Enlaces accesibilidad
Eleccions Catalunya 2024

Resum del sisè dia de campanya | Les reivindicacions de l'1 de maig entren de ple en el debat electoral

Per
El PSC participa en la manifestació de l'1de maig
El PSC participa en la manifestació de l'1de maig RTVE Catalunya

L'actualitat de la sisena jornada de les eleccions catalanes del 12-M passa per les proclames en favor dels drets dels treballadors dels partits coincidint amb les mobilitzacions del primer de maig. Els candidats del PSC, ERC i comuns han participat en la manifestació convocada pels sindicats majoritaris a Barcelona. La imatge del dia ha estat la del president del Govern, Pedro Sánchez, a la Feria de Abril de la capital catalana, abans que demà participi en un acte dels socialistes catalans a Sant Boi de Llobregat.

Salvador Illa garanteix la "cogovernança" amb els agents socials si arriba a la presidència de la Generalitat. Pere Aragonès alerta que Junts i PSC pactaran si sumen per fer polítiques de dretes. Carles Puigdemont reprèn la campanya acusant Pedro Sánchez de "jugar brut". 

Els Comuns reivindiquen els avenços del ministeri de Yolanda Díaz i l’aposta per la reducció de la jornada laboral. La CUP planteja un salari mínim de 1.600 euros i una setmana laboral de 30 hores. Els populars han tancat la porta a pactar amb Junts i demanen la clau per evitar l'aliança del PSC amb els independentistes. Vox es proposa lliurar els treballadors i petits empresaris d’impostos i traves burocràtiques. Ciutadans presenten el documental “8 apellidos catalanes” per defensar els drets dels treballadors arribats de fora de Catalunya. 

Campanya de les eleccions del 12M: 1 de maig de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    ERC | Pere Aragonès adverteix d'un pacte entre PSC i Junts per fer fora ERC del Govern

     

     

    El president de la Generalitat i candidat dels republicans ha alertat en un acte a Terrassa que les dues formacions sempre es posen d'acord en les polítiques conservadores. Ha posat com a exemple l'intent d'evitar la limitació dels preus dels lloguers i els acusa de posar-se del costat dels especuladors. És en aquest sentit que Aragonès ha assegurat que PSC i Junts "quan poden s'ajunten". "Es barallen tot el dia, però després es posen d'acord en les polítiques més conservadores perquè res canviï. D'aquí que digui que "si poden, pactaran" per fer fora ERC del Govern. 

  • 18:20

    CUP | Laia Estrada planteja una jornada laboral de 30 hores i un salari mínim de 1.600 euros nets en 14 pagues

     

    La candidata dels anticapitalistes assegura que es tracta de propostes "que són de justícia" i ha insistit en "repartir el treball i la riquesa".  Estrada ha participat en la manifestació del Primer de Maig del sindicat Coordinadora Obrera Sindical (COS). També ha lamentat que mentre s'encareix el cost de la vida, la Generalitat i el govern espanyol facin "proclames triomfalistes" sobre la creació d'ocupació. 

  • 17:30

    Mor Rafa Madueño, un dels fundadors del PSC i exdiputat socialista en el Parlament



    L'exdiputat socialista en el Parlament ha mort aquest dimecres als 75 anys. El PSC ha informat en les seves xarxes socials de la mort de Madueño, del qual ha recordat que va participar "en la constitució del nostre partit"."Una abraçada i tot l'afecte per a la seva família", conclou el missatge dels socialistes catalans. El president del PSC, Miquel Iceta, ha escrit també un text en X en el qual recorda a Madueño com a "sindicalista i polític, activista i lluitador. Ho recordarem sempre".

  • 16:35

    MANIFESTACIÓ GIRONA | Mig miler de persones clamen contra la "precarietat" al sector turístic i a favor de reduir la jornada laboral

     

    Mig miler de persones s'han manifestat aquest dimecres a Girona en la mobilització convocada per CCOO i UGT pel Dia dels Treballadors. La marxa reclama millors salaris, ocupació plena i la reducció de la jornada laboral. Els sindicats han posat l'èmfasi en la necessitat de canviar el model turístic i acabar amb la "precarietat" del sector. La marxa ha arrancat al migdia de la plaça Independència i ha acabat a la plaça del Vi.

  • 16:20

    MANIFESTACIÓ TARRAGONA | Unes 400 persones protesten per reclamar plena ocupació i reduir la jornada laboral

     

    Unes 400 persones, convocades pels sindicats majoritaris UGT i CCOO, s'han manifestat pel centre de Tarragona per reclamar la plena ocupació, millorar els salaris i reduir la jornada laboral. Els responsables sindicals, que han defensat els resultats de l'última reforma laboral, consideren que aquests objectius són assolibles a partir de la inversió en serveis pública com l'atenció a la gent gran i les cures. També reclamen als partits polítics que impulsin des dels governs projectes de "reindustrialització vinculats a les energies renovables".

  • 16:00

    MANIFESTACIÓ LLEIDA | CCOO i UGT critiquen que la demarcació és "líder en precarietat laboral i de salaris"

     

    Unes 400 persones han sortit aquest 1 de maig pels carrers de Lleida per reclamar la reducció de la jornada laboral i la millora dels salaris en la manifestació unitària de CCOO i UGT, enguany sota el lema 'Per la plena ocupació: menys jornada, millors salaris'. Els sindicats han criticat la situació laboral "precària" a la demarcació de Lleida, on afirmen que els convenis laborals són inferiors respecte a la resta de Catalunya. 

  • 15:10

    AGENDA | Acte de Junts amb la portaveu al Congrés Miriam Nogueras i la candidata per Tarragona Mònica Sales. A les 19:00 h a Amposta.

  • 15:05

    AGENDA | Acte de la campanya d'ERC amb el cap de llista, Pere Aragonès, i la número dos, Laura Vilagrà, a Terrassa a les 19:00 h. També hi participen Tània Verge, Juli Fernádez i Ona Martínez.

  • 15:00

    AGENDA | La cap de llista de la CUP, Laia Estrada, atén els mitjans juntament amb el sindicat de la COS a Barcelona les 17:45 h

  • 14:44

    BLOC DE CAMPANYA | Les reivindicacions laborals per l'1 de maig impacten de ple en la campanya electoral

     

    La reducció de la jornada laboral i la millora dels salaris marquen les reivindicacions de l'1 de maig, Dia dels Treballadors. La jornada impacta de ple en la campanya electoral i els candidats, que han participat de la manifestació a Barcelona, han aprofitat per llançar els seus missatges polítics i posicionar-se a favor dels treballadors.

    Pedro Sánchez reapareix públicament de sorpresa a la Fira d'Abril de Barcelona, un acte fora d'agenda. La primera aparició del president estava prevista per a demà al míting del PSC a Sant Boi de Llobregat.

    Illa treu pit de les millores que ha portat per als treballadors la reforma laboral i aposta per continuar generant prosperitat de la mà dels sindicats. ERC treu pit de la gestió del Govern per aconseguir l'atur "més baix dels últims 15 anys". Albiach demana el vot a qui s'hagi beneficiat de la reforma laboral o l'increment del salari mínim. Artur Mas entra en campanya per recolzar Puigdemont, que carrega contra el PSOE: "Juga brut". El líder de Vox es presenta com l'última defensa dels patriotes a Catalunya i ataca als sindicats tradicionals.

    Les reivindicacions laborals per l'1 de maig impacten de ple en la campanya electoral
    rtve Les reivindicacions laborals per l'1 de maig impacten de ple en la campanya electoral
  • 14:31

    La Intersindical reclama reduir la jornada laboral a 32 hores per l'1 de maig

     

    La Intersindical s'ha manifestat aquest Primer de Maig amb la reducció de la jornada laboral a 32 hores com una de les principals reclamacions. "Cal canviar de model productiu i posar al centre la vida de les persones", ha demanat Sergi Perelló, secretari general de l'Intersindical. En plena campanya electoral, Perelló ha aprofitat per exigir als partits que "deixin de jugar amb projectes estacionals" com el Hard Rock o la Copa Amèrica perquè "porten més precarietat i pobresa" i que "apostin per un model de salaris i feina de qualitat". 

  • 14:13

    BLOC DE CAMPANYA | Jornada reivindicativa sobre drets laborals i socials pel primer de maig

     

    Els partits es posicionen del costat dels treballadors i els seus drets coincidint amb les manifestacions del primer de maig.

    Jornada reivindicativa sobre drets laborals i socials pel primer de maig | LORENA HENS
    rtve Jornada reivindicativa sobre drets laborals i socials pel primer de maig | LORENA HENS
  • 14:01

    PSC | Pedro Sánchez ja és a Barcelona per acompanyar el candidat socialista en la campanya electoral

     

    El president espanyol Pedro Sánchez ja és a Barcelona per acompanyar el candidat socialista, Salvador Illa, en la campanya electoral pel 12 de maig. Sánchez es passeja aquest dimecres per la Fira d'Abril de la ciutat en una jornada que coincideix amb l'1 de maig, Dia del Treballador. Demà entrarà per primer cop en campanya electoral després d'haver ajornat l'agenda pels cinc dies de reflexió que es va prendre.

  • 13:51

    Junts | Puigdemont diu que el PSOE de González vol avui regeneració: "Mans a la cartera!"
     

    El candidat de Junts, Carles Puigdemont, ha ironitzat amb què el PSOE que havien liderat Felipe González i Alfonso Guerra vulgui ara la regeneració democràtica a Espanya: "Mans a la cartera!". Ho ha dit des d'Argelers acompanyat, entre d'altres, del líder de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias. "Espanya està corcada per dins; és sistèmic i estructural. I tot aquest corc el veu ara Pedro Sánchez quan li han presentat una querella de fira de Manos Limpias a la seva dona".

  • 13:49

    Junts + | Artur Mas entra en campanya i anuncia el seu suport a Puigdemont


    L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha anunciat que votarà Carles Puigdemont en aquestes eleccions al Parlament: "Votaré Puigdemont i votaré Junts". Mas ha entrat en campanya aquest dimecres en un acte de Junts a Vilassar de Mar. Un dia abans de l'inici de la campanya, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol també va anunciar que votarà Puigdemont.

  • 13:48

    Vox | El partit culpa la immigració irregular de provocar salaris baixos i pèrdua de llocs de treball

     

     

    Vox ha fet un míting a l'Hospitalet, des d'on el candidat Ignacio Garriga ha vinculat la immigració il·legal a una situació de baixos salaris i pèrdua de llocs de treball. "El fenomen de la immigració il·legal no és només un problema de seguretat, és un problema econòmic perquè ha destrossat llocs de treball i us obliga a cobrar menys", ha dit. I ha promés que Vox treballarà "perquè Catalunya segueixi essent Catalunya i no es converteixi en Algèria o Marroc".

  • 13:46

    MANIFESTACIONS | 5.000 persones participen de la mobilització convocada per CCOO i UGT per l'1 de maig a Barcelona

     

    Uns 5.000 manifestants, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, participen en la manifestació conjunta de CCOO i UGT de Catalunya per l'1 de Maig, una xifra que puja a 10.000 participants segons tots dos sindicats. La manifestació ha estat marcada per la campanya electoral catalana, en la qual han participat el president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció, Pere Aragonès, el candidat del PSC, Salvador Illa, la candidata dels Comuns, Jéssica Albiach, la número 6 per Barcelona de Junts+, Ennatu Domingo, entre d'altres.

  • 13:22

    MANIFESTACIONS | Un miler de persones es manifesten a Barcelona del Dia del Treballador convocats per CGT

     

    Prop d'un miler de persones es manifesten aquest Primer de Maig a Barcelona en la protesta convocada per la CGT sota el lema "Contra la precarietat laboral, anarcosindicalisme".

  • 13:20

    Junts + | El partit assegura que només Puigdemont té "lideratge" enfront de l'atur juvenil

     

    La candidata 6 de Junts+ per Barcelona, Ennatu Domingo, ha assegurat que només el cap de llista a les eleccions, Carles Puigdemont, ofereix un "bon govern i lideratge fort" per lluitar contra reptes com l'atur juvenil. Des de la manifestació d'avui a Barcelona, Domingo ha dit que la seva formació està compromesa amb els "treballs de qualitat i els salaris dignes".

  • 13:14

    ERC | Junqueras treu pit de la gestió del Govern per contribuir al "mínim atur dels últims 15 anys"

     

    El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha destacat que el govern d'Esquerra "ha contribuït al fet que hi hagi el mínim atur dels últims 15 anys". Ho ha dit abans de la manifestació del Dia del Treballador a Barcelona, on també participa el president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Pere Aragonès, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent; la consellera de Territori, Ester Capella, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

  • 13:10

    MANIFESTACIONS | La manifestació del primer de maig convocada per CCOO i UGT a Barcelona amb el lema 'Per l'ocupació: reduir jornada, millorar salaris" omple la Via Laietana.

     

     

  • 12:57

    PSC | Illa promet "cogovernança" amb els agents socials i millorar els serveis públics

     

     

    El cap de llista dels socialistes, Salvador Illa, ha garantit la "cogovernança" amb els agents socials si és president. Minuts abans de l'inici de la manifestació de l'1 de Maig, ha defensat aquesta cogovernança per millorar el finançament de Catalunya, però també per "millorar l'eficàcia dels serveis públics". Segons ha dit, els sindicats són "clau" per a la tercera transformació social que el socialista vol impulsar.

     

    Pel que fa a la possible fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell, Illa ha demanat que es preservin els llocs de treball i es mantingui el servei públic que "donen" aquestes entitats financeres.

  • 12:43

    Comuns | Albiach assegura que Catalunya ha de "liderar" la reducció de la jornada laboral i reivindica els avenços de la reforma del Govern espanyol

     

     

    La candidata de Comuns Sumar a les eleccions, Jéssica Albiach, ha demanat el vot a les persones que s'han vist beneficiades laboralment per la reforma del Govern espanyol. A l'inici de la manifestació de l'1 de Maig a Barcelona, Albiach ha assegurat que Catalunya ha de "liderar" la reducció de la jornada laboral, una de les principals reivindicacions d'aquesta jornada. 

    Albiach ha defensat que reduir la jornada laboral millora la productivitat, alhora que millora la salut mental i física dels treballadors, i ha defensat treballar des de la política per a aconseguir la plena ocupació.

  • 12:28

    Cs | Carrizosa acusa CCOO i UGT de "deixar penjats" els treballadors que reivindiquen la igualtat d'oportunitats en castellà

     

    El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha volgut commemorar el Primer de Maig fent un homenatge les onades migratòries de treballadors d'altres punts de la geografia espanyola que han estat "tractats com a ciutadans de segona i insultats pel separatisme". Carrizosa assegura que cal reivindicar-los perquè també els principals sindicats, CCOO i UGT, "han preferit ser un instrument del nacionalisme i deixar penjats els treballadors" que reivindiquen la igualtat d'oportunitats laborals en castellà a Catalunya.

  • 11:35

    Comença la manifestació de l'1 de maig a Barcelona marcada per la campanya electoral catalana

     

    Avui 1 de maig, Dia del Treballador, hi ha convocades quatre grans manifestacions a les capitals catalanes per part dels principals sindicats, com UGT, CCOO, CGT i USOC. Enguany, la jornada s'emmarca enmig de la campanya electoral del 12M. Els sindicats han instat els partits a lluitar per la reducció de la jornada laboral i augmentar els salaris. A Barcelona, la mobilització ha sortit ja des de la plaça Urquinaona.

  • 11:25

    PPC | Fernández aspira a tenir "la clau de la política catalana" i descarta pactar amb Junts

     

    El candidat del PPC, Alejandro Fernández, aspira a tenir "la clau de la política catalana" després del 12M, però no concreta amb qui podria pactar després de les eleccions. El candidat ha demanat trencar les aliances del PSOE amb els independentistes "aquí i a Madrid". Fernández ha descartat, però, un possible pacte postelectoral amb Junts, després d'evitar tancar la porta per complet a qualsevol acord durant aquest inici de campanya: "No té res a veure amb l'antiga Convergència".

  • 11:00

    ERC | Aragonès avisa que les retallades tornaran si governa Junts

     

    El cap de llista d'ERC a les eleccions del 12-M, Pere Aragonès, ha avisat que les retallades tornaran si governa Junts. "No volem tornar a esperar 10 anys per haver-les de revertir", ha afegit durant l'acte del partit centrar en drets socials d'aquest dimecres, 1 de maig. En contraposició, ha reivindicat ERC com "el partit del treball" en haver aconseguit l'atur més baix dels últims 15 anys, acabar amb les retallades, i apostar per la reindustrialització de Catalunya.

     
  • 10:55

    La reducció de la jornada laboral marca les reivindicacions d'un 1 de maig que cau en plena cursa electoral

     

    Els sindicats tornaran a sortir al carrer arreu de Catalunya aquest dimecres 1 de maig, Dia del treballador, per reclamar millores en les condicions laborals de la classe obrera. Les principals organitzacions sindicals aixecaran la bandera de la reducció de jornada i la defensa del poder adquisitiu alhora que denunciaran la crisi de l'habitatge i conflictes globals com el de Gaza, que tindrà un protagonisme especial. La jornada reivindicativa arribarà en plena cursa electoral i els partits l'aprofitaran per fer campanya de cara al 12M.

  • 10:50

    AGENDA | La CUP no té cap acte fins aquesta tarda


    La cap de llista de la CUP, Laia Estrada, atén els mitjans juntament amb el sindicat de la COS cap a les 17:45 de la tarda a Barcelona. 

  • 10:40

    AGENDA | Acte de Junts+ a Argelers

     

     Acte de campanya a les 12 hores del candidat de Junts+, Carles Puigdemont, amb Xavier Trias, Josep Rius, Agustí Colomines i Glòria Freixa.

  • 10:30

    AGENDA | Vox fa un acte de campanya per l'1 de maig

     

    El candidat de Vox, Ignacio Garriga, la diputada Rocío de Meer i l'eurodiputat Jorge Buxadé participen a un acte de l'1 de maig a l'Hospitalet de Llobregat a les 12 hores. 

  • 10:10

    AGENDA | Cs presenta novetats de la campanya

     

    El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, presenta un nou vídeo de campanya a l'Hospitalet de Llobregat cap a les 11.30 hores.

  • 10:00

    AGENDA | El PPC ofereix una roda de premsa. 

     

    El candidat del Partit Popular de Catalunya el 12-M, Alejandro Fernández, ofereix una roda de premsa a la seu de l’ACN a les 10 hores.

     
  • 09:50

    AGENDA | ERC fa un acte per parlar sobre els drets socials

     

    El cap de llista, Pere Aragonès, presideix un acte i roda de premsa d'ERC per la campanya del 12-M sobre drets socials a les 10 hores.

  • 09:30

    AGENDA | El PSC i Comuns Sumar participen en la manifestació del Dia del Treballador. 

     

    El candidat del PSC al 12-M, Salvador Illa, participa de la manifestació de l’1 de maig i fa declaracions cap a les 11:45. La candidata de Comuns Sumar a la Generalitat, Jéssica Albiach, i del ministre de Cultura, Ernest Urtasun, durant la manifestació del Dia del Treballador faran declaracions als mitjans. 

  • 09:00

    BLOC ELECTORAL | Les formacions parlen de finançament, de possibles pactes i també envien exigències a la Moncloa.

     

    Els partits catalans fan les seves propostes financeres per millorar els recursos de Catalunya: el finançament singular d'ERC, la cancel·lació del deute de Junts i l'aposta de PSC i comuns per desplegar l'Estatut, i la CUP que es desmarca de negociar amb l'Estat.

     

     

    Les formacions parlen de finançament, de possibles pactes i també envien exigències a la Moncloa
    rtve Les formacions parlen de finançament, de possibles pactes i també envien exigències a la Moncloa
  • 08:30

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya a les eleccions catalanes del 01 de mayo de 2024.

     

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir de la campanya electoral pel 12M.