Enlaces accesibilidad

Com parlar de sexualitat amb els infants?

  • Oferir una educació sexual integral als infants és essencial perquè no es deixin influenciar per un model de sexualitat masclista
  • Expertes aconsellen a 'Farem el que podrem' que els pares i mares parlin de sexe amb naturalitat des de ben petits

Per
Farem el que podrem - Amor i sexe

Parlar de sexualitat i sentiments amb les criatures és fonamental per crear vincles i una relació basada en la confiança i sense temes tabús. La sexòloga i presidenta de la Federació Espanyola de Societats de Sexologia, Francisca Molero, explica al programa ‘Farem el que podrem’ que l'educació sexual integral és bàsica per donar les eines necessàries a les criatures perquè puguin decidir i gaudir de relacions socials i íntimes de manera saludable. 

Parlar de sexe amb naturalitat

La sexòloga feminista Elena Crespi Asensio afegeix que és important que les criatures rebin aquesta informació a casa perquè “si no eduquem nosaltres a la nostra canalla, ho farà la resta de la societat, que té un model de sexualitat molt masclista”. Per tant, l’educació afectivosexual també ajudarà a prevenir problemes en el futur. 

Hem d'obrir la porta a parlar-ne

Per parlar de sentiments i sexualitat sense tabús i inseguretats amb les criatures, les expertes aconsellen enfocar-ho amb la màxima naturalitat. Crespi recomana “utilitzar paraules normals” i assegura que “hem d'obrir la porta a parlar-ne, prendre la iniciativa. També cal respondre les preguntes i no només parlar de sexualitat explícita, sinó també parlar d'habilitats relacionals de parelles, d'amors, d'amistat...”.

En aquest mateix sentit, l’especialista Francisca Molero assenyala que és important aprofitar diferents situacions quotidianes com notícies, xerrades, quan estem sopant o dinant… i contestar sempre les seves inquietuds: “Hem de començar sempre donant resposta a les preguntes que ens fan”. 

Respecte als cossos

Les expertes insisteixen en la importància de parlar del respecte als cossos. Elena Crespi Asensio afegeix que és essencial ensenyar que el seu “cos és seu” i que “el seu cos només el poden tocar ells o els pares i mares en situació d'higiene o el professional sanitari també ho poden revisar si algú de la família està al davant”. 

Crespi ho té clar: “hem d'integrar la sexualitat a l’educació des que les criatures són molt petites” i assegura que és important “incorporar la visió de la sexualitat des del principi, per exemple, anomenant les parts del seu cos amb els noms que toca”. És a dir, explicar això és “la cara, l'ull, el penis, la vulva, el peu, la mà”, sense necessitat “d’inventar paraules”. 

La primera conversa sobre sexe?

No hem de pretendre que ens ho expliquin tot

No hi hauria d’haver una primera conversa sobre sexe a la família, s’ha de parlar amb els infants de manera natural des que són petits. “Si es comença a parlar d’aquests temes a l’adolescència, hem fet molt tard” assegura l’experta perquè “quan la canalla entra en l'adolescència hem de continuar parlant de sexualitat amb naturalitat, però hem d'incorporar una cosa que és molt important. Hi ha vegades que no ens queda clara que és que tenen dret a la seva intimitat, és a dir, que no ens ho explicaran tot i no hem de pretendre que ens ho expliquin tot”.