Enlaces accesibilidad
Dos mesos del 14F

Aragonès s'implica personalment per desencallar la seva investidura

Per
ERC presenta una proposta completa a Junts per formar Govern

Quan es compleixen dos mesos de les eleccions del 14F, l’horitzó de la formació del nou Govern continua sense resoldre’s. El vicepresident, Pere Aragonès, ha explicat aquest dimecres que s’ha implicat directament en les negociacions amb els líders de Junts, Jordi Sànchez i Carles Puigdemont, per intentar desbloquejar la seva investidura.

ERC presenta una proposta completa a Junts per formar Govern

Evitar que els departaments siguin estancs

En declaracions a Catalunya Ràdio, Aragonès ha explicat que ha fet una proposta “bastant completa” a JxCAT amb la idea de formar el nou executiu “el més aviat possible”. En aquest sentit ha advertit que no hi ha “cap escull insalvable” i que seria “una irresponsabilitat” esgotar el termini del 26 de maig.

El vicepresident Aragonès encapçala les converses amb Carles Puigdemont i Jordi Sánchez

El vicepresident Aragonès encapçala les converses amb Carles Puigdemont i Jordi Sánchez EFE / Toni Albir

La proposta republicana pel que fa a l’estructura de Govern passa per la creació de les conselleries de Feminismes i Acció Climàtica i recuperar Universitats i Recerca. També es planteja la necessitat d’evitar que els diferents departaments siguin estancs. Per facilitar la coordinació s’intentaria que hi hagi membres de les dues formacions en posicions destacades de cada conselleria com ja es va fer durant el segon tripartit.

Budó aposta perquè JxCat estigui al Govern

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat, de la seva banda, que “confia” que no calgui esgotar el termini per arribar a un acord de Govern. En aquest sentit ha defensat que Junts estigui en el futur executiu català perquè la seva empremta "sigui forta" al nou executiu. Budó ha desvinculat el la celebració del Congrés Extraordinari el 7 i 8 de maig de les negociacions.

La prioritat és “un govern de coalició”

Les dues formacions independentistes estan a hores d’ara establint les bases per constituir tres comissions de seguiment de l’eventual acord de legislatura. També figura la idea d’establir un “botó vermell” al màxim nivell que s’activaria en els casos de crisis.

Aragonès ha aclarit que fa uns dies va mantenir una conversa “cordial” amb el mateix expresident Puigdemont en que va constata la coincidència a defensar l'autodeterminació i una amnistia. En aquest sentit ha prioritzat "presidir un govern de coalició" si bé ERC està "preparada per a assumir les responsabilitats" que facin falta.

Aquest dimecres, el mateix vicepresident català presidirà la commemoració dels 90 anys de la proclamació de la "república catalana" per Francesc Macià.