Enlaces accesibilidad
Parlament

ERC pressiona Junts amb el substitut de Cuevillas a la Mesa

Per
L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha formalitzat aquest dimecres la seva renúncia a la Mesa del Parlament
L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha formalitzat aquest dimecres la seva renúncia a la Mesa del Parlament

La substitució del diputat de Junts, Jaume Alonso-Cuevillas com a secretari segón de la Mesa del Parlament tensa encara més les disputes entre Junts i ERC. A les darreres hores, els republicans han lligat la convocatoria del ple per fixar la seva subtitució al fet d'assolir un acord d'investidura que a hores d'ara encara es veu molt lluny. De la seva banda, la CUP també s'afegeix a la pressió a la formació de Puigdemont i els garanteix el suport a la seva candidata a la Mesa, Aurora Madaula, si s'asseuen a negociar amb ells.

Pugna entre Aurora Madaula i Lucas Ferro

Cuevillas abandona el càrrec després de la polèmica provocada per les seves declaracions en que qüestionava les propostes de resolució impulsades des del seu propi partit contra la monarquia i a favor de l’autodeterminació. Advertia sobre el seu dubtós recorregut i la necessitat d’evitar que els membres de la Mesa quedessin inhabilitats.

De moment, s’han plantejat dos candidats per substituir-lo. D’una banda, Junts proposa a la diputada de la formació, Aurora Madaula. Una proposta que ERC posa en entredit a l'espera de concretar les negociacions sobre la investidura de Pere Aragonès. En canvi, la CUP insisteix a desmarcar les converses sobre la Mesa i la Investidura i assegura que facilitarà el seu nomenament a canvi d'una reunió. Mentrestant, els comuns insisteixen en intentar sumar suports a favor del seu diputat Lucas Ferro.

La CUP pressiona Junts per evitar unes noves eleccions

La diputada de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, s'ha mostrat convençuda al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 que Junts per Catalunya s'acabarà sumant a l'acord entre ERC i la CUP i no hi haurà unes noves eleccions. Vehí ha dit que Junts ha d’assumir el resultat de les eleccions si bé "està trigant massa". La diputada de la CUP ha assegurat que, en qualsevol cas, la seva formació no serà un problema i, arribat el cas, facilitaran un govern en solitari d'ERC.

ERC insisteix en un acord d’investidura

El mateix expresident de la Cambra catalana, Roger Torrent ha condicionat el seu vot a favor de Madaula a que Junts faciliti la investidura del candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès. En una direcció semblant s’ha expressant el líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufian, que en declaracions a la Hora de la 1 de TVE ha apuntat que "respecta" els debats i problemàtiques internes de JxCAT, però ha afegit que “estem convençuts que si no hi ha cap problema per canviar un membre de la Mesa, tampoc n'hi haurà per investir un president".

ERC insiste en gobernar con Junts pero avisa: "Es complicado querer imponer tus posiciones, hay que asumir los resultados electorales"