Enlaces accesibilidad
Parlament

El Parlament celebrarà dijous el primer ple des del 14-F

  • El vicepresident Aragonès se sotmetrà a la sessió de control
  • El ple triarà el substitut de Jaume Alonso Cuevillas a la Mesa

Per
El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, se sotmetra a la sessió de control dijous
El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, se sotmetra a la sessió de control dijous

A l'espera de la convocatòria d'una nova investidura, la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament han acordat celebrar un Ple aquest mateix dijous. Serà el primer des de les eleccions del 14 de febrer i servirà entre d’altres perquè el vicepresident Pere Aragonès se sotmeti a una sessió de control tot i estar en funcions. L'ordre del dia també inclourà l'elecció de la secretaria segona de la Mesa, en substitució del diputat de Junts, Jaume Alonso Cuevillas, que serà el primer que es votarà.

Aragonès se sotmetrà dijous al primer control parlamentari des de les eleccions | Alex Cabrera

Primera sessió de control des de desembre

El Govern en funcions no se sotmet a control parlamentari des del desembre de 2020. D'aquesta manera, la sessió d'aquest dijous serà la primera de l'any i la primera després dels comicis del 14 de febrer. El vicepresident en funcions Pere Aragonès respondrà les preguntes de tots els grups, tot i que no serà en el format de compareixença, el que havien reclamat gairebé tots els partits de l'oposició.

En el ple també es votaran les peticions que han registrat diversos grups perquè comparegui Aragonès respecte al coronavirus i els fons europeus. Si s'aproven, però, no compareixerà en aquest ple, atès que ERC ha al·legat que no pot per motius d'agenda, han assegurat fonts parlamentàries, de manera que el vicepresident tindrà un mes per dur a terme la compareixença.

Els diputats tornen a l’hemicicle

Serà la primera vegada des de l'inici de la pandèmia que els 135 diputats són presents a l'hemicicle, perquè els plens de l'anterior legislatura es van fer en un format reduït, mentre que la sessió de constitució d'aquesta legislatura i els plens d'investidura es van traslladar a l'auditori de la cambra perquè hi fossin presents tots els parlamentaris.

Per respectar les mesures sanitàries per la pandèmia, els diputats es repartiran en tots els seients de l'hemicicle respectant la distància de seguretat d'un metre i mig, una part d'ells s'asseurà als escons que els corresponen i deixaran un seient buit entre cadascun, i la resta es distribuirà per tot el saló, incloent la zona de públic i les tribunes de convidats.

Els 135 diputats seran presents en la votació, que es farà en urna, i després es reduirà la presència de diputats a l'hemicicle, perquè una part se n'anirà i deixarà una "quantitat representativa" per cada grup.