Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies avui a Catalunya: 31 de gener de 2023 | El TJUE avala els arguments de Llarena sobre les euroordres

  • ERC esprem les negociacions per aprovar els pressupostos
  • El Govern reprèn les reunions amb Metges de Catalunya per intentar desconvocar les vagues
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Darrera vista del TJUE per les prejudicials de Llarena sobre l'euroordre
Darrera vista del TJUE per les prejudicials de Llarena sobre l'euroordre

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la resposta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'euroordre del jutge del Suprem Pablo Llarena contra l'expresident Carles Puigdemont. El tribunal emetrà una sentència on resoldrà els dubtes de Llarena sobre les motius de Bèlgica per rebutjar la seva petició d'extradició.

Encara en clau política, les negociacions per tancar l'acord de pressupostos entre el PSC i el Govern estan ja en temps de descompte. ERC considera que "està molt a prop", mentre els socialistes ja parlen de "serrells". L'executiu català es reuneix amb tot a punt per enviar el projecte dels comptes catalans al Parlament.

Aquest dimarts també ha obert les portes a Barcelona l'ISE, el congrés audiovisual més gran del món. L'expectativa és de superar els 50.000 visitants i la participació d'un miler d'empreses. El rei Felip VI presideix la inauguració. Encara de l'àmbit econòmic, la factura de la llum s'ha tancat al gener per sota dels 70€ de mitjana, el nivell més baix aquest mes en els darrers 14 anys.

El sindicat Metges de Catalunya ha tornat a la taula de negociació amb el departament de Salut amb la intenció de millorar les condicions laborals i retributives dels metges catalans i així poder desconvocar la nova vaga prevista per aquesta setmana.

El Govern aplicarà els nous descomptes als peatges de les autopistes C-32, al Baix Penedès i Garraf (Barcelona), i al pas de la C-16 pel Bages s'aplicaran a partir del 2 de març.

RESUM NOTÍCIES A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:22

    El congrés IOT arrenca amb 350 expositors, 250 experts i la previsió de 15.000 visitants

     

     

    La setena edició de l'IOT Solutions World Congress ha donat el tret de sortida amb 350 expositors, més de 250 experts sobre la digitalització a la indústria i la previsió d'entre 12.000 i 15.000 visitants. "Les perspectives són molt bones, la veritat", ha confirmat el director de l'IOTSWC, Roger Bou, en una entrevista amb l'ACN.

     

    "La sessió inaugural ha estat plena a vessar, les sales de ciberseguretat també i els expositors estan fent moltes reunions de negoci", ha enumerat Bou, que ha destacat que hi ha un 17% més de visitants registrats en comparació amb l'any passat. La fira torna a celebrar-se sota el paraigua de l'ISE, ocupa el pavelló 4 de Fira Gran Via i compta amb la participació de 34 empreses catalanes.

  • 17:42

    Felip VI recorda als nous jutges que també són "jutges europeus

     

    Felip VI ha proclamat aquest dimarts a Barcelona que la Justícia és un dels pilars de les societats democràtiques com a “condició indispensable per a la convivència pacífica” i ha defensat la independència dels jutges per a garantir la separació de poders que estipula la Constitució. El monarca ha presidit en la capital catalana el lliurament de despatxos a l'última promoció de jutges i els ha recordat que també són "jutges europeus" coincidint amb la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre les euroordres del procés. 

  • 16:51

    L'ANC es manifesta per rebutjar la presència de Felip VI a Barcelona

     

    Uns 200 independentistes s'han concentrat davant el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) en contra de la visita del Rei a Barcelona per al lliurament de despatxos judicials. L'han xiulat i han cridat "fora el Borbó" a la seva arribada per entregar els despatxos dels nous jutges. Convocats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), han cridat "fora, fora", "Independència", "Catalunya no té rei" i "Puigdemont, el nostre president", mentre alguns d'ells han fet una cassolada.

  • 16:44

    Baixa la incidència de la grip i el coronavirus a Catalunya

     

    La incidència de la grip, el coronavirus i els virus respiratoris (VRS) continuen en descens, malgrat un lleuger augment dels diagnòstics de grip en gairebé totes les franges d'edat, segons l'última actualització del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya. La distribució de virus mostra el rinovirus com el més freqüent, amb el 20,9% de les mostres, seguit de la grip, amb un 20%; metaneumovirus, 10,1%, i del Sars-CoV-2, del 3,8%. L'estimació de la taxa setmanal global de COVID-19 és 22, enfront dels 34 de la setmana anterior, i la variant Ómicron representa el 100% de les mostres seqüenciades.

  • 16:37

    El preu de la llum baixa aquest dimecres un 2%

     

    El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista baixarà aquest dimecres fins als 126,81 euros per MWh. Suposa un 2,3% menys que els 129,78 euros/MWh d'aquest dimarts, encara que es tracta del tercer registre més alt des del passat 3 de gener. El preu mínim, de 98,15 euros/MWh, es donarà entre les 15.00 i les 16.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan serà de 189,74 euros/MWh.

  • 16:36

    El Govern apujara el Salari Mínim fins els 1.080 €

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que l'Executiu aprovarà una nova pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) del 8% per a situar-ho en 1.080 euros en 2023, després d'arribar a un acord amb els sindicats UGT i CCOO. El president del Govern ha avançat en la seva primera compareixença de l'any al Senat aquesta nova pujada del SMI, que s'aplicarà amb efectes retroactius, amb l'objectiu de situar-lo en el 60% del salari mig espanyol.

  • 16:09

    El Rei Felip VI presideix a Barcelona l'entrega dels despatxos als nous jutges

     

    La cerimònia se celebra a l'Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona amb la presència del president interí del Consell General del Poder Judicial, Rafael Mozo, i el director de l'Escola Judicial, Jorge Jiménez. Els nous jutges són 125 dones i 46 homes que formen part de la 71ª promoció de la carrera judicial. Catalunya és la comunitat autònoma a la qual aniran més membres de la nova promoció, amb un total de 76. 

  • 15:29

    A presó un lladre multireincident que robava a trasters

     

    Amb un tornavís forçava els panys de les portes i obria els trasters per endur-se objectes de valor. El jove de 22 anys acumulava múltiples antecedents policials per delictes contra el patrimoni a l'àrea metropolitana de Barcelona. 

  • 15:04

    El sector audiovisual creix un 5,6% a Catalunya en un any

     

     

    El sector audiovisual creix un 5,6% a Catalunya en un any i ja supera els 7.000 milions d'euros de facturació empès per la transformació tecnològica i per l'impuls de l'entreteniment. Les empreses de l'àmbit generen avui prop del 3% del PIB català, amb prop de 4.000 companyies que donen feina a 32.500 persones, segons un estudi d'Acció publicat en el dia d'inauguració del saló audiovisual més gran del món, l'Integrated Systems Europe (ISE).

  • 14:30

    Els Mossos detenen dos joves per agressió sexual a la zona d’oci nocturn de Mataró

     

     

    Els dos agressors -un d’ells menor d’edat- van assaltar una noia, de la que no ha transcendit l’edat, a l’exterior d’una popular discoteca del polígon del Pla d’en Boet, la matinada de dissabte. No ha transcendit, però, si algun dels implicats era client del local. Segons el relat del mitjà El Caso, els agressors també haurien agredit físicament la víctima. La investigació continua oberta.

  • 13:59

    Cinc dones activistes es querellen per abusos sexuals i tortures contra el policia infiltrat en moviments socials

     

    Cinc de les dones activistes afectades pel cas d’infiltració d'un policia nacional als moviments socials de Sant Andreu i Barcelona i al moviment sindical entre maig de 2020 i octubre de 2022 han interposat una querella per les conductes de l’agent, que hauria mantingut relacions sexuals i sentimentals amb elles i altres dones del moviment per obtenir informació a canvi i amagant la seva identitat real.

     

    La querella és pels delictes d'abusos sexuals continuats, contra la integritat moral o tortura, descobriment i revelació de secrets i impediment de l'exercici dels drets civils. Altres afectades podrien afegir-se a la querella més endavant.

  • 14:20

    Treball dicta els serveis mínims per a la vaga de facultatius d'aquesta setmana

     

    Els serveis mínims de la vaga de facultatius de l'1, 2 i 3 de febrer garanteixen l'atenció d'urgències i el normal funcionament de les unitats especials. Entre aquestes hi ha les UCI, les unitats de vigilància intensiva, les coronàries, les d'hemodiàlisi, neonatologia i parts i els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia. També s'hauran de garantir els tractaments de ràdio i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i atendre l'activitat quirúrgica inajornable.

     

    En els centres d'assistència extra hospitalària i d'assistència primària, també s'ha fixat la garantia de l'assistència urgent. Aquest servei es prestarà amb un 25% de la plantilla el primer dia i fins a un terç de la plantilla a partir del segon dia d'aturada.

  • 13:03

    El Govern reconeix que hi haurà acord de pressupostos amb el PSC

     

    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, reconeix que "si no hi ha un gir de guió difícil de justificar" hi haurà acord de pressupostos amb el PSC. Plaja ha apuntat que aquest dimarts han seguit les reunions amb els socialistes i que "s'estan acabant de redactar els pocs serrells que queden" per acabar de concretar l'acord. Ara bé, de moment, no fixa data final, tot i que, el Govern insisteix que està tot a punt per convocar un consell extraordinari que permeti portar el projecte dels comptes catalans al Parlament. 

  • 13:01

    El Govern es fixa en el reconeixement de la causa general contra l'independentisme

     

    La portaveu del govern català, Patrícia Plaja, s'ha volgut mostrar prudent sobre les possibles interpretacions que es puguin fer sobre el pronunciament de Luxemburg donada la complexitat del cas. Ara bé, Plaja ha destacat que la sentència "obre la porta" al reconeixement de la causa general contra el moviment independentista per part de les institucions de l'estat espanyol. L'executiu català també ha volgut posar focus en el fet que les euroordres es poden denegar si hi ha un grup identificable com són els independentistes.

  • 12:47

    El Govern aprova invertir prop de 5,2 milions d'euros en recerca i innovació en salut 

     

     

    El Govern ha aprovat aquest dimarts les despeses amb càrrec a pressupostos d’exercicis futurs del Departament de Salut per atendre la convocatòria 2023 de subvencions del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2022-2027, per un import total de 5.187.500 euros.

     

    Amb aquest acord s’autoritza Salut a realitzar despeses amb càrrec als pressupostos dels exercicis 2023, 2024, 2025 i 2026 per atendre la convocatòria 2023 de subvencions del PERIS vigent. 

  • 12:22

    El PIB català creix un 5% en 2022 i augmentarà un 1,8% enguany segons la Cambra



    L'economia catalana va tancar 2022 amb un creixement del 5%, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, que preveu una moderació de l'augment del PIB fins a l'1,8% en 2023, la qual cosa evitaria l'entrada en recessió malgrat la inflació. L'informe de conjuntura catalana del quart trimestre de 2022 de la Cambra ha elevat les seves previsions presentades a l'octubre de l'any passat, quan apuntava a un creixement de l'1,6% per a enguany i del 4,3% en 2022. De la mateixa manera, i si les previsions es compleixen, Catalunya podria recuperar el creixement econòmic d'abans de la pandèmia abans que acabi el 2023.

  • 12:05

    Protesta dels treballadors d'Amazon a Martorelles, que mantenen la previsió de vaga

     

    Els treballadors de la planta d'Amazon a Martorelles faran vaga a partir de dimecres, 1 de febrer, i fins al dia 17, si l'empresa no mou fitxa i els planteja recol·locacions en altres centres de l'àrea de Barcelona. La primera proposta de la direcció, amb qui el comitè d'empresa es reuneix aquest dimarts, és moure els empleats als centres de Saragossa i Figueres, un fet que suposaria, segons el comitè, una pèrdua important de poder adquisitiu i de condicions laborals pactades amb el pas dels anys.

     

    Una àmplia representació dels treballadors es concentra des de primera hora a l'exterior de la planta, on no bloquegen els accessos, però demanen la col·laboració dels transportistes per sumar-se a la protesta.

  • 11:46

    El Govern aplicarà els nous descomptes de la C-32 i la C-16 a partir del 2 de març

     

    Els descomptes als peatges de les autopistes C-32, al Baix Penedès i Garraf (Barcelona), i al pas de la C-16 pel Bages (Barcelona) s'aplicaran a partir del 2 de març, segons ha anunciat la Conselleria de Territori. A partir d'aquesta data, la C-32 passarà a ser gratuïta cada dia en els recorreguts interns entre les localitats de Cubelles i el Vendrell (Barcelona), i beneficiarà el trajecte entre l'enllaç 2 -Vendrell Oest- i el 13 -accés a Cubelles-.  A la C-16 s'aplicarà l'augment fins al 80% del descompte total del preu del peatge de dilluns a divendres no festius, en hora punta -de les 7 a les 10.30 hores i de les 17 a les 21 hores-, amb pagament dinàmic i per a turismes, furgons i furgonetes.

  • 11:28

    Confisquen més d'una tona de cocaïna oculta en un carregament de cacau en el Port de Barcelona

     

    L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil han confiscat en el Port de Barcelona 1.340 quilograms de cocaïna oculta en sacs de cacau en pols en un carregament procedent de l'Equador. Segons un comunicat conjunt de tots dos cossos d'aquest dimarts, la intervenció es va produir després que les autoritats sabessin de l'existència d'una presumpta organització criminal que introduïa a Espanya cocaïna oculta en contenidors de mercaderia a través del Port de Barcelona.

  • 11:27

    El congrés audiovisual ISE obre les seves portes a Barcelona

     

    El rei Felip VI presidirà la inauguració d'un dels congressos més importants del sector audiovisual. L'expectativa és la de superar els 50.000 visitants i la participació d'un miler d'empreses. El primer aparador hologràfic gegant del món és una de les novetats que es podrà veure al congrés.

  • 11:26

    La defensa de Puigdemont celebra la decisió del TJUE

     

    L'advocat Gonzalo Boye, que representa l'expresident del Govern Carles Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí i Lluís Puig, ha expressat després de saber-se la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en les prejudicials sobre les euroordres dels seus clients: "Avui és un bon dia".  "Les sentències del TJUE són per llegir-les íntegrament", ha publicat Boye en un tuit. 

  • 11:19

    El 2023 comença amb el gener amb la factura de la llum més baixa en 14 anys.

     

    Segons l'anàlisi de Facua-Consumidors en Acció sobre l'evolució de la tarifa semirregulada (PVPC). El rebut de l'usuari mitjà ha experimentat una baixada interanual del 49,5% aquest mes. Així, un usuari amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i un consum de 366 quilowatts hora (kWh) mensuals pagarà un rebut de 67,20 euros, enfront dels 133,06 euros de fa un any.  Si es compara amb el rebut del desembre passat, quan es va situar en 89,82 euros, la baixada mensual ha estat del 25,2%. Per a trobar un gener amb una factura més baixa cal remuntar-se a 2010, quan es va situar en 61,78 euros. Així mateix, és la primera vegada que el rebut de l'usuari mitjà se situa per sota dels 70 euros des de febrer de 2021.

  • 10:44

    La Fiscalia demana 4 anys de presó a Fèlix Millet per ocultació de béns embargats per pagar la indemnització al Palau

     

    La fiscalia demana quatre anys de presó per a l’exdirigent del Palau de la Música Fèlix Millet per presumptament ocultar peces decoratives i altres béns que tenia embargats per no indemnitzar l'entitat cultural. El ministeri públic l'acusa de malversació de fons públics amb l'agreujant de reincidència i li demana, a més de la presó, que retorni els 3.395 euros amb els quals van ser taxats els béns embargats, més interessos.

     

    La causa la va obrir un jutjat de Granollers el 2021 en comprovar que de la seva casa de l'Ametlla del Vallès havien desaparegut més de 40 objectes embargats des del 2012 per la justícia per cobrir la indemnització al Palau.

  • 10:04

    El TJUE dona la raó parcialment a Llarena. 

     

    La sentència sosté una autoritat judicial d'execució no pot negar-se, en principi, a executar una ordre de detenció europea basant-se en la falta de competència de l'òrgan jurisdiccional que haurà d'enjudiciar a la persona buscada en l'estat membre emissor. 

  • 9:38

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acusa Illa d'intentar "dilatar" la negociació pels pressupostos amb temes "que no tenen a veure amb els pressupostos": "S'ha de ser responsables". 

     

     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 31 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    El Departament de Salut i el sindicat Metges de Catalunya reprenen les converses per mirar d'arribar a un acord i aturar la vaga que ha de començar demà.

     

     

    Serà la sisena trobada, després que ahir aconseguissin acostar postures. Les dues parts han consensuat un marc que garanteix l'encaix jurídic per negociar millores organitzatives i assistencials. 

  • 8:15

    EUROORDRES | El tribunal europeu de Luxemburg ha de decidir sobre les euroordres dictades pel jutge Llarena pot tenir un fort impacte en les negociacions.

     

     

    El tribunal respon a la petició de Llarena sobre si Bèlgica es va extralimitar en la seva argumentació a l'hora d'aturar l'extradició de l'exconseller Lluís Puig. 

  • 8:10

    CAFÈ D'IDEES | Govern i PSC intensifiquen les reunions per desencallar un acord de pressupostos.

     

     

    Aquest dimarts, tornen a reunir-se, sense que els republicans puguin portar els comptes al consell executiu d'aquest matí. Tot plegat, després d'una jornada maratoniana de reunions que, ahir, va acabar sense arribar a una entesa. Junts assegura que, si finalment es tanca un acord amb els socialistes, s'acabarà la legislatura del 52 %. 

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 31 de gener de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.