Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Última a hora a Catalunya: 1 de febrer de 2023 | El Govern arriba a un acord amb el PSC pels pressupostos

  • Els treballadors d'Amazon a Martorelles celebren la primera jornada de vaga

Acord entre Salut i Metges de Catalunya per desconvocar la vaga de facultatius

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pere Aragonès i Salvador Illa arriben a un acord pels pressupostos 2023
Pere Aragonès i Salvador Illa arriben a un acord pels pressupostos 2023

L'actualitat d'aquest dimecres passa per l'acord de pressupostos entre Govern i PSC després de mesos d'estira-i-arronsa. El desbloqueig va començar amb el 'sí' d'ERC a la B-40, un dels requisits que posaven els socialistes per donar la seva aprovació als comptes. Després de dues reunions més, el PSC ha donat el vistiplau, tot i que adverteix que l'acord pels pressupostos "no és un acord de legislatura".

Acord també entre Salut i el sindicat majoritari Metges de Catalunya per la creació d'una taula estable d'interlocució per abordar les millores per al col·lectiu de facultatius i el sistema sanitari. Una passa que permet desconvocar la vaga de facultatius que estava prevista per avui, demà i passat demà.

El Tribunal Suprem examina el pronunciament del Tribunal de Justícia de la UE en què avala els arguments del magistrat Pablo Llarena per reclamar l'extradició dels líders independentistes si no es demostra que hi ha una vulneració dels seus drets fonamentals.

A partir d'aquest dimecres, els patinets elèctrics ja no poden pujar al transport públic de Barcelona. la mesura també s'amplia als transports de Tarragona, Lleida i Girona. Els treballadors d'Amazon del centre de Martorelles enceten una vaga per protestar contra el tancament de la nau i el trasllat de l'activitat a Girona i Saragossa.

ÚLTIMA HORA AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:22

    Accident a la C-16 entre un camió i un autobús escolar

     

    Un accident a la C-16 entre un camió i un autobús escolar, que en aquell moment no transportava infants, deixa 3 persones ferides lleus, que han estat traslladades a l'hospital que han traslladat a l'hospital Althaia i al CUAP de Manresa.

  • 19:46

    Els opositors al Quart Cinturó es manifestaran el 26 de febrer a Sabadell per exigir l’aturada del projecte

     

     

    La plataforma Campanya Contra el Quart Cinturó es manifestarà el 26 de febrer a Sabadell per pressionar al Govern i el PSC perquè no avancin en la construcció d’aquesta infraestructura. El col·lectiu es mostra escèptic amb la viabilitat del pacte a què aquest dimecres han arribat ERC i els socialistes, on hi ha el compromís per signar un acord que permeti fer l’estudi informatiu de l’obra i pagar la construcció. “Hi ha per davant una tramitació administrativa molt llarga i caldrà veure si el projecte ho supera”, avisen.

  • 18:39

    Aturem Hard Rock convoca una concentració dimarts que ve

     

    Dimarts 7 de febrer a les set de la tarda, la plataforma Aturem Hard Rock ha fet convocat una concentració davant dels serveis territorials d'Urbanisme de Tarragona. Rebutgen l'aprovació del Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) dels terrenys del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) de Salou i Vila-seca, on s'ubicarà el macroprojecte d'oci i turisme gestionat per Hard Rock. L'endemà dimecres hi ha prevista la primera Comissió Territorial d'Urbanisme del Camp de Tarragona de l'any tot i que, ara per ara, no es preveu que l'aprovació definitiva del PDU estigui a l'ordre del dia. Aturem Hard Rock també ha carregat contra l'acord de pressupostos que inclou la tramitació del pla abans de juny.

  • 18:03

    L'Ajuntament de Barcelona convoca per aquest divendres el ple extraordinari per aprovar el pla d'usos de l'Eixample

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha convocat el ple extraordinari per tal d'aprovar el pla d'usos de l'Eixample aquest divendres a les 11 h. Segons ha explicat la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, la proposta que es portarà a votació aquest cop és la mateixa que la setmana passada, però incloent el que planteja ERC, que és introduir una disposició addicional al pla d'usos perquè la regulació a l'àmbit de Sant Antoni es pugui revisar al cap d'un any.

  • 17:33

    Enquesta web a Girona per conèixer els punts on se senten insegures les dones

     

    L'Ajuntament de Girona ha activat una enquesta al seu web per saber en quins punts de la ciutat les dones se senten insegures. Vol obtenir així, una radiografia de quins són aquests indrets per convertir-los en espais més agradables.

  • 17:00

    Pere Aragonès i Salvador Illa signen l'acord dels pressupostos

     

    El Palau de la Generalitat ha servit d'escenari per la signatura oficial aquesta tarda de l'acord del Govern amb el PSC que permetrà l'aprovació dels comptes catalans d'aquest any. El president català, Pere Aragonès, ha rebut el líder dels socialistes cap a les 16:40 de la tarda i posteriorment han signat oficialment l'acord que entre d'altres preveu un compromís per tirar endavant projectes com la B-40, el Hard-Rock o la modernització de l'aeroport. El projecte dels pressupostos serà remès demà mateix al Parlament després de la prèvia aprovació per part del consell executiu reunit de forma extraordinària. 

  • 16:20

    Quentin Tarantino presentarà a Barcelona el seu assaig sobre el cinema nord-americà dels 70

     

     

    Quentin Tarantino visitarà Barcelona el 9 d'abril per presentar el seu nou llibre, l'assaig 'Reflexions sobre cinema' (Columna), al Teatre Coliseum. Així ho ha anunciat aquest dimecres la promotora Last Tour International, talment com un "esdeveniment en directe", per al qual es posaran entrades a la venda el divendres 3 de febrer. 

  • 15:58

    Beyoncé actuarà el 8 de juny a l'Estadi Olímpic de Barcelona

     

    La cantant actuarà en el marc del 'Renaissance World Tour' segons ha publicat la seva pàgina web. Ho farà dins de la gira de presentació del seu darrer àlbum 'Renaissance', el setè de la seva carrera, que va veure la llum el 29 de juliol del 2022 després de sis anys d'absències musicals. El tour començarà a Estocolm el proper 10 de maig.

  • 14:25

    Un estudi apunta que el 4% de les morts a l'estiu es deuen a les illes de calor

     

    Més del 4% de les morts que es produeixen en ciutats europees durant els mesos d'estiu es deuen a illes de calor urbanes. És a dir, es deuen a la diferència de temperatura que es produeix a causa de la combinació de poca vegetació, densitat de població alta i superfícies com l'asfalt.

     

    Així ho indica un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), realitzat amb dades de 93 ciutats europees, entre les quals hi ha Barcelona, Madrid, València o Bilbao, entre altres. L'estudi, publicat a 'The Lancet', també analitza l'efecte dels arbres sobre la temperatura i conclou que un terç d'aquestes morts vinculades a les illes de calor podrien evitar-se aconseguint una cobertura arbòria del 30% de l'espai urbà.

  • 14:09

    Col·loquen vuit biòtops per "renaturalitzar" la zona industrial del port de Tarragona

     

     

    L'Autoritat Portuària de Tarragona ha instal·lat vuit biòtops per regenerar la biodiversitat marina en tres espais de la zona industrial del port. S'han ubicat al costat de les Escales Reials, als molls d'Andalusia i el de Castella Oest. El president de l'ATP, Saül Garreta, ha assegurat que es tracta de "regenerar" la biodiversitat i ha emmarcat l'acció en la "descarbonització" del port per impulsar una "anella blava". En aquest projecte es pretén recuperar els prats de posidònia per tal de "mitigar" els efectes dels temporals.

  • 13:40

    Descontent entre usuaris de patinets el primer dia de prohibició al transport públic

     

    Aquest dimecres comença la prohibició dels patinets al transport públic de tota Catalunya, una mesura preventiva que durarà sis mesos i que s'ha pres arran d'un incident amb un patinet a un tren de Rodalies que es va incendiar per una sobrecàrrega. 

    Alguns usuaris s'han mostrat contraris a la mesura perquè els obliga a deixar els patinets a casa i triguen més a arribar als llocs de treball.

  • 13:33

    La CUP crida a fer front als Pressuposts al carrer

     

    La portaveu del grup parlamentari de la CUP-NCG, Eulàlia Reguant, ha denunciat que els pressupostos que han pactat el Govern, el PSC i els comuns són "els més tòxics de la història". En una roda de premsa al Parlament ha remarcat que els comptes "se sustenten en el totxo, els cotxes, els avions, la precarietat i la ludopatia". "A més, ha advertit que els pressupostos "obren la porta a les retallades"

  • 13:28

    Els comuns celebren que els pressupostos compleixen les línies vermelles marcades

     

    La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha augurat que "difícilment" es podrà aplicar el document acordat entre Govern i PSC sobre infraestructures. Segons ha dit en roda de premsa, es tracta d'una "declaració d'intencions" que no compromet a res al seu grup parlamentari. "S'ha complert la nostra línia vermella. Ni una sola partida per a macroprojectes", ha celebrat Albiach.

  • 13:26

    ERC acusa Junts d'abandonar el país desmarcant-se de la negociació dels pressupostos

     

    La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha respost les acusacions de JxCat assegurant que qui "s'ha desmarcat de l'acord de país i de dotar Catalunya de pressupostos" és Junts, a qui també ha retret que s'aixequés de la taula de diàleg. Els republicans han reivindicat que el Govern "no ha abandonat responsabilitats". Sobre l'aeroport del Prat, Vilalta ha celebrat que s'abordarà el model aeroportuari "sense la imposició d'AENA i sense xantatges" i tot plegat sense parlar d'ampliació.

  • 13:21

    Suspesa la circulació a l'R7 i l'R8 per una avaria entre Sant Andreu Arenal-Cerdanyola i Martorell-Granollers

     

     

    La circulació de trens de l'R7 i l'R8 es troba suspesa per una avaria en el sistema de senyalització entre Sant Andreu Arenal-Cerdanyola del Vallès i Martorell-Granollers, segons han informat Rodalies i Protecció Civil. S'està gestionant servei alternatiu, tot i que el tram entre Sant Andreu Arenal i Cerdanyola es pot fer en trens de l'R4.

  • 13:18

    Infermeres de Catalunya critica que Salut pacti només amb metges i no amb tots els col·lectius del sistema sanitari

     

    El sindicat Infermeres de Catalunya critica que el Departament de Salut arribi a un acord només amb Metges de Catalunya i no amb tots els col·lectius del sistema sanitari per tractar les millores necessàries. En un comunicat, ha reivindicat que el sistema de salut el formen moltes categories professionals que treballen conjuntament i ha lamentat que hi ha una visió 'metge centrista' on no es té clar que totes les categories són necessàries per igual.

     

    En aquest sentit, ha dit entendre que es pugin crear taules especifiques per tractats temes concrets d'un col·lectiu però rebutgen que es creï una taula per decidir la millora del sistema sanitari només amb el col·lectiu mèdic i amb l'objectiu de desconvocar una vaga.

  • 13:02

    Treballadors d'Amazon fan una marxa lenta en la ronda de Dalt de Barcelona



    Una part dels manifestants que protesten avui contra el tancament i trasllat de la planta d'Amazon a Martorelles han portat la seva protesta a la ronda de Dalt de Barcelona, on estan protagonitzant una marxa lenta. 

    Un grup de treballadors s'ha concentrat cap a les 06.30 hores en el centre de treball de Martorelles i des d'allí uns 50 cotxes han iniciat aquesta marxa lenta per la B-20 cap al centre d'Amazon al Prat de Llobregat, provocant diversos quilòmetres de cues.

     

  • 12:35

    Junts retreu l'aposta pel tripartit a Pere Aragonès

     

    El president de Junts al Parlament, Albert Batet, ha considerat aquest dimecres que "torna el tripartit" de bracet amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de l'acord de pressupostos del Govern amb el PSC.  "Avui no tornem al 2017, avui tornem al 2004, i avui es constata un canvi de cicle en la política catalana. Aragonès ha abandonat la majoria independentista, ha abandonat el 52%", ha lamentat en una roda de premsa a la cambra catalana.

  • 11:59

    Les licitacions d'obres a Catalunya creixen un 34% el 2022

     

    Les licitacions d'obres públiques a Catalunya es van disparar un 120% en l'últim trimestre de 2022 i van tancar l'any amb un increment del 34% respecte a l'any anterior fins a aconseguir els 3.964,5 milions d'euros gràcies a l'impuls dels fons europeus i del cicle electoral.  La Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) ha advertit que, malgrat la millora de la situació, les empreses constructores estan fent front a "greus problemes financers" per la pujada dels preus de l'energia i les matèries primeres i l'augment dels tipus d'interès. L'activitat licitadora va fer un salt en l'últim trimestre, per grans projectes com el soterrament de la R2 a Montcada i Reixac -513 milions- i les obres de la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat -320 milions-.

  • 11:15

    El Govern celebra l'acord de pressupostos marcant distàncies amb el PSC

     

    La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha celebrat l'entesa amb el PSC que "permetrà portar al Parlament uns comptes expansius que preveuen 4.000 milions més per afrontar els reptes de transformació que necessita el país" i tenir el múscul per afrontar el context econòmic que "ens espera". Això sí, ha deixat clar que no es tracta d'un acord de legislatura i que segueixen les diferències "enormes sobre el model de país". Vilagrà ha aclarit que el document només planteja una comissió de treball sobre la modernització de l'Aeroport del Prat i ha evitat concretar una ampliació. 

  • 11:03

    Els càmpings catalans tanquen 2022 amb un 14% més de turistes

     

    Els càmpings catalans van tenir 3,8 milions de viatgers durant el 2022, un 14% més que el 2019. Les pernoctacions es van situar un 8,4% per sobre dels registres prepandèmia, fins a les 18,6 milions, segons l'Enquesta d'Ocupació Turística en Allotjaments Turístics Extrahotelers publicada per l'Institut Nacional d'Estadística.

     

    En canvi, però, els apartaments turístics de Catalunya no van recuperar els nivells precovid i es van quedar al voltant d'un 5% per sota, amb 1.082.096 viatgers.  A tot Espanya, l'INE destaca que en el conjunt d'allotjaments extrahotelers es van superar les xifres del 2019.

     

  • 10:00

    REACCIONS PRESSUPOSTOS | Pepe Álvarez, secretari general d' UGT, creu que Catalunya "està d'enhorabona" per l'acord de pressupostos i entra en una "nova etapa". Ho ha dit en una entrevista al Cafè d'idees

     

     
  • 09:50

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Monica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç, defensa que un pacte del Govern pels pressupostos amb el PSC "no serà tan diferent" a escala econòmica que un pacte amb Junts, però "no té res a veure" en l'àmbit nacional.

  • 9:42

    CAS ALVES | TVE ha tingut accés al recurs presentat per la defensa del futbolista Alves. 

     

     

    Bona part del recurs el dedica a demostrar que no existeix risc de fugida, que Alves té arrelament i sol·licita la llibertat del futbolista amb la fiança i les mesures que la sala de l'Audiència de Barcelona consideri oportunes. 

    El seu lletrat se centra en les imatges de les cambres de la discoteca. Diu que mostren que la denunciant entra al bany voluntàriament 2 minuts després que ho faci el futbolista.

     

  • 9:30

    ACORD DE PRESSUPOSTOS | El líder del PSC, Salvador Illa, anuncia un acord de pressupostos amb el Govern que se signarà a la tarda. " És un exemple de política útil. (...) Amb aquest acord Catalunya passa de la inèrcia a l'acció". Illa adverteix que l'acord pels pressupostos "no és un acord de legislatura". 

  • 8:57

    Acord Govern-PSC per a desbloquejar els pressupostos catalans per a 2023.
     

     

    El document recull els compromisos per a impulsar "grans infraestructures de país" que els socialistes posaven com a condicions per a pactar. 

    L'entesa entre el Govern i el PSC arriba després que ERC acceptés la setmana passada la construcció de la B-40, com exigien els socialistes i que ha fet intensificar les negociacions aquests últims dies. 

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 1 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    La plantilla d’Amazon a Martorelles bloqueja els accessos a la planta en la primera jornada de vaga

     

    Una part de la protesta es trasllada aquest dimecres a les naus de la multinacional al Prat de Llobregat. Els manifestants han iniciat una jornada de protestes contra l'empresa que es poden allargar fins al 17 d'aquest mes. Reclamen que Amazon els recol·loqui a l'àrea de Barcelona després que l'empresa hagi anunciat el tancament de la planta vallesana i el trasllat de la plantilla als centres de Saragossa i Figueres.

        

     
  • 8:15

    A partir d'aquest dimecres està prohibit entrar patinets al transport públic i incomplir-ho pot comportar sancions de 200 euros.
     

     
  • 8:10

    VAGA SANITARIS | Acord entre el Departament de Salut i el sindicat Metges de Catalunya que ha desconvocat la vaga de tres dies prevista per avui i fins divendres. 

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 1 de febrer de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.