Enlaces accesibilidad

La importància de sopar correctament: la 'crononutrició'

  • L'endocrinòloga Gemma Sesmilo explica què és la 'crononutrició' i ofereix 3 consells per sopar de manera saludable
  • Moltes persones tenen problemes metabòlics perquè no esmorzen o perquè sopen indegudament
L'altaveu - "Crononutrició": la importància de sopar d'hora

El nostre ritme vital depèn de la llum del sol. El nostre cos descansa amb la foscor. Per poder descansar bé, és important sopar d'hora. A més, un dels inconvenients de no complir amb aquesta consigna és el guany de pes, l'engreixament. Per què hem de sopar aviat? La doctora Gemma Sesmilo, cap de la Unitat d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, explica el concepte de la 'crononutrició' a 'L'Altaveu' i ofereix 3 consells per sopar de manera saludable.

1. Sopar com un captaire

Sesmilo explica que moltes de les persones que tenen problemes metabòlics afirmen que no esmorzen, de la qual cosa es dedueix que es deu al fet que a la nit sopen en quantitat. L'endocrinòloga assegura que la famosa afirmació "esmorzar com un rei, dinar com un príncep i sopar com un captaire" és completament certa i és la distribució alimentària que hauríem de fer. El millor, segons l'especialista, és destinar els àpats importants al matí i al migdia, i mirar de menjar lleuger a la nit. "Precisament, al nostre país, pel sol i perquè allarguem el dia no sol ser la norma", afirma.

2. Sopar 3 hores abans d'anar a dormir

El fetge necessita unes 12 hores per desgreixar-se

Sesmilo adverteix que ningú s'hauria d'alimentar les tres hores prèvies d'anar a dormir. De fet, si es respecta aquesta premissa, la qualitat del son serà millor. L'endocrinòloga recomana complir aquesta regla perquè "el cos necessita un temps diürn i de vigília, i un temps nocturn, d'emmagatzematge i de gestió". L'experta afegeix que "el fetge necessita unes 12 hores per desgreixar-se, treure els dipòsits i mobilitzar-los". En aquest sentit, el dejuni nocturn, que és important, ha de ser d'almenys 12 hores.

L'endocrinòloga Gemma Sesmilo explica a 'L'Altaveu' com sopar correctament.

A l'esquerra, la biòloga Evelyn Segura, i a la dreta, l'endocrinòloga Gemma Sesmilo.

3. Respectar les hores de dejuni

Si fas un bon esmorzar i un bon dinar, probablement ja toleraràs sopar més lleuger

Sesmilo considera que la quantitat de menjar que s'ingereixi a la nit no té res a veure amb les hores que ha de descansar el cos metabòlicament. "Encara que sopis poc, si pots respectar les 12 h de dejuni, millor", afirma l'endocrinòloga. L'especialista afegeix que a molta gent li ve l'angoixa vespertina, que quan acaba el dia necessita menjar. La millor solució en aquests casos, segons l'experta, és una bona infusió. De totes maneres, com diu la doctora, "si fas un bon esmorzar i un bon dinar, i acostumes al teu cos a aquest ritme circadiari i a aquest bioritme, probablement ja toleraràs sopar més lleuger". En cas que no, l'experta recomana berenar, però el sopar lleuger és innegociable.

Com a conclusió, no és recomanable ingerir molta quantitat d'aliments a partir de les 17 h perquè, de fer-ho, pot augmentar el nivell de glucosa i derivar en problemes més greus.