Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Antoni Cañete: "Sánchez i Aragonès tenen voluntat de trobar solucions"

  • El president de Pimec es mostra convençut que es pot recuperar la inversió per a l'aeroport del Prat
  • Antoni Cañete adverteix d'un "miratge" d'activitat econòmica: "Estem vivint un moment molt complex que empitjorarà"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Antoni Cañete: "Sánchez i Aragonès tenen voluntat de trobar solucions"

El president de Pimec, Antoni Cañete, creu que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tenen voluntat de trobar solucions al conflicte polític: "Es respirava aquesta voluntat de trobar camins de resposta al que ens trobarem a la tornada de l'estiu".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, explica que aquest dilluns en la celebració dels Premis que atorga Pimec, va "encoratjar" a Sánchez i a Aragonès a trobar una data per a la seva reunió: "Necessitem una estabilitat política i consensos per trobar solucions".

"L'economia empitjorarà després de les vacances"

Sobre la situació econòmica actual, Cañete adverteix que podem estar veient un "miratge" en l'alt nivell d'activitat econòmica actual: "Ara hi ha un 'alumbrón' de demanda, però tenim problemes de fons pels negocis que han quedat molt endeutats, la inflació i la pujada dels tipus d'interès. Pot ser un miratge". Assegura que cal preparar-se per la tardor perquè "estem vivint un moment molt complex que empitjorarà després de les vacances".

El president de Pimec reclama també una nova configuració del preu de l’energia i que 'l'Illa ibèrica energètica' és una mesura conjuntural: "Necessitem canvis estructurals, que hi hagi uns preus justos de l'energia, estem pagant un desproporcionat".

A l'entrevista, Cañete ha reiterat la dificultat de les Pimes d'accedir als fons europeus: "Estem lluny que hi hagi una permeabilitat dels fons i no haurien d'anar només a les grans empreses". En aquest sentit, ha posat d'exemple de bon ús dels fons, el projecte de la transformació digital de les Pimes, que es finançà amb els fons europeus, però afegeix que és una excepció.​

"No donem a la gent un peix, sinó una canya de pescar"

Amb relació a la manca de personal en el sector de l'hostaleria i restauració, Cañete atribueix els problemes a l'aturada del sector durant la pandèmia i al xoc de demanda: "És un sector que ha estat aturat. La gent que ha sortit del sector ha trobat alternatives". El president de la PIMEC recorda que la taxa d'atur a Espanya és del 12%, mentre que la mitjana europea és del 6%: "És difícil d'explicar que hi hagi demanada de personal i taxes d'atur com les que tenim. No donem a la gent un peix, sinó una canya de pescar".

"Que les minories no condicionin l'interès general"

Cañete posa d'exemple la retirada de la candidatura dels JJOO d'hivern com una mostra de la manca de consensos: "He vist que s'ha fet més política que no pas voluntat del projecte". En aquest sentit, ha lamentat que "les minories condicionin els interessos generals", en el cas dels JJOO.

Tot i així, ha avançat que Pimec posarà una proposta per negociar l'ampliació de l'aeroport del Prat aviat, i de la que assegura es podrà fer en menys de cinc anys: "Estic convençut que la inversió del Prat es pot recuperar i no cal esperar 5 anys".