Enlaces accesibilidad
Avancen les negociacions

ERC i Junts aborden l'estructura del Govern a la reunió de Lledoners

  • Els dos partits es conjuren per fer "un govern independentista liderat per Pere Aragonès"
  • Per primera vegada des del 14-F, el resultat de la reunió acaba amb un comunicat conjunt
  • Els republicans abandonen l'ultimàtum per tancar un acord abans de l’1 de maig

Per
ERC abandona l'ultimàtum de l'1 de maig per tancar un acord amb junts

ERC i JxCat han abordat "per primera vegada" l'estructura del futur Govern, a la reunió que els dos partits han mantingut aquest dimarts a la presó de Lledoners amb presència del president dels republicans, Oriol Junqueras, i del secretari general de Junts, Jordi Sánchez.

Ambdues formacions han valorat positivament la trobada, en la qual ha participat per primer cop el presidenciable republicà, Pere Aragonès. A banda de l'estructura de Govern, la trobada també ha servit per tractar altres temes "pendents de tancar". Els dos partits també s'han conjurat a continuar treballant per fer "un govern independentista liderat per Pere Aragonès", que "doni resposta al mandat electoral del 52% dels vots".

La reunió ha durat gairebé 4 hores, després que els equips negociadors entressin al centre penitenciari pels volts de les cinc de la tarda. Per part d'ERC hi han participat Junqueras, Aragonès i Josep Maria Jové. Per part de JxCat hi havia Sánchez, la portaveu de la formació, Elsa Artadi, i el diputat Josep Rius.

ERC abandona l'ultimàtum de l'1 de maig

Els republicans han acabat abandonant l'ultimàtum per intentar tancar un acord abans de l’1 de maig. El mateix Pere Aragonès havia advertit al cap de setmana que estaven disposats a explorar vies alternatives. Aquest dimecres no hi ha hagut noves reunions entre Esquerra Republicana i JxCat després de l'acostament assolit ahir a la cimera de Lledoners, on es va arribar a tractar l'estructura del nou Govern. No hi ha cap data per la nova investidura i ara fins i tot es discuteixen detalls sobre una possible investidura en primera volta o en segona, com pretén Junts. Tampoc hi ha noms concrets de cara al nou executiu. Davant d'aquest escenari, ERC ha deixat d’insistir en l’ultimàtum del primer de maig per acabar les negociacions. S’emplacen a intentar tancar l’acord de legislatura abans de la data límit, el 26 de maig si no es vol anar a unes noves eleccions.

L’espera per la investidura provoca la paràlisi del Govern

La manca d’acord per formar un nou Govern deixa cada vegada en més evidència el bloqueig legislatiu a Catalunya. Entre els projectes estancats, el més important és el dels Pressupostos per 2021. Sectors claus com l'educació o la sanitat són dels que més clamen perquè es compleixin les promeses d'incrementar el finançament.

Mentre s'allarguen les negociacions, el Parlament té pendents més de 300 propostes de resolució i més de 40 proposicions de llei. Entre els temes que estan esperant sobre la taula a que hi hagi un nou executiu hi ha l'avantprojecte de llei de la transició energètica, la llei d'economia social i solidària, la del Tercer sector, la de mecenatge o un repartiment eficaç dels fons europeus. També les entitats esperen que es desencallin projectes contra la pobresa energètica i el Pacte Nacional per l'Habitatge.

“Un Govern absent”

Precisament la ministra de Industria, Reyes Maroto, ha definit en una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 com "absent" el Govern català des del primer dia que va prendre possessió del seu càrrec, i no únicament des del moment que està en funcions.

La ministra ha recordat, en aquest sentit, que "Catalunya és un dels pols econòmics clau d'Espanya" i ha demanat "compromís" al futur executiu català.