jaume Giró, i insisteix sobre la necessitat que Catalunya tingui pressupostos.

  • 18:19

    Bonet anuncia que el PSC votarà a favor del pla d'usos de l'Eixample

     

    La tercera tinenta d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha anunciat que el PSC votarà finalment a favor de la proposta del pla d'usos de l'Eixample, que conté esmenes d'ERC i ara també de Junts. La proposta d'ERC recull l'esperit de la de Barcelona en Comú, però afegeix l'opció de revisar l'àmbit de Sant Antoni un any després que s'aprovi. La de Junts demana crear un pla de treball amb les entitats per fer seguiment de com s'aplica el nou model.

     

    Junts ha anunciat que s'abstindrà en la votació si se li accepta la proposta, i Barcelona en Comú ha anunciat avui que li donarà llum verda. Així, el pla té el suport necessari per tirar endavant al ple extraordinari que se celebrarà demà, convocat ahir pel consistori.

  • 18:17

    Més de 240.000 infants pateixen pobresa energètica a Catalunya

     

    Un 17,2% dels nens i nenes a Catalunya viuen en situació de pobresa energètica. Això significa que més de 240.000 infants passen fred a casa perquè les seves famílies no disposen de calefacció o no poden fer front a les despeses d'electricitat i gas. Són les dades que es desprenen de la darrera Enquesta de Condicions de Vida de Save the Children.

  • 18:11

    S'acaba sense acord la primera reunió dels treballadors d'Amazon

     

    Els representants dels treballadors d'Amazon a la planta de Martorelles han finalitzat sense acord la primera reunió amb l'empresa celebrada aquest dijous als Serveis Territorials de Treball a Barcelona. Els empleats, que aquest dimecres han encetat una vaga indefinida, esperaven "una resposta a l'oferta que la mesa negociadora els va llançar, i més recol·locacions a l'àrea de Barcelona". De moment, només 132 treballadors podrien ser traslladats a la zona de Barcelona, mentre que la resta haurien de ser recol·locats als centres de Figueres i Saragossa. Aquest dilluns tornaran a reunir-se per escoltar una nova proposta. 

     

  • 16:30

    SATSE i Salut acorden crear un espai de diàleg per abordar les reivindicacions del sector de la infermeria

     

    El SATSE Catalunya i Salut han arribat a un acord per crear un espai de diàleg per abordar les reclamacions del sector de la infermeria vinculades a aspectes de gestió i organitzatives. La mesura arriba després de la trobada que ambdues parts van mantenir dimecres i on els responsables sindicals van traslladar al departament el seu 'profund malestar per la configuració d'espais de diàleg amb l'exclusió del col·lectiu infermer'.

     

    Entre les demandes d'aquests professionals destaquen garantir la seguretat dels pacients, donar resposta a la sobrecàrrega assistencial o reduir les ràtios.

  • 14:58

    Comença a operar el primer vaixell de subministrament de Gas Natural Liquat construït a Espanya. 

     

    El port de Barcelona es converteix en l'única terminal marítima d’Espanya que acull de forma permanent un vaixell de proveïment de gas natural liquat (GNL). El buc, batejat simbòlicament aquest migdia a un dels molls de la instal·lació, situarà la capital catalana com a parada preferent dels vaixells que funcionen amb aquest combustible. 

    En paral·lel, Enagás i la terminal catalana firmen un acord per impulsar més projectes per augmentar l'ús de gasos renovables i alternatius com l'hidrogen verd o el metà en aquesta infraestructura, en línia amb el projecte de l'H2Med, el primer corredor d'hidrogen de la Unió Europea.

  • 14:36

    El BCE eleva els tipus d'interès mig punt més

     

    El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit elevar els tipus d'interès en 50 punts bàsics, de manera que el tipus d'interès per a les seves operacions de refinançament se situarà en el 3%, mentre que la taxa de dipòsit aconseguirà el 2,50% i la de facilitat de préstec el 3,25%.

  • 14:33

    Treball considera "habituals de gener" les dades de l'atur

     

    El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha definit com "habituals del mes de gener" les dades de pujada de l'atur i la baixada de l'ocupació que ha registrat Catalunya en el primer mes de 2023. L'atur ha pujat a Catalunya en 5.306 persones durant el mes de gener (+1,53% respecte a desembre), mentre que l'ocupació ha baixat en 37.637 (-1,04% intermensual).  Vinaixa ha destacat l'evolució interanual de totes dues variables i ha subratllat que l'atur ha registrat la xifra més baixa en un gener des de 2008: "Catalunya té menys persones parades i més persones ocupades ara que fa un any".

  • 14:00

    Ryanair oferirà dos vols setmanals des de Reus a Dussendorf a partir de l'estiu

     

     

    Ryanair ha anunciat que a partir de l'estiu oferirà una nova destinació des de l'aeroport de Reus a Dusseldorf Weeze, a Alemanya, amb dues freqüències setmanals. Aquest 2023 la companyia irlandesa celebra vint anys operant a l'aeroport de la capital del Baix Camp. A l'estiu oferirà un total de dotze rutes. Des de Reus es podrà volar a Birmingham, Brussel·les Charleroi, Dublín, Eindhoven, East Midlands, Leeds, Liverpool, Manchester, Cork, Shannon, Londres Stansted, a més de Dusseldorf Weeze.

  • 13:14

    Els Pressupostos seran tramitats en un temps rècord de 37 dies

     


    Avui mateix s'inicien els tràmits reglamentaris per al debat i aprovació dels Pressupostos, amb la publicació en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya. Aquesta tarda està prevista la compareixença en comissió dels consellers de la Presidència, Laura Vilagrà, i d'Empresa i Treball, Roger Torrent. El debat a la totalitat està previst pel dimarts 14 de febrer, i a continuació s'iniciarà el debat de les esmenes en les respectives comissions. Els grups preveuen el debat i votació final el divendres 10 de març, només 37 dies després de l'inici de la tramitació, en lloc dels 45 de l'any passat.

  • 13:02

    Barcelona comença a informar els motoristes de la prohibició d'aparcar als futurs eixos verds de l'Eixample

     

     

    L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat una campanya informativa de diverses setmanes als futurs eixos verds de l’Eixample per donar a conèixer a la ciutadania quines són les condicions d’estacionament previstes per la normativa en aquests àmbits en transformació de la ciutat. La campanya va adreçada de manera específica als conductors de motocicleta i ciclomotor. Per aquest motiu, durant una setmana un equip d’informadors es desplegarà pels carrers Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona.

  • 12:41

    Natàlia Mas presenta el projecte dels pressupostos al Parlament

     

    La consellera d'Economia ha lliurat aquest dijous el projecte de pressupostos de la Generalitat al Parlament després que hagin estat aprovats pel Consell Executiu. La vicepresidenta primera del Parlament, Alba Verges, ha rebut els comptes en format digital dins una tauleta. Posteriorment, Natàlia Mas s'ha reunit amb els portaveus dels grups parlamentaris per presentar-los formalment el detall del projecte. La conseller d'Economia ha destacat la importància qualitativa i quantitativa que suposen per "atendre les necessitats urgents de la ciutadania" i ha destacat que suposen un increment de la despesa i de la inversió de 3.840 milions, la més elevada en 17 anys. 

  • 11:39

    La plantilla d'Amazon a Martorelles espera un gest de la direcció en la primera reunió pel tancament amb la vaga activa

     

     

    Les parts es troben aquest dijous als Serveis Territorials de Treball a Barcelona: "Esperem una resposta a l'oferta que la mesa negociadora els va llançar, i més recol·locacions a l'àrea de Barcelona", assenyala la presidenta del comitè d'empresa, Esther Rodríguez.

     

    Les aturades van arrencar aquest dimecres a les 6.30 h, amb una aturada de l'activitat que va tenir un ampli seguiment, segons els representants de la plantilla, i que va traslladar la protesta de part dels treballadors a la planta del Prat de Llobregat, on van bloquejar accessos.

  • 11:16

    Activen un avís preventiu de contaminació atmosfèrica a 40 municipis de l'entorn de Barcelona

     

     

    El departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres als 40 municipis que integren la Zona de Protecció Especial de l'ambient atmosfèric de Barcelona.

     

    La mesura comporta indicar en els panells de les principals carreteres que el nivell de contaminació és elevat i demanar a la ciutadania que prioritzi el transport públic; notificar a les activitats industrials, obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols previstos en aquests casos; i recomanar als municipis que aturin o redueixin les obres amb materials que puguin generar o desprendre pols.

  • 10:49

    Catalunya rep 14,8 milions de turistes estrangers el 2022

     

    Aquesta xifra representa un 155% respecte l'any 2021 però un 23,7% menys respecte el 2019 (abans de la pandèmia). Tot i que els números es van disparar en termes interanuals, encara no es van assolir els registres prepandèmia, quan van arribar a Catalunya gairebé 19,4 milions de visitants estrangers.

    Pel que fa a la despesa, els turistes internacionals van gastar-se 16.461 milions d'euros, gairebé el triple que el 2021, però un 22,8% menys que l'any 2019. Són dades provisionals de l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur) publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE)

  • 10:36

    Les treballadores de les llars municipals de Sitges comencen una vaga indefinida

     

    Les treballadores de les dues llars d’infants municipals de Sitges han començat aquest dijous una vaga indefinida per forçar l’Ajuntament a millorar les seves condicions salarials i dotar els centres de més recursos. L’aturada és de dos dies per setmana i la convoquen tant les educadores com el personal de neteja i cuina, tota una plantilla que està externalitzada a través d’una empresa adjudicatària.

     

    La reivindicació de les treballadores es remunta més d’una dècada enrere. El govern local assegura que la llei no permet establir millores salarials a través de la licitació.

  • 10:32

    La Policia Nacional deté tres persones a Figueres i Roses que pertanyien a una banda dedicada a les estafes amb targetes client

     

    La Policia Nacional ha detingut a Figueres i Roses tres integrants d'una organització que es dedicava a suplantar la identitat de clients de targetes d'uns grans magatzems per fer compres de productes d'alt valor econòmic. Segons informen en un comunicat, la investigació va començar després de rebre nombroses denúncies de víctimes d'arreu de l'Estat alertant que havien detectat càrrecs fraudulents als comptes bancaris a través d'aquestes targetes client.

     

    Els estafadors, en totes les compres, donaven perfils i adreces falses per dificultar que els identifiquessin però tots els beneficiaris dels productes estaven a les comarques gironines.

  • 9:09

    Comença l'any amb un repunt de l'atur a Catalunya
     

    El tret de sortida de 2023 ens deixa un repunt de l'atur. El nombre de desocupats ha crescut a Catalunya en 5.000 persones i el d'afiliats ha caigut en 37.000. Malgrat això, el nombre de desocupats és el més baix en un gener des de 2008 i el de cotitzants és el més alt de la sèrie històrica.

     
  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 2 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:10

    PRESSUPOSTOS 2023 | El consell executiu es reuneix avui per aprovar els pressupostos un cop tancat el pacte amb el PSC.

     

     

    Serà just després d'una compareixença de Pere Aragonès. Un cop aprovats pel govern, començarà la tramitació al Parlament. Tot plegat, després que Govern i PSC arribessin a un pacte que van signar aquest dimecres a la tarda.  

    Els Comuns consideren que l'acord no sobrepassa la línia vermella que havien marcat i celebren que no es destini cap partida pressupostària a macroprojectes. Junts creu que l'acord constata un canvi de cicle a Catalunya i retreu a Esquerra que hagi abandonat la majoria independentista al Parlament. Per la seva banda, la CUP lamenta l'acord i diu que són els pressupostos més tòxics de la història.  El projecte també genera rebuig a VOX, Ciutadans i al Partit Popular. Acusen els republicans d'aferrar-se al poder i als socialistes de fer suport als independentistes.

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 2 de febrer de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.