Enlaces accesibilidad
Premis Pimec

Pedro Sánchez i Pere Aragonès constaten el desgel

  • Els dos presidents coincideixen als premis de Pimec pràcticament un mes i mig després de la darrera vegada
  • Sánchez torna a oferir la via del diàleg i Pere Aragonès reclama un mecanismes de compliment de les inversions
  • El president català i Ada Colau demanen al cap de l'executiu espanyol investigar les morts de la tanca de Melilla

Per
Els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès se saluden a l'inci de l'entrega dels premis de Pimec
Els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès se saluden a l'inci de l'entrega dels premis de Pimec

La nova trobada dels presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès, en el marc de l'entrega dels premis PIMEC al Camp Nou, escenifica un nou clima de desgel de les relacions entre govern. El Govern insisteix a dir que va ser "protocol·lària", i que no serveix per "descongelar les relacions". Ara bé, des que es van veure per darrera vegada al maig, a la reunió del Cercle d'Economia, quan ja havia esclatat el cas d'espionatge, s'han mogut les coses.

De la conversa que van mantenir aquest dilluns només ha transcendit que van parlar de l'actualitat, economia i de la pluja que va caure ahir al vespre a Barcelona i que va obligar a enrederir l'acte. Ara bé, la nova encaixada de mans va anar seguida de l'oferta de Sánchez per reprendre la via del diàleg "per dures que siguin les crisis".

Aragonès segueix marcant distàncies i insisteix a resoldre els "dèficits estructurals" com són el fiscal i el de les inversions no executades. Tampoc s'acaba de concretar la data de la reunió oficial que haurien de mantenir abans que acabi el mes de juliol. Malgrat això, tot plegat fa pensar en un clima de certa distensió, especialment després de la recent trobada de la consellera i el ministre de la Presidència, Laura Vilagrà i Félix Bolaños.

Diàleg i inversions

Durant la seva intervenció, el president del govern espanyol ha tornat a aprofitar la intervenció davant dels empresaris per reivindicar la seva aposta pel diàleg com a instrument per fer front a les transformacions que necessita Espanya. Una via que ha tornat a oferir, per cert, a la Generalitat i de la que ha dit "val la pena". "Per més dures que siguin les crisis i els desencontres", ha afegit.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, ha instat Sánchez a constituir un mecanisme de control del compliment de les inversions de l'Estat a Catalunya. Un control al qual, ha dit, també se sumarà el mateix govern català pel que fa al seu pressupost. El de les inversions és un dels dèficits estructurals que ha tornat a reivindicar i del que "cal posar solució". Aragonès insisteix també a flexibilitzar els objectius de dèficit i adverteix que l'alça de preus no poden portar a decisions precipitades en aquesta matèria.

Investigar les morts de Melilla

Pere Aragonès ha encetat el seu discurs a l'entrega dels premis de Pimec, referint-se a l'intent d'entrada a Melilla a través de la frontera del Marroc en què van morir almenys 37 persones segons han apuntat les ONG locals a mans dels gendarmes marroquins. El president català, s'ha sumat, de fet, a la petició que havia fet, feia uns instants, la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reclamant que s'investiguin els fets "per respecte a la vida i als drets humans", ha dit.

Nova etapa de desgel

A l’espera que es concreti el cara a cara, a soles, entre Sánchez i Aragonès, aquest dilluns han coincidit al Camp Nou, però envoltats de gent, en una entrega de premis econòmics. Fonts de la Moncloa ja havien avançat que el president de l’executiu central abandonaria la cita en direcció a Madrid només acabat el seu parlament davant els empresaris, sense temps per cap trobada en privat, argumentant una agenda “molt apretada” per la cimera de l'OTAN.

La cita de Pimec arriba, això sí, en un context de nova etapa de diàleg, de desgel de relacions després de la trobada entre Bolaños i Vilagrà de la setmana passada. Ara bé, més lluny queda l’horitzó de la taula de diàleg, enquistada, també per les tensions entre els mateixos socis de Govern, ERC i JxCat.

Sense horitzó per la taula de diàleg

El mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat en una entrevista que “voldria veure a Junts a la taula de diàleg amb Catalunya". Una reunió posposada sense data des que es va reactivar el setembre passat. Aleshores només hi van participar els consellers d’ERC.

Des de JxCat, el vicepresident de la formació, Josep Rius, ha insistit en la necessitat d’obrir una “negociació que permeti abordar l'amnistia i l’autodeterminació” i establir “un sistema de garanties” per asseure’s a la taula de diàleg. Per Rius, les paraules de Sánchez suposen “una rectificació” després de “l’error de vetar la presència de Junts” a la cita.

Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha insistit en el desig de veure de nou a la formació de Laura Borràs asseguda a la taula de negociació i deixar de “debilitar-la” amb les seves “crítiques des del sofà”.