Enlaces accesibilidad
Agricultura

La collita d'oliva baixa a la meitat per mor de la calor d'aquest estiu

  • A la finca de Son Mesquidassa, de Felanitx, ha començat la recol·lecció mecanitzada
  • L'augment del cost de producció arribarà al preu de l'oli

Por
Les màquines collidores fan feina a les totes perquè som a la plena de la campanya de l'oliva a Mallorca
Les màquines collidores fan feina a les totes perquè som a la plena de la campanya de l'oliva a Mallorca

Els primers dies d'octubre ha començat la recol·lecció, totalment mecanitzada, a la finca felanitxera de Son Mesquidassa, la plantació d'oliveres més extensa de tota Mallorca. N'hi ha un centenar d'hectàrees amb arbres de les varietats arbequina i picual, d'on es trauran enguany uns vuit-cents mil quilos d'oliva, molt enfora del milió i mig de quilos d'un any normal.

Aquesta serà una campanya atípica, la forta calor que hi ha hagut a la primavera va assecar bona part de la flor, que va caure a terra.

Per això, enguany, Juan Alcaide, director de l'explotació, creu que no faran més que la meitat de la producció d'altres anys. Això sí, el fruit està sa i la calor no haurà afectat la qualitat.

Oli més car a causa de la pujada del cost de producció

El que sí que afectarà la producció serà l'augment dels costos de producció: Des dels carburants a les botelles, tot s'ha encarit i això s'haurà de repercutir en el preu final. Així ho reconeix Alcaide que, per altra banda, no passa pena per la reacció del mercat: sap que el consumidor que cerca qualsevol dels productes que comercialitza Son Mesquidassa sap que paga la pena de pagar un poc més per aconseguir un oli verge extra de la millor qualitat: "El nostre oli no és un oli de fregir i si és per fer un bon pa amb oli, la gent s'estima més pagar un poc més i passar gust", afirma.

El negoci de fer oli va bé i per això a Son Mesquidassa ja projecten ampliar la plantació a una altra finca i experimenten amb noves varietats per anar oferint nous bouquets al consumidor.

La collita perilla a la Serra de Tramuntana

Si la calor ha afectat els oliverars joves del Pla de Mallorca, també ho ha fet, i en major mesura, en els més antics de la Serra de Tramuntana, on el conreu a la manera tradicional també es veu afectat per l'augment del cost de producció.

I per això, l'anyada serà encara més curta a la Serra on es preveu que la baixada de la producció se situï per damunt del 50% i. en alguns casos arribi al cent per cent. Entre la poca quantitat de fruit i la carestia dels jornals, alguns productors la deixaran sense collir, assegura Juan Alcaide.