Enlaces accesibilidad
Inscrits al SOC

L'atur registra el millor abril des de 2008

Por
El mercat de treball aguanta tot i la guerra

L’abril, coincidint amb les primeres vacances de Setmana Santa sense restriccions després de la pandèmia, va ser especialment positiu per la creació de feina. Així, el nombre d’inscrits al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) es va reduir en 6.788 persones durant el mes d'abril (-1,83%) i el total d'aturats s'ha situat en els 364.698. És la xifra més baixa des de juny de 2019 i el descens més important en un mes d'abril des de 2008.

Reactivació a Tarragona i Girona

Les dades són especialment bones si les comparem amb les de fa un any. I és que l’atur ha baixat en 132.487 persones (-26,65) a Catalunya. On més s’ha notat el dinamisme que ha permès recuperar l’activitat econòmica relacionada amb la Setmana Santa ha estat a les demarcacions de Tarragona i Girona amb 2.522 aturats menys (-5,4%) i 1.543 inscrits menys al SOC (-4,33%), respectivament. Molt més moderada ha estat la reactivació de Barcelona, amb 2.740 aturats menys (-1,02) i especialment a Lleida, l'única que ha augmentat el nombre d'aturats, amb 17 més.

Des del Govern, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, insisteix que les xifres d'abril demostren que el mercat laboral està resistint tot i la retallada en les previsions de creixement de l'economia per aquest any.

En el conjunt d'Espanya, el nombre d'aturats registrats en les oficines dels serveis públics d'ocupació ha disminuït 86.260 aturats a l'abril (-2,77%), fins a un total de 3.022.503 aturats, la xifra més baixa en un mes d'abril des de 2008.

La Verneda, un dels barris amb més atur

La Verneda és un dels barris de Barcelona amb una xifra més elevada de persones desocupades. Aquí, els ajuts representen més d'una quarta part dels ingressos dels seus 30.000 habitants.

La Verneda, un dels barris amb més atur a Barcelona | Héctor Marín

Els testimonis ens expliquen que fa molt de temps que estan a l'atur i que no és el primer cop que estan en aquesta situació. La majoria dels que ens trobem a les portes de l'Oficina d'Ocupació de Catalunya són gent que vol compaginar els estudis amb el treball o que vol la prestació per desocupació.

Els serveis al capdavant

Com era d’esperar, els serveis han estat el sector que ha liderat la caiguda de l'atur a Catalunya a l'abril, amb 6.472 aturats menys respecte a març, seguits de la indústria, amb 353 menys, i l'agricultura, amb 341 menys. La construcció, per la seva banda, ha augmentat l'atur en 45 persones i el grup sense ocupació anterior, en 333 aturats.

S’alenteix la contractació

Un dels punts menys positius d’aquest abril és que s'han registrat 220.900 contractes. Suposa una reducció de 30.427 contractes (-12,11%), dels quals 107.811 són indefinits i 113.089 són temporals. Això sí, es manté la bona dinàmica de la qualitat de la contractació perquè els contractes indefinits s’han duplicat i ja representen el 48,8% del total.

Des dels sindicats, el secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera, destaca les bondats de la reforma laboral per explicar que prop de la meitat dels nous contractes siguin indefinits.

En canvi, la patronal veu el got mig buit. El secretari general de PIMEC, Josep Ginesta denuncia que encara hi ha 48.000 contractes menys que l'abril de 2019 i ho atribueix a la incertesa que genera precisament la reforma laboral.