Enlaces accesibilidad
1957 - 1958

El primer any de TVE

  • Sense esquemes, ni mitjans tècnics, ni personal especialitzat s'inicien les tres hores de programació diària. El reduït pressupost obliga a omplir la primera etapa amb "Imatges" de No-Do i documentals prestats per l'ambaixada dels EUA
  • Aviat les tres hores d'emissió s'allarguen a quatre, aconseguint les 29 hores setmanals al 1958.
  • Els programes d'entreteniment i els telefilms comencen a acaparar gran part de la programació.

Per
Les primeres imatges de TV

29 d'octubre de 1956. Comencen les tres hores d'emissió diàries. En el petit xalet del Passeig de l'Havana, cinquanta homes i dones es disposen a això. En un plató s'assagen i munten espais, en l'altre es graven. L'emissió es fa en directe amb la qual cosa no es conserven arxius d'aquelles primeres emissions.

Historia de TVE  - La carta de ajuste
La carta de ajuste

Historia de TVE - La carta de ajuste RTVE.es

El 30 d'octubre d'aquell primer any entra en funcionament la famosa 'Carta de Ajuste'. Aquesta servia de guia per sintonitzar tons, lluentors i el propi senyal i precedia el començament de cadascuna de les emissions. Amb el pas del temps es va fer molt popular encara que molt pocs coneixien realment la seva funció. Normalment, apareixia en cada emissió diària una hora abans de començar les transmissions. Anava acompanyada d'una música, generalment clàssica, amb la qual es podia adequar el volum dels receptors. Avui dia, en ser les emissions contínues la 'Carta de Ajuste' ha desaparegut per als ulls de l'espectador i solament la utilitzen els professionals tècnics.

A la setmana de començar les emissions, un redactor va entrar en el despatx del director de TVE i va exigir que la cadena muntés un servei d'informatius. Era David Cubero, el primer redactor cap de TVE i un dels presentadors pioners. En unes hores, es va crear el primer noticiari, en el qual llegien retallades del diari del dia sota el rètol 'últimes notícies'.

David Cubero, primer redactor jefe de TVE y uno de los presentadores pioneros
Aparece el primer noticiero

David Cubero, primer redactor jefe de TVE y uno de los presentadores pioneros RTVE.es

El 2 de novembre de 1956 arriba el primer espai del temps a càrrec de Mariano Medina, el primer "hombre del tiempo". . Al principi, ell no apareixia en pantalla i només una part del seu braç es va fer popular. Molts anys després, descobrim a la persona de Mariano Medina, gairebé de cos sencer. En aquelles primeres emissions utilitzava cartró i punter per explicar les seves prediccions meteorològiques. Amb aquella informació, habitualment a l'hora de l'esmorzar o el sopar, es feia el silenci en les llars. En el passeig de l'Havana se li va batejar com a 'Santa Teresa', a causa de les moltes cartes que rebia demanant-li pluja o sol.

A la fi de 1956 principis de 1957 arriba a la televisió el director de teatre Juan Guerrero Zamora carregat d'idees i ganes de treballar. Debuta al gener de 1957 amb l'emissió de la primera obra de teatre televisat a Espanya: “Antes del desayuno”, de Eugene O'Neill, dirigida per ell mateix i protagonitzada Maruchi Fresno, la seva esposa.

També al gener, s'incorpora Juan Martín Navas, locutor de Ràdio Nacional, que posa veu a les retransmissions esportives.

Al febrer de 1957 arriba la sitcom “Los Tele-Rodríguez”. Dirigida per Mario Antolín i amb guions de Manuel Ruiz Castillo, està considerada la primera sèrie de televisió a Espanya. Emesa entre el febrer de 1957 i l'agost de l'any següent, la sèrie reflectia la vida quotidiana d'una família de classe mitjana espanyola, però que es diferencia de la resta per un detall: ja tenen aparell de televisió.

El 22 d'abril de 1957, José María Revuelta és nomenat director general de Radiodifusión y Televisión. Amb ell comencen les emissions de sobretaula. Al maig s'estrena una flamant unitat mòbil PYE amb la qual es retransmeten les corregudes de San Isidro i diversos esdeveniments esportius, entre ells tres partits de futbol, els jocs olímpics sindicals i un concurs d'hípìca.

Arriba l'estiu i TVE tanca per vacances.

El 15 de setembre de 1957 s'estrena el Telediario, dirigit per José de les Casas i Ángel Marrero, presentat per Jesús Álvarez i amb David Cubero a la redacció, es va estrenar, per tant, gairebé un any després de la inauguració de la cadena. Amb una absoluta falta de mitjans i recursos tècnics, la informació que es facilitava al programa es limitava a la lectura per part dels locutors dels teletips que es traslladaven físicament des de la propera seu de Ràdio Nacional d'Espanya. Les poques imatges que s'oferien, procedien de filmacions de NO-DO i altres adquirides a CBS i United Press.

Història de TVE - Arriba el 'Telediario'

Al setembre també neix el primer programa d'entrevistes. 'Tele-Madrid' va ser el primer programa de varietats en el qual s'alternen entrevistes i informació sobre actualitat emès a Espanya. Els presentadors van ser els periodistes Tico Medina i Yale. El programa s'emetia en directe des dels estudis del Passeig de l'Havana de Madrid.

Museo de TVE -
"Tele-Madrid", primer programa de entrevistas con Tico Medin

Museo de TVE - "Tele-Madrid", primer programa de entrevistas con Tico Medina y Yale RTVE.es

Aviat les tres hores d'emissió dels primers mesos passen a quatre, de les 20:15 a les 00:15, els dissabtes s'allarguen fins a la una de la matinada. Els dijous, tarda en que els nens no tenien col·legi, i els diumenges a la tarda, TVE destina dues hores a programes infantils.

RTVE

anterior siguiente