Enlaces accesibilidad

Quins aliments que mengem habitualment contenen microplàstics?

  • La meteoròloga Mònica Usart explica a 'L'Altaveu' els 7 aliments comuns contenen microplàstics
  • Més que en els aliments cal que ens fixem en els recipients en els quals s'envasa el menjar
L'altaveu - Quins aliments contenen microplàstics?

Cada cop estem més exposats als microplàstics. De fet, hi ha molt menjar que pot tenir aquest tòxic. La meteoròloga Mònica Usart enumera 7 aliments amb els quals s'ha d'estar alerta a l'hora de consumir-los perquè contenen microplàstics.

1. Xiclets

Usart explica que dins d'un gram de molts xiclets pot haver-hi 100 micropartícules de plàstic. En el moment en què ens en posem un a la boca estem ingerint al nostre cos 5 mil·límetres o menys de plàstic.

2. Sal

L'especialista assegura que a la sal rosa de l'Himàlaia s'ha comprovat que hi ha més microplàstics que a la sal comuna. "Tendim molt a conservar els nostres aliments amb paquets de plàstic perquè de moment no s'ha trobat un material que pugui fer-ho igual de bé", afirma l'experta, i afegeix que els materials biodegradables no tenen l'efectivitat dels materials plàstics a l'hora de conservar segons quins aliments.

3. Te

hi ha milions de partícules de microplàstic que acaben en aquesta aigua i te'ls beus

Usart diu que molta gent es pensa que les bossetes del te estan fetes d'un material similar al del paper, quan en realitat és plàstic. "Quan poses la bosseta amb aigua calenta hi ha milions de partícules de microplàstic que acaben en aquesta aigua i te'ls beus", adverteix la meteoròloga.

4. Crispetes

L'experta indica que el gran problema de les crispetes és l'empaquetament o les bosses que posem al microones. "El que fa aquest material és que no s'enganxin les crispetes dins la bossa, intenten que quedin una mica separades. L'element químic que hi posen és perjudicial per a la salut", explica l'especialista, i recomana fer les crispetes a una paella.

El gran problema dels aliments són els envasos en els quals venen, que contenen microplàstics.

A l'esquerra, la meteoròloga Marta Usart, i a la dreta, la presentadora Danae Boronat, a 'L'Altaveu'.

5. Arròs

Usart aconsella menjar l'arròs provinent d'un paquet tradicional abans que el que es ven en terrines i es cuina ràpidament, perquè aquest té deu vegades més microplàstics. A més, la meteoròloga apunta que a cada 100 grams d'arròs hi ha entre tres i quatre mil·ligrams de microplàstics que ingerim si el bullim i el mengem.

6. Peix

La col·laboradora de 'L'Altaveu' assenyala que els peixos viuen al mar, que està ple de plàstics que aquests animals ingereixen. En aquest sentit, quan ens mengem el peix, també ens alimentem del plàstic que tenen al seu organisme.

7. Aigua

Seria millor beure aigua de l'aixeta, perquè té menys microplàstics

Usart assegura que totes les aigües de les ampolles de plàstic tenen microplàstics, arran del contacte que tenen amb l'envàs. "Seria millor beure aigua de l'aixeta, perquè té menys microplàstics que la que hi ha a les ampolles", afirma la meteoròloga, i conclou que encara que tingui un gust diferent o que el sabor sigui pitjor, és més saludable.

A més, tal com diu la presentadora Danae Boronat, és important evitar la reutilització de les ampolles de plàstic perquè es degraden i deixen anar més microplàstics a l'interior. "Si podeu fer servir un recipient de vidre, molt millor", recomana Mònica Usart.