Enlaces accesibilidad
Greuge comparatiu

El Govern requereix "explicacions" a la Moncloa per les inversions no executades

  • L'Estat només executa el 36% de les inversions pressupostades a Catalunya durant el 2021
  • La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, atribueix la baixa execució de les obres a la pandèmia
  • Renfe i Adif són les empreses públiques que menys compleixen els seus compromisos a Catalunya

Per
Les obres de la Sagrera de Barcelona acumula 15 anys de retards
Les obres de la Sagrera de Barcelona acumula 15 anys de retards

L’execució real de l’Estat sobre les inversions pressupostades a Catalunya torna a quedar-se curta. Aquesta vegada la ferida és encara més profunda si es fa la comparativa amb la resta de Comunitats, especialment amb Madrid. Així, a Catalunya l’any passat dels 2.068 milions previstos només se’n van materialitzar 739 (35,77% de total). Unes xifres que contrasten amb la situació de la capital espanyola, on es va superar en 952 els milions pressupostats, arribant al 184% d’execució.

Davant d'aquesta situació, el Consell Executiu de la Generalitat ha decidit requerir formalment a diferents nivells de la Moncloa perquè doni explicacions sobre el baix compliment de les inversions a Catalunya. La portaveu, Patrícia Plaja, assegura que aquestes dades suposen "una constatació, una vegada més, que l'Estat ha abandonat els ciutadans de Catalunya".

En aquest sentit, ha anunciat que "tot i que la confiança és nul·la" s'ha decidit enviar el requeriment a la presidenta de la Comissió Bilateral, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, així com a la responsable de la cartera de Transports, Raquel Sánchez, i la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

Catalunya se situa a la cua de l'execució de les inversions a l'Estat

Catalunya se situa a la cua de l'execució de les inversions a l'Estat Cambra de Comerç de Barcelona

Un 60% més aquest any

Una de les persones a qui s'ha requerit "explicacions" la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha atribuït les dades a la pandèmia, assegurant que "el món es va aturar", també les licitacions. En aquest sentit, Rodríguez ha advertit que després de "dos anys difícils", durant aquests anys s'ha produït un "avenç" destacat a Catalunya que "està liderant les inversions amb 166 milions d'euros executats durant el primer trimestre". Això suposa un increment del 60% respecte al mateix període de l'any passat.

Només el 9% de la inversió de l’Estat

D’aquesta manera, la inversió real executada per l'Estat a Madrid va acabar sent gairebé tres vegades superior en termes absoluts a la Catalunya. A més, aquests 739,8 milions suposen aproximadament el 9% de tota la inversió regionalitzable, tot i que el pes català en PIB suposa pràcticament el doble.

La execució real de la inversió a Madrid va triplicar la feta a Catalunya

La execució real de la inversió a Madrid va triplicar la feta a Catalunya Cambra de Comerç de Barcelona

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat explicacions immediates a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, sobre unes xifres que qualifica d'“inacceptables”. Aragonès ha assenyalat que el 86% de l’incompliment correspon a Renfe i Adif.

També el conseller d’Economia, Jaume Giró, ha lamentat la “sorpresa desagradable i decebedor” que suposa la manca d’execució de les inversions previstes l’any passat a Catalunya. “I encara hi ha qui pregunta per què Madrid va com va i Catalunya va com va?” ha apuntat, alhora que ha recordat que Catalunya té un 16% de la població i suposa el 19% del PIB estatal, i només rep el 9% de les inversions.

Des del món empresarial també s'ha aixecat la veu. Patronals com Pimec han reclamat al govern espanyol "accelerar" l'execució de les inversions per resoldre la "situació de col·lapse" que es viu a les obres públiques.

La penúltima de la llista

Aquest baix grau d'execució va provenir sobretot del sector públic empresarial, ja que els comptes de l'Estat establien que Catalunya hauria d'haver rebut en 2021 inversions per valor de 1.886,82 milions, però només es van acabar executant inversions per 515,22 milions. Això suposa que, en aquest capítol, Catalunya va ser la penúltima comunitat en execució, amb un 27,3% del total, mentre que la Comunitat Valenciana va ocupar l'últim lloc, amb un 26,3%.

La Cambra de Comerç de Barcelona ha denunciat precisament que el grau d’execució de les inversions a Catalunya en els darrers 7 anys ha estat només del 60%, mentre que la mitjana del conjunt de CCAA va ser del 74% i en el cas de Madrid del 128%.

Adif i Renfe són les empreses públiques amb l'execució més baixa a Catalunya

Adif i Renfe són les empreses públiques amb l'execució més baixa a Catalunya Cambra de Comerç de Barcelona

La Cambra ha posat en relleu que les empreses amb una menor inversió van estar relacionades amb la xarxa ferroviària com Adif o Renfe, que representen el 90% de les obres pendents.