Enlaces accesibilidad
Ple del Parlament

Aragonès crida a posar en marxa les institucions ja per encetar la reconstrucció del país

Per
ERC reclama a Junts la formació urgent d'un nou Govern

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat el primer ple del Parlament des de les eleccions del 14-F per tornar a reclamar a Junts arribar a un acord per la seva investidura. A preguntes d’ERC, Aragonès ha fet una crida a posar en marxa les institucions el més aviat possible per poder “treballar per la reconstrucció social i econòmica del país” i buscar la resolució del conflicte.

El vicepresident Pere Aragonès replica el líder de l'oposició Salvador Illa

El vicepresident Pere Aragonès replica el líder de l'oposició Salvador Illa

ERC a Junts: “No s’hi valen més excuses”

El president dels republicans a la Cambra catalana, Josep Maria Jové, ha instat directament a Junts, en la seva interpel·lació a Aragonès, advertint que “No s’hi valen excuses, no podem perdre més temps”. El vicepresident català ha coincidit amb Jové que “és essencial que hi hagi un Govern amb totes les funcions” per afrontar la crisi provocada per la pandèmia i afrontar una “reconstrucció en clau de progrés de la societat i la economia del país”.

Aragonès també ha advertit, però, que “les eleccions el 14 de febrer van deixar ben clar que hi ha una clara voluntat d’avançar perquè aquest país decideixi, en plena llibertat, els presos surtin al carrer i els exiliats puguin recuperar la llibertat”, ha afegit.

El toc de queda després del 9 de maig

El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ha explicat que quan decaigui l'estat d'alarma el 9 de maig, les restriccions per frenar la covid-19 a Catalunya continuaran aplicant-se gràcies a la modificació que prepara el Govern del decret que va aprovar el passat juliol per permetre l'aplicació de determinades mesures.

Aragonès ha assegurat que amb aquest canvi legislatiu i l'aval judicial de les restriccions que es vulguin anar impulsant, el pla de contenció del virus seguirà aplicant-se. A més, s'ha compromès que les restriccions que hi ha i que hi pugui haver es flexibilitzaran tal i com avanci la vacunació entre la població.

Illa demana Aragonès que fer un pas al costat

El líder del PSC en el Parlament, Salvador Illa, ha advertit a Aragonès que la falta d'un acord amb JxCat posa en dubte el seu lideratge i la viabilitat del seu futur Govern: "Cada dia que passa s'atenua més la seva autoritat", ha dit. "Cada ultimàtum que vostè posa damunt de la taula serveix per a restar-li credibilitat, cada sessió de negociació serveix per a ressaltar les seves discrepàncies i desacords", ha dit Illa, que ha demanat a Aragonès que "faci un pas al costat" i se sumi "a una majoria d'esquerres" encapçalada pels socialistes.

ECP també retreu la manca d’acord

El portaveu parlamentari d'En Comú Podem, David Cid, ha estès la mà a Aragonès per evitar una nova coalició amb JxCat: "Té l'opció de ser el president d'un Govern de transformació. No vulgui ser el president d'un Govern de resignació. Li tornem a tendir la mà, és possible obrir junts aquesta etapa de canvi que Catalunya mereix. No cal tornar a fer més del mateix".

Tot això ha succeït en la primera sessió de control a la qual se sotmetia el Govern en funcions des del passat 16 de desembre. En les preguntes als consellers, Vox, Ciutadans i el PPC han demanat explicacions per la "discriminació" a Policia Nacional i Guàrdia Civil, respecte als Mossos d'Esquadra, en l'ordre de vacunació, que ha ordenat revertir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Madaula substitueixi Cuevillas a la Mesa

El Ple del Parlament ha escollit Aurora Madaula, diputada de Junts com a secretaria segona de la Mesa, després que Jaume Alonso Cuevillas hi renunciés, arran de la polèmica per les seves declaracions en què es mostrava contrari a tramitar resolucions simbòliques que comportessin conseqüències penals.

Aurora Madaula substitueix Cuevillas a la Mesa del Parlament

L’hemicicle recupera els 135 diputats

Aquesta ha estat la primera vegada des de l'inici de la pandèmia que els 135 diputats són presents a l'hemicicle. En els plens de l'anterior legislatura es van fer en un format reduït, mentre que la sessió de constitució d'aquesta legislatura i els plens d'investidura es van traslladar a l'auditori de la cambra perquè hi fossin presents tots els parlamentaris.

Per respectar les mesures sanitàries per la pandèmia, els diputats s'han repartit en tots els seients de l'hemicicle respectant la distància de seguretat d'un metre i mig, una part d'ells s'ha assegut als escons que els corresponen deixant un seient buit entre cadascun. La resta s'ha distribuït per tot el saló, incloent la zona de públic i les tribunes de convidats.

Els 135 diputats han estat presents en la votació, que es fa en urna, i després es reduirà la presència de diputats a l'hemicicle, perquè una part se n'anirà i deixarà una "quantitat representativa" per cada grup.