Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Gabriela Serra: "Sabíem que no hi havia cap pla cap a la independència"

  • L'exdiputada de la CUP considera que Putin "s'ha menjat la sensatesa", però "l'han empès" a envair Ucraïna per l'expansió de l'OTAN
  • Gabriela Serra reconeix que el 27 d'octubre van conèixer que no hi havia pla B: "Es va decidir que no ho diguéssim"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Gabriela Serra: "Sabíem que no hi havia cap pla cap a la independència"

L'activista i exdiputada al Parlament de Catalunya per la CUP recorda el 27 d'octubre del 2017, quan el Parlament va votar la declaració d'independència com a "contradictori": "Sabíem que el 155 cauria inexorablement. I sabíem que no hi havia cap pla B". En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Serra reconeix que van conèixer que no hi havia "res preparat" referint-se a les estructures d'estat, però es va decidir no dir res: "Van ser moments molt eufòrics, amb una esperança legítima i profundament poc sòlida".

L'activista diu que queda pendent "explicar què va passar realment l'octubre del 2017" i que "entre tots" van fer creure que la independència era anar un dia a les urnes: "La independència és directament proporcional a la capacitat de risc que vulguem córrer".

"Sánchez ha fet una declaració maligna"

Gabriela Serra, rebutja les declaracions de Pedro Sánchez i diu que cap altra president europeu ha fet una declaració tan "maligna" en relació amb les seves declaracions sobre la mort de 37 de migrants quan saltaven la tanca a Melilla. En una entrevista al Cafè d'Idees, Serra considera que les seves paraules suposen "la declaració més inhumana i bel·licista".

El president Pedro Sánchez va qualificar l'intent de salt de la tanca de Melilla per part d'immigrants com a "violent i organitzat per part de màfies que trafiquen amb éssers humans en una ciutat que és territori espanyol".

"A Catalunya va guanyar el 'no' a l'OTAN"

Gabriela Serra recorda els anys vuitanta, quan feia activisme a favor del 'no' a l'OTAN, i que a Catalunya es va imposar el vot contrari: "A Catalunya era present encara el record de la Guerra Civil i el cop d'Estat contra la República". Serra diu que va ser determinant el "Casal per la Pau", que existia des del 76, i hi tenia una certa trajectòria.

El passat 30 de maig es van complir 40 anys de l'entrada d'Espanya a l'OTAN i coincideix amb la cimera de l'Aliança Atlàntica que aquesta setmana es farà a Madrid per revisar els objectius de la coalició en el context de la guerra d'Ucraïna.

"S'empeny a Putin a fer el pas d'atacar Ucraïna"

Serra assenyala que és indiscutible que Vladímir Putin s'ha "menjat la sensatesa" amb una "invasió intolerable", però justifica que s'empeny al president rus a fer el pas d'atacar Ucraïna per l'expansió de l'OTAN cap als països de l'est: "De les promeses que no es mouria ni un metre la frontera a l'ex-Unió Soviètica, s'ha passat a partir del 1999 a l'expansió de l'OTAN cap als territoris dels països de l'Est de forma espectacular". Serra veu la guerra d'Ucraïna com "un comodí", on "l'únic que hi ha darrere és qui tindrà l'hegemonia del món en els anys que venen".