Enlaces accesibilidad

Vaga dels lletrats de l'administració de justícia

  • Coneguts abans com a secretaris judicials, impulsen els processos i dirigeixen l'oficina judicial
  • L'any 2009 van assumir funcions dels jutges, però no els van augmentar el sou

Per
Concentració dels lletrats de justícia
Concentració dels lletrats de justícia als jutjats de sa Gerreria de Palma

Són poc coneguts pel públic general però imprescindibles en el funcionament dels jutjats. En els judicis els solem veure a l'estrada asseguts a la dreta del jutge o del tribunal, duen punyeta i un escut a la toga.

A més d'estar presents en alguns judicis, dirigeixen la tramitació dels processos i l'ofina. Abans eren coneguts com a Secretaris Judicials, però se'ls va canviar la nomenclatura, de manera, que s'entegués millor la funció que fan. Als cinc partits judicials les illes hi ha un centenar de lletrats de l'administració de justícia.

Més funcions, més sou

Avui i demà els lletrats de justícia estan cridats a la vaga, convocada per la Unió Progressista de Secretaris de Justícia. Ja van fer una aturada a final de gener i n'han convocat tres jornades més a l'abril.

Rebutgen la pujada salarial que els ha proposat el Ministeri. Fa més d'una dècada van assumir algunes funcions que fins llavors tenien els jutges, però no es va acompanyar d'un augment en les retribucions. "Ho vam assumir a cost zero perquè aleshores hi havia cris, però ja ens hem cansat d'esperar", diu Margarita de Juan Salvà, delegada de la UPSJ. El sou dels lletrats de justícia va entre els 17.000 i els 19.000 euros, tot i que, segons els complements, pot arribar a duplicar aquesta xifra.

No se senten representats pels sindicats

Una altra de les reivindicacions d'aquesta jornada de protesta és que no volen que els sindicats negocïin per ells amb el Ministeri de Justícia. Tot i que a diferència dels jutges sí que els està permès sindicar-se, preferirien que les negociacions les encapçalessin les associacions professionals. 

Diuen que per mor que són molts menys que la resta d'empelats de l'administració de justícia, tots els representants sindicals a la taula de negociació són d'altres categories que jerarquicàment queden per sota.